Πέμπτη 19 Ιουνίου 2008

Ιωάννης Καποδίστριας


Ιωάννης Καποδίστριας (1776-1831).

Ο Ιωάννης Καποδίστριας καταγόταν από την Ιταλική οικογένεια ittori που ήρθε το 1373 από το Capo d’ Istria της Δαλματίας στην Κέρκυρα, όπου και έκανε επίθετο τον τόπο καταγωγής (Capo d’ Istria=Καποδίστριας).

Οι διοικητικές και οργανωτικές ικανότητες του Καποδίστρια ήταν εκπληκτικές, και δεν ήταν καθόλου τυχαίο που ήταν Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας στα 39 χρόνια του, εκπρόσωπός της σε «ιστορικά» διεθνή συνέδρια (Βιέννης 1814-5, Λάιμπαχ 1821), αντιτάχθηκε στον Μέττερνιχ και αποκλήθηκε «αρχιτέκτων της ευρωπαϊκής ειρήνης του αιώνος». Ο Καποδίστριας λοιπόν άφησε μια σίγουρη διπλωματική και πολιτική καριέρα και ήρθε στην Ελλάδα για να οργανώσει εκ του μη όντος ένα κράτος.

1) Οργάνωσε τον διαλυμένο ελληνικό εμπορικό στόλο
2) Πάταξε την πειρατεία στην οποία μετά μανίας είχαν αρχίσει να επιδίδονται οι μέχρι πρότινος ηρωικοί πυρπολητές.
3) Ίδρυσε Εθνική Τράπεζα, την οποία μετά την δολοφονία του κατήργησαν οι παρατραπεζίτες.
4) Έφτιαξε νομισματικό σύστημα, με τον φοίνικα να είναι το πρώτο νόμισμα της Ελλάδας.
5) Μετέτρεψε σε στρατό τις μικρές και σκόρπιες αντάρτικες ομάδες.
6) Ίδρυσε την Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων.
7) Οργάνωσε ταμείο για την περίθαλψη των χηρών και των ορφανών.

Ο Καποδίστριας κυβέρνησε δικτατορικά με τα σημερινά δεδομένα, αλλά άκρως συνετά για τις τότε συνθήκες, μιας και δεν υπήρχε κράτος πριν. Ανδρωμένος στην εποχή του «φωτισμένου δεσποτισμού» και αντιμέτωπος με την τραγική κατάσταση της καταματωμένης και κατασπαραγμένης χώρας, ο Καποδίστριας υιοθέτησε αυταρχική πολιτική μονοκρατορίας, και προσπάθησε να μετατρέψει το μετεπαναστατικό χάος σε ευνομούμενο κράτος.
Ήταν άνθρωπος με απίστευτα αποθέματα δύναμης και αντοχής. Η ανατολή του ηλίου τον έβρισκε στο γραφείο του. Έφευγε από κει μαύρα μεσάνυχτα. Διάβαζε τον ξένο τύπο, ήταν ένας διεθνούς επιπέδου διπλωμάτης και πολιτικός, γνωστός στην Ευρώπη πολύ πριν γίνει Κυβερνήτης της Ελλάδας.
Έτρωγε ελάχιστα, και δεν δέχτηκε ποτέ μισθό ως κυβερνήτης. Τον μισθό του τον έδινε στις χήρες και τα ορφανά. Ποτέ δεν δέχτηκε δώρο από κανέναν, ούτε μικρό ούτε μεγάλο, και συμβούλευε τους πάντες στην κυβέρνηση να πράττουν το ίδιο.
Το μεγάλο πάθος του ήταν η παιδεία. Ίδρυσε σχολεία σε όλη την ελεύθερη Ελλάδα.

Τον Καποδίστρια τον ακολούθησαν από την αρχή ως το τέλος, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο Δημήτριος Υψηλάντης και ο Κωνσταντίνος Κανάρης. Δεν τον ακολούθησαν και τον πολέμησαν ο Μιαούλης, οι Κουντουριώτηδες, Οι Μαυρομιχάληδες, ο Κωλλέτης, ο Μαυροκορδάτος και ένα σωρό προύχοντες και δημογέροντες που φοβόταν το κράτος δικαίου που πήγαινε να στήσει ο Καποδίστριας.
Οι αντιδράσεις του κατεστημένου εναντίον του Καποδίστρια ήταν πολύ μεγάλες. Έφτασε σε σημείο ο Μιαούλης να πυρπολήσει την φρεγάτα Ελλάς, και την φρεγάτα Ύδρα κατά τον ξεσηκωμό της αντιπολίτευσης.

Διονύσιος Τσώκος: «H δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια», Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα

Την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 1831, ώρα έξι το πρωί, ο Κυβερνήτης μπαίνει στην εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα για τον τακτικό του εκκλησιασμό. Στην πόρτα πάνω τον πλησιάζουν ο Κωνσταντίνος και ο Γεώργιος Μαυρομιχάλης, τάχα για να του υποβάλλουν τα σέβη τους, και από πολύ κοντά αδειάζουν πάνω του τα κουμπούρια τους. Ο Γεώργιος όμως αστοχεί και αποτελειώνει το έργο του Κωνσταντίνου με το στιλέτο.
Ο Κυβερνήτης είναι νεκρός.
Και μαζί του νεκρή η Ελλάδα που ονειρεύτηκε.
Αντ’ αυτής θα προκύψει η Ελλάδα των κουμπουράδων Μαυρομιχαλαίων, του ρουσφετιού, της διαπλοκής και της διαφθοράς.
Τον Κωνσταντίνο τον συνέλαβε αμέσως το εξαγριωμένο πλήθος. Τον λίντσαραν επί τόπου. Ο Γεώργιος κατάφερε να ξεφύγει όμως την επόμενη ημέρα συνελήφθη, και εκτελέστηκε ένα μήνα μετά στην πλατεία του Ναυπλίου παρουσία χιλιάδων πολιτών που προσπαθούσαν να τον αποσπάσουν από τα χέρια των ανδρών του αποσπάσματος για να τον λιντσάρουν και αυτόν.
Η σωρός του κυβερνήτη μεταφέρθηκε από τον αδερφό του Αυγουστίνο στην πατρίδα του την Κέρκυρα, όπου και βρίσκεται το μαυσωλείο του ανθρώπου που επιχείρησε μάταια να κάνει κράτος την Ελλάδα.

doctor

_________________________________________________________________
Πηγές : «Αφιέρωμα στη μνήμη του Ι.Καποδίστρια, του Τάκη Κατσιμάρδου στην εφ. Έθνος,
«Ιστορία (κωμικοτραγική) του νεοελληνικού κράτους», του Β.Ραφαηλίδη, εκδόσεις του 21ου ,
«Παράλληλοι βίοι Καποδίστρια και Τρικούπη» του Μάριου Πλωρίτη,8-12-96 εφ. Το Βήμα.

64 σχόλια:

  1. Για να σε προβοκάρω λιγάκι και γω!!!


    Γράφεις:

    "Ο Ιωάννης Καποδίστριας καταγόταν από την Ιταλική οικογένεια ittori που ήρθε το 1373...."

    Υπήρχαν "Ιταλοί" το 1373;

    Ή μήπως ανεπαισθήτως ωθείσαι και συ στηνπαοδοχήτων θεωρίων τη συνέχειας ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. .... Ή μήπως ανεπαισθήτως ωθείσαι και συ στην αποδοχή των θεωρίων τη συνέχειας ;


    Ομέρ ο ασυνεχ(π)ής


    ----------------------------

    πολύ καλό το αφιέρωμα τσον Καποδίστρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα δόκτωρ μου,
    αυτή η χαμένη ευκαιρία της Ελλάδας είναι πάντα ένα αγκάθι στην καρδιά μου. Και τώρα που διάβασα την ανάρτηση σου δάκρυσα. Πόσα θα ήταν διαφορετικά αν αφηνόταν ο Καποδίστριας να τελειώσει το έργο του!!
    Όταν ήμουν μαθήτρια στην τελευταία τάξη του Γυμνασίου (ξέρεις τότε ήταν εξατάξιο) ανεβάσαμε ένα θεατρικό έργο. Τον "Καποδίστρια" του Καζαντζάκη. Το ξέρεις αυτό το έργο;; Από τότε έμεινε ανεξίτηλη στην ψυχή μου η τραγική φιγούρα του Καποδίστρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ομέρ, και βέβαια δεν υπήρχε ιταλικό έθνος τότε (μόνο ο Μουσολίνι θα το δεχόταν αυτό!) αλλά όλες οι τότε αναφορές (αν έχεις διαβάσει Μακιαβέλι) γίνονταν με γεωγραφική χρήση του όρου.
    Δεκτόν το ...προβοκάρισμα!

    ***

    Μερόπη δεν γνωρίζω το έργο του Καζαντζάκη (ντροπή μου...).

    Πιο πολύ θλίβομαι όταν διαβάζω από κάποιους ότι ο Καποδίστριας ήταν ...δικτάτορας!!!
    Μάλλον αγνοούν σε ποια εποχή κυβέρνησε και κυρίως τον όρο "φωτισμένη δεσποτεία" όπου ήταν μία προσπάθεια της άρχουσας τάξης να εισαγάγει τον Διαφωτισμό χωρίς να χάσει την εξουσία.
    Τηρουμένων των αναλογιών κάτι τέτοιο γίνεται στην Κίνα, όπου οι κομμουνιστές είναι στην εξουσία ασκώντας καπιταλιστική πολιτική.

    O Καποδίστριας ήταν γνώστης της κατάστασης στην Ευρώπη, ως έμπειρος διπλωμάτης του Τσάρου.
    Ήταν πλήρως κατατοπισμένος, σε αντίθεση με την συντριπτική πλειονότητα των ελλήνων που ζούσαν ακόμη τον δικό τους Μεσαίωνα.

    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Νομίζω πως το είχε γράψει ο Ραφαηλίδης. Η δημοκρατία απαιτεί πολίτες και όχι ένα τσούρμο τσογλαναραίους που την ερμήνευαν ως "φέρε", "θέλω" κτλ...

    Μπράβο για την δημοσίευση doc

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δοκτωρ, το πραξικόπημα της 18Ιαν1828 δεν μπορεί να αποσιωπάται. Ο Καποδίστριας βρήκε Σύνταγμα και έφυγε χωρίς Σύνταγμα. Είναι δε λάθος να επιχειρήται να ωραιοποιηθή με την επίκληση των αγαθών προθέσεων, του μετέπειτα έργου κ.λπ.: αυτό κάνουν όλοι οι δικτάτορες. Καλός και άγιος ο Καποδίστριας και μάλλον ο καλύτερος δεδομένων των συνθηκών, αλλά οι αγιογραφίες είναι περιττές. Ας μην ξεχνάμε και τούτο: την οικογενειοκρατία δίδαξε πρώτος ο Καποδίστριας.

    Αθ. Αναγνωστόπουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ωραίο άρθρο, Γιατρέ, και επι τέλους, κάτι διά χειρός σου σε κάπως διαχειρίσιμη έκταση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. zaphod, η Δημοκρατία απαιτεί σκεπτόμενους πολίτες. Οι δικτατορίες χειροκροτητές.

    ***

    κ.Αναγνωστόπουλε, κανείς δεν είπε ότι ο Καποδίστριας ήταν ο Κλεισθένης ή ο Περικλής.
    Για την δεδομένη στιγμή όμως και για τις δεδομένες συνθήκες όπως και εσείς γράφετε, ο καταλληλότερος.
    Ούτε αγιοποιώ, ούτε δαιμονοποιώ...

    ***

    Διαγόρα, ευχαριστώ.

    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ένας βασικός λόγος, που τον αντιπολιτεύονταν όσοι αναφέρετε ήταν και η άρνησή του να ιδρύσει Πανεπιστήμιο. Προφανώς αυτό έκρινε η αντιπολίτευση ως σημαντικότερο από την παροχή μιας στοιχειώδους παιδείας σε ένα αναλφάβητο τότε λαό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δικαίωμα της αντιπολίτευσης να τον αντιπολιτεύεται. Μέσα στο παιχνίδι είναι αυτά. Εμένα πάντως οι δολοφόνοι Μαυρομιχαλαίοι δεν μου έδωσαν την εντύπωση των ιδιαίτερα διαβαστερών ατόμων που εκόπτοντο ιδιαίτερα για το αν θα δημιουργηθεί ή όχι Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα. Η προσέγγισή τους δεν ήταν ιδιαίτρα ακαδημαϊκή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Περιούσιε, όντως, θα ήταν παγκόσμια πρωτοτυπία να έχει μια χώρα Πανεπιστήμιο αλλά όχι ...Δημοτικό σχολείο...

    ***

    Διαγόρα, οι προύχοντες επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ονειρευόταν μια Οθωμανική Αυτοκρατορία ...χωρίς Οθωμανούς και ο,τιδήποτε ξενόφερτο το πολεμούσαν.

    ***

    nicholas, υπομονή. Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε; lol

    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. O Δόκτορας είπε,

    "Αντ’ αυτής θα προκύψει η Ελλάδα των κουμπουράδων Μαυρομιχαλαίων, του ρουσφετιού, της διαπλοκής και της διαφθοράς"
    ------------------------------

    Τι μου θυμίζει αυτό; τι μου θυμίζει;

    Μήπως βρίσκομαι, με την βοήθεια της μηχανής του χρόνου, στην εποχή του Kαπποδίστια;

    Υ.Γ.Καλό Σαββατοκύριακο σε σένα και τις γυναίκες σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Γίγαντα, έψαξα στην κουζίνα Siemens που έχω και βρήκα ...μάρκα!!!

    Για ψάξτε και σεις, όλο και κάτι θα βρείτε.

    Ε ρε βρεγμένη σανίδα που θέλουν όλοι τους. Ο Γιωργάκης τώρα κάνει τον Κινέζο για την εποχή του Κινέζου (ξέχασε τα μυστικά κονδύλια του υπουργείου εξωτερικών του οποίου ηγείτο...).

    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Εγώ γιατρέ δεν έχω πρόβλημα στο να τον λένε δικτάτορα, όπως δε θεωρώ βρισιά το αναρχικός.

    Ήμουν πάντοτε οπαδός της θεωρείας που λέι ότι όλοι οι τρόποι διακυβέρνησεις είναι ιδανικοί, στην ιδανική τους μορφή.

    Όσι ότι θα πώ "ιδανικό" τον Καποδίστρια γενικά, αλλά "ιδανικό για την περίσταση" ναι, γιατί όχι;

    Μοναρχία χρειαζόμασταν τότε σε όλο αυτό το μπάχαλο; Μοναρχία λοιπόν. Ενα πρόβλημα όμως έχουν πάντα αυτά τα καθεστώτα ακόμα και στην ιδανική τους μορφή:
    άντε και να δεχτώ - που... ζορίζομαι για να μαι ειλικρινής! - ότι υπάρχει ο "τέλειος ηγέτης" και η "τέλεια μοναρχία" (γενικά μιλάω, όχι απαραίτητα για τον Ι.Κ.), ακόμα κι αυτός άνθρωπος είναι, που σημαινει ότι κάποια στιγμη θα γεράσει, θα αρρωστήσει, θα πεθάνει.

    Τότε, όπως πολύ ωραία και λακωνικά είπε ο Nicholas Manie μετά τι κάνουμε;

    Πολλή σκέψη και κάνει και ζέστη.

    Ψιθυρος σε νεο look.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Συγγνώμη για τις ανορθωγραφίες, τόνους, κενά κτλ. αλλά πρέπει πολύ σύντομα να αλλάξω πληκτρολόγιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. *Ο ΙΑΤΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ


    Τον είπαν Άγιο της Πολιτικής, γιατί έδοσε άλλη διάσταση στην άσκηση της πολιτικής. Διορατικός, διπλωμάτης, οικονομολόγος, δημοσιολόγος παιδαγωγός με ετοιμότητα, ευθύτητα, και απλότητα στη σκέψη, λεπτότητα στους χειρισμούς, πανευρωπαικός και βιβλικός χαρακτήρας ο Ι. Καποδιστριας, ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας προκάλεσε πλήθος βιογράφων σαν μορφή της εποχής του και είθε να προκαλεί πάντα το ενδιαφέρον, τη σπουδή των ανεξάντλητων πτυχών του βίου του το παράδειγμα σε νεολαία, πολιτικούς και αυτούς ακόμα τους γιατρούς.
    Έχει πολύ πνευματική τροφή ο βίος του Καποδίστρια. Άφησε πίσω του έργα, πολλά και θαυμαστά που αντέχουν στο χρόνο ακόμα στις μέρες μας."
    Aπόσπασμα από 12σέλιδη μελέτη μου το 1992 στο μεγάλο αυτό ηγέτη δημοσιευθείσα στο περιοδικό της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας τότε λόγω του ιατρικού ενδιαφέροντος και εντός του καλοκαιριού σε επανέκδοση στο μπλόγκ μου....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Θα πρόσθετα χωρίς όμως να είμαι κι εντελώς σίγουρος ότι τα σύγχρονα κράτης της Ελβετίας και της Γερμανίας οφείλουν κατά ένα μεγάλο ποσοστό την ύπαρξή τους στον Καποδίστρια. Με την λογική (από αυτά που γνωρίζω ) ότι ήταν υπεύθυνος για την συνένωση όλων αυτών των κρατιδίων στα σύγχρονα κράτη που γνωρίζουμε.


    Σχετικά με τους ιδανικούς ηγέτες και πολιτεύματα. Έχω καταλήξει σε ένα συμπέρασμα στο ότι ουσιαστικά τα "κομμουνιστικά" καθεστώτα όπου εφαρμόστηκαν με επανάσταση (Κίνα, Τσαρική Ρωσία - δεν περιλαμβάνω τα κράτη του ανατολικού μπλοκ) ουσιαστικά έστρωσαν το δρόμο στον καπιταλισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Γίγαντα, έψαξα στην κουζίνα Siemens που έχω και βρήκα ...μάρκα!!!
    ...............
    Γιατρέ μου,
    λες κάποια παλιά συσκευή siemens που πετάξαμε να είχε το κατιτις της και εγώ η άχρηστη να μην την έψαξα πριν την σαβουρντίσω? φτου γμτ.... λολολολ

    εσύ συνέχισε την καλη δουλειά και μη σταματάς σε χρειαζόμαστε...
    (χωρίς να ξεχνάς τις γυναίκες σου όμως έτσι? προηγούνται!!!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Μάλιστα, ο φωτασβέστης, όπως τον έλεγαν... Ο άνθρωπός που πίστεψε στην διπλωματική δύναμη της πειθούς, που παρολίγο να φέρει στην Ελλάδα τον Λεοπόλδο για ηγεμόνα... αλλά προτίμησε να στηριχτεί στον κενοφανή αδερφό του τον Αυγουστίνο και τον ανικανο αδερφό του Βιάρο..
    Ο Μπαρμπαγιάννης... Ο Αηγιάννης
    Ένας άνθρωπος απόλυτος, αρκετά στενόμυαλος για τα ελληνικά δεδομένα... (ενώ οι προΗγούμενες κυβερήσεις έβριθαν δημοκρατίας)...
    Ένας καλός διπλωμάτης, ένας κακός πολιτικός...
    "Όταν ο νεώτερος αδερφός του Τζωρτζέτος έμαθε την είδηση της δολοφονίας του δεν φανέρωσε την παραμικρή λύπη όσο ο κόσμος θρηνούσε. Όταν τον ρώτησαν απάντησε: Τώρα να τον κλάψω? Τον έκλαψα όταν άκουσα πως πήρε συμβουλάτορες τον Βιάρο και τον Γενατα...
    Όλοι θυμήθηκαν τα όσα είπε τότε χτυπώντας το κεφάλι του:
    Ω συμφωρά σου, Νάνο με τους συμβουλάτορες που επήρες!Αυτοί θα σε χαλάσουνε, κακομοίρη..."
    ΔΗΜΗΤΡΗ ΦΩΤΙΑΔΗ Η ΕΠΑΝΆΣΤΑΣΗ ΤΟΥ '21 τόμος IV όπου και πολύ καλή σχετική αναφορά όλων σχεδόν τον κρίσεων που αφορούν το Καποδίστρια.
    Καλό ποστ. Περιμένω πιο εκτενή μελέτη...τσιγγούνη, που 'ν το σεντόνι που του πρέπει???!:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ανέκαθεν οι λύκοι παρίσταναν τα πρόβατα.
    Τον είπανε σκοταδιστή γιατί τάχα δεν έσπευσε να κάνει ανώτερη εκπαίδευση, τη στιγμή που το 99% του πληθυσμού ήταν πρακτικά αγράμματο. Τον είπανε δικτάτορα τη στιγμή που η μοναδική τους έγνοια ήταν να διατηρήσουν τα φέουδα τους.
    Τον διαβάλανε, τον συκοφάντησαν και τελικά τον σκότωσαν. Οι παπάδες, οι φεουδάρχες χορέψανε στο τάφο του. Τελικά μας κάνανε σαν τα μούτρα τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. "...του ανθρώπου που επιχείρησε μάταια να κάνει κράτος την Ελλάδα"

    Αυτή η μοίρα επιφυλάσσεται και σε άλλους τολμητίες. Αλλά μάλλον δεν υπάρχουν τέτoιοι πλέον (έχοντες πλήρως εμπαιδώσει την ματαιότητα του πράγματος)...

    Μπορούμε να ελπίζουμε μόνον σε μικρές δειλές αλλαγές, σε ανεπαίσθητα βήματα, που να μην εξεγείρουν τις σντεχνίες των οργανωμένων συμφερόντων και τα φοβικά - αδρανειακά σύνδρομα του νεοέλληνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Αυτή είναι δυστυχώς η μοίρα των μεγάλων ανδρών σε... "μικρές" χώρες.


    (κι ελπίζω να μην κατηγορηθώ ως... εθνοπροδότης, αν γράψω πως ευχαριστήθηκα πάρα πολύ που προκρίθηκε η Τουρκία στα ημιτελικά του Euro και της ευχηθώ ολόψυχα να "διαδεχθεί" εκείνη τους... σημερινούς Πρωταθλητές Ευρώπης)


    [44]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Οξος και χολή απο τον ποντικό που δεν αντιλαμβάνεται ότι η εθνική μας υπήρξε η μόνη ομάδα που δεν πήρε βαθμό στο γιούρο, κερδίζοντας έτσι με το σπαθί της τον τίτλο του κορυφαίου τελευταίου στην ευρώπη, τίτλο τον οποίο σε αντίθεση με αυτόν του πρωταθλητή μπορούμε να υπερασπιστούμε με άνεση τα επόμενα χρόνια.

    Πράγματι ο συνδυασμός του κορυφαίου πρώτου και του κορυφαίου τελευταίου σε δύο συνεχόμενες διοργανώσεις είναι κάτι που κανένα στόμα δεν τόδε και δεν τόπε ακόμα και υπο αυτή την έννοια γράψαμε ιστορία.

    Ο ιστορικός του μέλλοντος θα κλίνει ευλαβικά το γόνυ μπροστά σε αυτό το νέο επίτευγμα των ελλήνων που ακόμη μια φορά κατέπληξαν και άφησαν άφωνο όλο τον πολιτισμένο κόσμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. darkwhisper, "κάθε πράγμα στον καιρό του". Το μεταεπαναστατικό χάος δεν θα μπορούσε την επόμενη ημέρα να μετατραπεί σε εκκλησία του Δήμου.
    Για να μην μιλήσω για τις προσπάθειες των Βαυαρών του Όθωνα να εκπολιτίσουν μία τριτοκοσμική χώρα. Έχουν δαιμονοποιηθεί όλες αυτές οι προσπάθειες και έχουν επιμελώς σβηστεί οι μεγάλες κόντρες αυτοχθόνων αγραμμάτων και ετεροχθόνων εγγραμμάτων.
    Ειδικά τότε, οι διαφορές των μορφωμένων επτανησίων και Φαναριωτών με τους γηγενείς γιδοβοσκούς κατσαπλιάδες (βλ.Μακρυγιάννης) ήταν αβυσσαλέες.
    Και όμως ο Μακρυγιάννης έχει αγιοποιηθεί από την εθνική ιστοριογραφία...

    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Cortilux, για την Ελβετία ο Καποδίστριας έκανε πάρα πολλά. Η ένωση της Γερμανίας έγινε πολλά χρόνια αργότερα, το 1871:

    "Το 1809, ο Καποδίστριας μπήκε, σαν διπλωμάτης, στην υπηρεσία του Τσάρου Αλέξανδρου Ι. Το 1813,
    διορίστηκε εκπρόσωπος της Ρωσίας στην Ελβετία, με σκοπό να συνεισφέρει στην απαλλαγή της από την επιρροή του Ναπολέοντα. Έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ενότητα, ανεξαρτησία και την ουδετερότητα της Ελβετίας και συνεισέφερε στο ελβετικό σύνταγμα, που προέβλεπε αυτόνομα κρατίδια (καντόνια) σαν μέλη της Ελβετικής ομοσπονδίας, με προσωπικά προσχέδια" (wikipedia).

    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. mtryfo, προηγούνται οι γυναίκες μου, και έπεται το άλσος Γαλατσίου όπου με υπεράνθρωπες προσπάθειες (ότι ελεύθερο χρόνο έχω τον διαθέτω εκεί) προσπαθούμε 2-3 άνθρωποι να καθαρίσουμε τον χώρο από τα ξερόχορτα.
    Ήδη χθες είχαμε πυρκαγιά στο διπλανό Αττικό Άλσος. Ξεκίνησε το ίδιο έργο και πρέπει να προλάβουμε να σώσουμε ό,τι μπορούμε...
    Γι'αυτό και δεν είχα χρόνο για ...σεντόνι όπως γράφει ο Salvatore. Ο Καποδίστριας έκανε και λάθη και μάλιστα αρκετά.
    Όμως δεν σπάει πιάτα αυτός που δεν πλένει πιάτα ή δεν κάνει λάθη αυτός που δεν κάνει τίποτα.

    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. "όπου και βρίσκεται το μαυσωλείο του ανθρώπου που επιχείρησε μάταια να κάνει κράτος την Ελλάδα."

    doctor
    .............................

    "Όταν θυμάσαι την Ιστορία,
    ..- σου βγαίνει το ένα μάτι.
    Όταν την ξεχνάς,
    ..σου βγαίνουν και τα δύο"
    (Ζολσενίτσιν)
    ....

    Το μαυσωλείο, έχει γεμίσει.
    Αν ξυπνούσαν, όλοι μαζί μια μέρα,
    ίσως αυτό θάταν μια κάποια λύση.
    (Σπίθας)
    .............

    Καλό σ/κ, doctor.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. elias, το τρελό πάρτυ στήθηκε όταν έφευγαν οι τούρκοι μεγαλοκτηματίες και άφηναν τα κτήματά τους. Τότε κάποιοι πρώην "αγνοί" επαναστάστες μετατράπηκαν σε πειρατές και το τι μάχη έγινε για το ποιος θα πάρει τι δεν έχει προηγούμενο.
    Σίγουρα θα κάνω ένα ποστ κάποια στιγμή.

    ***

    Univers, μικρές και δειλές αλλαγές;
    Εγώ ελπίζω μόνο στις καμπάνες που τρώμε από την Ε.Ε. και στην μείωση όσο γίνεται της εξουσίας του ελληνικού κοινοβουλίου.
    Δεν υπάρχει άλλη λύση, εδώ είναι όλοι βουτηγμένοι στην διαφθορά και η συντριπτική πλειονότητα των νεοελλήνων ψάχνει τρόπους να μπει στο Δημόσιο, στον Δήμο, στην ενορία, να ιδρύσει τον πιο απίστευτο σύλλογο ώστε να βάλει χέρι στο Δημόσιο Ταμείο.

    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Mickey, αυτό με την "μικρή" χώρα το κρατάω διότι κάπως έτσι θα είναι το επόμενο ποστ. Η αυταπάτη ότι είμαστε κάτι σπουδαίο σήμερα στον κόσμο καλά κρατεί. Η ρεαλιστική διαπίστωση ότι όλη η Ελλάδα είναι πληθυσμιακά 5 γειτονιές του Πεκίνου ή οικονομικά ένα μικρό υποκατάστημα της Microsoft αποτελεί εθνική μειοδοσία!

    Όσο για το χθεσινό, ναι, μου άρεσε το πάθος της Τουρκίας. Έχει όμως και τύχη από την αρχή του τουρνουά και θυμίζει πολύ την Ελλάδα του 2004 σε αυτό τον τομέα.
    Έχει ψυχή και μου θυμίζει την εθνική μας ομάδα του μπάσκετ όταν έπαιζε ο Γιαννάκης, ο Χριστοδούλου, ο Φασούλας, ο Γκάλης... Τεράστια ψυχικά αποθέματα, παρά τις απουσίες λόγω τραυματισμών ή καρτών.
    Εύχομαι να φτάσει στον τελικό και γιατί όχι, να το σηκώσει;
    Όσο γι'αυτούς που όταν βλέπουν ποδόσφαιρο ανακατεύουν μέσα πολιτική και ιστορία απλώς σιωπώ...

    Yosemite Sam, όταν αγοράζεις σε μια πολυκατοικία το ρετιρέ και το υπόγειο, είσαι από μια πλευρά ο άρχοντας του σπιτιού. Ελέγχεις τα πάντα!
    Το ζητούμενο είναι να βρισκόμαστε στην τελική φάση αυτής της διοργάνωσης, δηλαδή στις 16 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης.
    Εκεί που δεν ήταν η Αγγλία, η Ουκρανία, η Δανία και τα νησιά Φερόε!
    Όσο για τον πόντικα προτείνω να του φορέσουμε μία κίτρινη ...ημισέλινο στο μπράτσο!

    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Σπίθα, πάλι με ποιητική επίθεση και γνωμικά "έγραψες"!

    Καλό Σ/Κ.

    Doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Εύγε δόκτωρα για το πόστ. Συμφωνώ απόλυτα. Ο κ. Καποδίστριας ήταν ιδεολόγος ως προς την φιλοσοφική αναγέννηση του ελληνικού έθνους, και πολιτικά απόλυτα ρεαλιστής. Οι Μαυρομιχαλαίοι έχουν ιστορική συνέχεια στην Ελλάδα.

    Να αναμένω και πόστ για τον άλλο κορυφαίο (ΧΤ);

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Συγχαρητήρια για όλο το βλογ. Μου έχει γίνει απαραίτητη η καθημερινή επίσκεψη, αναμένοντας κάτι καινούργιο. Τι ωραίο να ξέρεις ότι υπάρχουν άνθρωποι που σκέφτονται, ψάχνουν και πάνω απ'όλα τολμούν!
    Οι νεοΕλληνες αρχίσαμε τη πορεία μας ως ελεύθερο κράτος με ένα υπουργό του Τσάρου! Πως θα ήμασταν άραγε αν Κυβερνήτης ήταν ένας δυτικοθρεμένος και μάλιστα με αγγλοσαξωνική ή γαλλική παιδεία; Δεν νομίζω ότι υπήρχε αντίστοιχος του Καποδίστρια, τουλάχιστον ως προς τη πείρα, τη θέση και τις γνωριμίες στις Αυλές της Ευρώπης. Ίσως όμως άξιζε διαφορετική τύχη σε ένα νέο προτεκτοράτο που μάλιστα δεν είχε βασιλεία (πόσα ήταν τότε τα κράτη χωρίς βασιλιά και με σύνταγμα που μιλούσε για ελευθερία;)
    Πολλές φορές ακούγεται ότι οι έλληνες δεν είναι δημοκρατικά ώριμοι, αφού το πολίτευμα αυτό ουσιαστικά υπάρχει εδώ για 35 χρόνια. Φανταστείτε όμως ένα κράτος που ήδη από το 1824 είχε ένα αρκετά προωθημένο σύνταγμα (όχι δουλεία κτλ) σε ένα κόσμο που μετά το Βατερλό κυριαρχούνταν από τους "συντηρητικούς" τύπου Μέτερνιχ. Μάλιστα τηρουμένων των αναλογιών (διεθνών αλλά και ιδεολογικών) ο 19ος αιώνας ήταν για μας "δημοκρατικότερος" από τον 20ο, πού ήδη από το Γουδί, τον Διχασμό, τους Παγκαλογονατάδες και τα υπόλοιπα γνωστά γεγονότα, οδήγησε την Ελλάδα εκεί που ξέρουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Η δολοφονία του Καποδίστρια οργανώθηκε από τους Εγγλέζους με σκοπό την ανακοπή της πορείας που είχε χαράξει ο κυβερνήτης. Σηματοδοτεί την αρχή της προσπάθειας για την "δυτική" τοποθέτησης της χώρας ως προτεκτοράτο των αιώνιων νταβατζήδων του ελληνισμού , Άγγλων, νταβατζηλίκι που ολοκληρώθηκε το 1946 με την παράδοση της χώρας στον θείο Σαμ, μέσω των προτροπών των πολιτικών απόγονων του Κωλέτη προς τον στρατηγό Βαν Φλητ : "Ιδού ο στρατός σας".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Όπως πάντα, κάτι εξαιρετικό έχεις να πεις. Εντελώς τυχαία έβλεπα ένα ντοκιμαντέρ στην ΕΤ3 πριν λίγο και μιλούσε και για τον πρώτο κυβερνήτη της Ελλάδος. Με αυτά που γίνονται σήμερα στην Ελλάδα, άραγε, από τους κυβερνόντες, θα ντρεπόταν ο Καποδίστριας. Μάλλον σίγουρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Άσχετο, αλλά:

    Οι "ιπτάμενοι"... προσγειώθηκαν.


    Ένα εμπόδιο λιγότερο. Για να δούμε αν οι Τούρκοι θα σηκώσουν το... τιμημένο ;-)

    [20]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Doctor μου καλημέρα.
    Επειδή την περιπέτεια του Ioannisk την έμαθα και από το ιστολόγιο σου, πέρασα να σε ειδοποιήσω ότι άνοιξε νέο ιστολόγιο.
    βλ. εδώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. locuspublicus, οι κοτσαμπάσηδες και οι προύχοντες έχουν συνέχεια και μεταμορφώνονται συνεχώς.
    Κλέβουν, διασπαθίζουν το δημόσιο χρήμα, καίνε δάση, κυβερνάνε, το παίζουν πατριώτες...

    ***

    argosholos, πολύ ενδιαφέρουσα προσέγγιση. Είναι μεγάλο ψέμα ότι η Ελλάδα θα μπορούσε το 1830 να επιβιώσει μόνη της. Εδώ δεν μπορεί τώρα...


    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Βασικέ Μέτοχε, δυστυχώς χάρη στην Αγγλία κυρίως γίναμε κράτος.
    Μας είχανε ως αποικία και εμείς όμως αποδείξαμε πολλάκις ότι είμαστε ανίκανοι να αυτοκυβερνηθούμε. Για να μην μιλήσω για τα δάνεια και την διαχείρισή τους. Εκεί οι δανειοδότες τραβούσαν τα μαλιά τους με τις κλεψιές των ελλήνων κυβερνώντων.

    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Μεγαλοκοπέλα, εδώ έχουν κι οι παντρεμένοι ψυχή, δεν θα έχουν οι τούρκοι;;; λολ

    ***

    nago, ο Καποδίστριας θα ντρεπόταν πρωτίστως που η οργάνωση της τοπικής αυτοδιοίκησης πήρε το όνομά του. Το μεγαλύτερο άντρο διαφθοράς είναι η τοπική αυτοδιοίκηση. Εκεί κι ο κάθε τιποτένιος νιώθει λίγο "μεγάλος" αφού βουτάει το δαχτυλάκι του στο μέλι...

    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Mickey, οι ρώσοι όπως πάνε είναι ασταμάτητοι, αν και αν περάσει η Ιταλία θα βρει τον τρόπο να τους πάει με 0-0 στα πέναλτυ (κλωτσιές,μπουνιές, θέατρο Κατούζο, και άλλα πολλά στα οποία οι ούνα ράτσα ούνα φάτσα είναι μανούλες).
    Αν περάσουν οι Ισπανοί, τότε οι ρώσοι θα θέλουν να εκδικηθούν και θα το κάνουν.

    ***

    Μερόπη, ευχαριστώ, το είδα και απάντησα κιόλας στον φίλο μου τον Γιάννη. Είναι μεγάλη ψυχή!

    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. -Ζεί ο βασιλιάς Καποδίστριας;
    -Ζεί!
    -Πού;
    -Στην Ελβετία!

    Ο Καποδίστριας πίστευε πως το αρμόζον για την Ελλάδα διοικητικό σύστημα
    είναι το καντονιακό, που ίδιος έιχε σχεδιάσει και εφαρμόστηκε στην Ελβετία
    Οι Ελβετοί το τηρούν μέχρι σήμερα.

    Η Ελβετία είναι ομόσπονδο κράτος αποτελούμενο από περιοχές με σαφώς καθορισμένα
    τα εθνολογικά γνωρίσματα.
    Στην Ελβετία οι εθνικότητες είναι τρείς: Γαλλοι, Γερμανοί και Ιταλοί.
    Κι οστόσο η τριεθνκότητα της χώρας ποτέ δεν εμπόδισε τους Ελβετούς να είναι
    πάνω απ' όλα Ελβετοί και να έχουν μια ενιαία ελβετική εθνική συνείδηση,
    έξω και πέρα από τα επιμέρους εθνολογικά γνωρίσμστα.
    :)


    -Ζεί το πνέυμα του Καποδίστρια σήμερα;
    -Ζεί!
    -Πού;
    -Εδώ δίπλα μας. Στη Δημοκρατία της Μακεδονίας!
    Στην Ελλάδα το λέμε "Σκόπια". Ουτε καν FYROM όπως υπογράψαμε
    στην ενδιάμεση συμφωνία του 1995. Τι φασισμός!

    Η Δημοκρατία της Μακεδονίας είναι ένα πολυεθνικό κράτος
    αποτελούμενο από εθνότητες. Ολες επίσημα αναγνωρισμένες και
    σεβαστές απο το κράτος: Μακεδονική, Αλβανική, Τουρκική, Σερβική, Βλάχικη και Ρομά.

    Ειδικά τους Ρομά στην Ελλάδα τους λέμε "γύφτους". Αλλος φασισμός αυτός!
    Εχετε ακούσει ποτέ την γλώσσα των Ρομά; Οχι, θα μου πείτε.
    Ε, τότε δείτε αυτό.
    http://www.mrt.com.mk/ro/
    Οι Ρομά στη Δημοκρατία της Μακεδονίας έχουν τη δική τους γλώσσα. Επίσημα.
    Στην Ελλάδα;
    :)

    Γειά σου ДОКТОР
    ηρθα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Ethnic Macedonian, καλωσήρθατε.

    1) Αν υπάρχουν τόσες εθνότητες (Μακεδονική, Αλβανική, Τουρκική, Σερβική, Βλάχικη και Ρομά) τότε είναι σωστό να παίρνει το κράτος το όνομά του μόνο από μία εξ αυτών;

    2) Δεν νομίζω ότι αυτά που περιγράφετε υπάρχουν στην πραγματικότητα. Όχι να πάμε και στο άλλο άκρο και να βγάλουμε τον εθνικιστή/λαϊκιστή Γκρούεφσκι ως φιλελεύθερο και υπέρ της ανοιχτής κοινωνίας!

    Ο εθνικισμός είναι η ασθένεια του αμαθή και του απλοϊκού. Θέλει μεγάλη προσοχή όμως μήπως στην προσπάθειά μας να πλήξουμε τον ελληνικό εθνικισμό σιγοντάρουμε στον διπλανό εθνικισμό.

    Σας θυμίζω τον ...ορισμό του σοβινισμού από τον Βασίλη Ραφαηλίδη:

    "Ο σοβινισμός είναι η αρρώστια των φτωχών λαών.
    Και επί προσωπικού επιπέδου, των φτωχών εγκεφάλων.
    Όταν σου λείπει κάτι, από φαϊ μέχρι μυαλό, το αντικαθιστάς με θορυβώδη ιδεολογήματα για να μην ακούς το γουργουρητό της κοιλιάς και το σφύριγμα των ρευμάτων του αέρα που κυκλοφορεί στο κλούβιο σου κεφάλι".

    Πηγή: Οι λαοί των Βαλκανίων, εκδόσεις του 21ου, σελ.117.

    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Όπως πολύ σωστά έγραψε ο ethnic Macedonian η Ελλάδα αν δεν είχε αφανίσει τον Καποδίστρια ίσως να ήταν σήμερα η Ελβετία της Μεσογείου. Πράγματι η μεγάλη προσφορά του Καποδίστρια στην διαμόρφωση της Ελβετικής Ομοσπονδίας και στην καθιέρωση της ουδετερότητάς της έχει αναγνωριστεί διεθνώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Γιατρέ τα συγχαρητήριά μου,
    Ιδού η πρώτη διπλωματική αποστολή του Ι.Καποδίστρια σε Ελληνόφωνο έδαφος:

    Ιωάννης Καποδίστριας και η Κεφαλληνία
    1801
    Ό Ιωάννης Καποδίστριας όταν αναγνωρίστηκε ή Επτάνησος ως ανεξάρτητη πολιτεία, με τον κόμητα Δεσύλλα ήλθαν στην Κεφαλονιά το 1801 σαν αυτοκρατορικοί Επίτροποι. Κάλεσαν συνέδριο προκρίτων την 1ην του Μάη 1801 , για να σκεφθούν για την καταστολή των ανταρτικών κινημάτων κα\ για να εξετάσουν την εν γένει πολιτική κατάσταση. Τα πνεύματα ήσαν όμως οξυμένα , και λόγω της απελάσεως του επαναστάτη Ευσταθίου Μεταξά. Ό Καποδίστριας συναντήθηκε με τον Ευστάθιο Μεταξά στο χωριό Τρωγιανάτα (μόνιμο στέκι των εκαστοτε επαναστατών) Ό Μεταξάς τον διαβεβαίωσε οτι τα πραγματικά αίτια της στάσεως προέρχονται από προσωπικούς και οικογενειακούς λόγους και οχι από εχθρότητα προς την νέα Κυβέρνηση. Ή απέλαση του Ευσταθίου Μεταξά άνεκλήθη. Ή ανταρσία όμως εμαίνετο, διότι τον αγώνα είχαν αναλάβει οι αδελφοί Καίσαρ και Ανδρέας Μεταξάς. Οι επίτροποι απεφάσισαν την καταδίωξη των ανταρτών. Ό συνταγματάρχης Πιέρης τις 2 Ιούνιου κατέστειλε το κίνημα. 0ι έπαναοτάτες είχαν στρατοπεδεύει κυρίως στα Φωκάτα και Κοκολάτα. Ήσαν δε 250, από τα Ομαλά, Σκάλα και Λειβαθώ. Διακρίθηκαν και οι στρατιωτικοί Ματέης, Λυκιαρδόπουλοι από τα Σπαρτιά , Βαρούχας. Τότε παραδόθηκε ό Ανδρέας Μεταξάς. Τον έθεσαν υπό κράτηση σε ρωσικό πολεμικό.
    Νέο ανταρτικό κίνημα γίνεται στο Ληξούρι. Τα κατέστειλε πάλιν ό Πιέρης, ηγούμενος 150 ανδρών. Τότε απεστάλη προς βοήθεια και ό συνταγματάρχης Άντ. Θεοτόκης.
    Νέα στάση επακολούθησε στην Παλική. Ξανάλθε ό Ίωάν. Καποδίστριας στην Κεφαλονιά με τον άλλοτε γερουσιαστή Ανδρέα. Πανά από τα Σπαρτιά . Ή στάση της Παλικής απλώθηκε, σ' όλο το νησί. Με την απόφαση της 25ης του Μόρτη τ ου 1802 έτουφεκίσθησαν:
    1) Ό Καίσαρ Μεταξάς, 2) ό Νικ. Καλλιγάς ή Γόμπος, και 3) ό Α. Κούμουδος.
    Κατεστάλησαν οι στάσεις Κραναίας και του Ληξουρίου με ναυτικό αποκλεισμό.
    Τις διαπραγματεύσεις (από μέρους της Κυβέρνησης με τους Ληξουριώτες τις διεξήγαγαν ό Ανδρέας Πάνας, ό Πέτρος Βαλιέρης και ό Δημ. Πινιατώρος. Στρατιωτικός αρχηγός διωρίστηκε ό λοχαγός Ανδρέας "Αννινος. Ο Καποδίστριας έμεινε διοικητής του νησιού για δυο χρόνια Το 1803 έγινε Γραμματεύς Επικρατείας της Ιονίου Πολιτείας .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Δύο ήσσονος σημασίας παρατηρησούλες μόνο!
    "από πολύ κοντά αδειάζουν πάνω του τα κουμπούρια τους. Ο Γεώργιος όμως αστοχεί και αποτελειώνει το έργο του Κωνσταντίνου με το στιλέτο"
    Τόσο (πολύ-όπως γράφεις) κοντά ώστε να μπορέσει να του μπήξει το στιλέτο και αστόχησε;
    Καμιά φορά η δραματοποιημένη παρουσίαση γεγονότων κάνει ζημιά στα γεγονότα (αν όχι στην σημασία τους)
    "Ο Καποδίστριας κυβέρνησε δικτατορικά με τα σημερινά δεδομένα, αλλά άκρως συνετά για τις τότε συνθήκες, μιας και δεν υπήρχε κράτος πριν"
    Γιατί δεν γράφεις "απολυταρχικά" ώστε ο χαρακτηρισμός να συνάδει με τον 19ο αιώνα;
    Στο "συνετά" περιλαμβάνεις και τις πράξεις του, που απομάκρυναν την Ελλάδα από την Δημοκρατία, τις [μη] ενέργειες εκδημοκρατισμού του Νέου Κράτους; Τον νεποτισμό και την διαφθορά που χαρακτήρισαν την "Πολιτεία" του;

    Γενικά για το άρθρο σου: "Εξ όνυχος τον λέοντα"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Doctor,
    Η Ελβετία θεωρεί τον Ι. Καποδίστρια , εθνικό ήρωα γιατί βοήθησε στη δημιουργία του κράτους.
    Στη Γενεύη, αν θυμάμαι καλά υπάρχει δρόμος με το όνομα του και ανδριάντας προς τιμήν του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Τάκη σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τις παραπομπές. Ειδικά η δεύτερη ήταν υπέροχη!

    ***

    hannibal, σε ευχαριστώ και σένα για τον εμπλουτισμό του θέματος.

    ***

    Σταύρο, το θέμα της δολοφονίας είναι μυστήριο ακόμη (αλήθεια γιατί δεν αποχαρακτηρίζονται οι φάκελοι, δύο αιώνες σχεδόν μετά;).
    Από το δεύτερο link που παρέθεσε ο Τάκης Αλεβαντής:


    "Πάντως, επίσης αξιοσημείωτον είναι πως πέρασαν 176 χρόνια απ' αυτή τη πολιτική δολοφονία, που έγινε για ν' ανακοπεί η πορεία που είχε χαράξει ο Καποδίστριας για το ελληνικό Έθνος κι ο φάκελος στα Βρετανικά αρχεία που περιέχει τα σχετικά με τη δολοφονία του έγγραφα, παραμένει άκρως απόρρητος, ενώ η ελληνική επίσημη ιστορία επαναλαμβάνει άκριτα τις παραβλέψεις της «επίσημης ανάκρισης» του 1831. Υπάρχουνε βάσιμα στοιχεία που θέτουνε σ' αμφισβήτηση ότι δολοφόνοι του ήταν οι Μαυρομιχαλαίοι κι ακόμα και σήμερα παραμένει μυστήριο, η σιγή που κράτησαν οι ανήκοντες στον στενό του κύκλο".

    Όσο για την διακυβέρνηση ήταν τότε απολυταρχική ("φωτισμένη δεσποτεία") και για τα σημερινά δεδομένα δικτατορική, ποιητική αδεία ανάγουμε στο παρελθόν ένα σύστημα διακυβέρνησης, το οποίο όμως ίσως να δημιουργεί αρνητικούς συνειρμούς λόγω των όσων υπέστη αυτή η χώρα από την δικτατορία.

    ***

    dinx, όντως, είναι εθνικός ήρωας στην Ελβετία:

    "In 1809 Kapodistrias entered the service of Alexander I of Russia.[17] His first important mission, in November 1813, was as unofficial Russian ambassador to Switzerland, with the task of helping disentangle the country from the French dominance imposed by Napoleon. He secured Swiss unity, independence and neutrality, which were formally guaranteed by the Great Powers, and actively facilitated the initiation of a new Constitution for the 19 cantons that were the component states of Switzerland, with personal drafts(wikipedia).

    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Νάσαι καλά doctor. Κάποτε ήθελα να οργανώσω μια επίσκεψη στο νεώτερο ελβετικό καντόνι το Jura, που απέκτησε νομική οντότητα μόλις τη δεκαετία του 1970. Ήθελα να παρακολουθήσω πως λειτουργεί στην πράξη η συμμετοχική δημοκρατία της Ελβετίας που στηρίζεται σε κατά τόπους λαϊκές συνελεύσεις όπου συζητούνται όλα τα σημαντικά ζητήματα. Δυστυχώς δεν μπόρεσα λόγω άλλων υποχρεώσεων να πραγματοποιήσω αυτή την επιθυμία μου και ο ηλικιωμένος Ελβετός με τον οποίο ήμουν σε επαφή για αυτό το σχέδιο απεβίωσε εδώ και μερικά χρόνια.

    Αλήθεια, τώρα εν όψει του Καποδίστρια 2 θάξιζε να γίνει ένα τέτοιο ρεπορτάζ, ενδεχομένως και κάποια επίσκεψη βουλευτών ή και υπηρεσικαών παραγόντων του Υπουργείου Εσωτερικών μήπως και μερικές από τις ιδέες του Καποδίστρια ξαναγυρίσουν στην πατρίδα του μέσω ενός ομώνυμου νόμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Πάντως εγώ το συζητούσα προχθές με μία 30άχρονη Ελβετίδα και δεν τον είχε καν ακουστά. Όσο για την άμεση δημοκρατία, οι βάσεις της υπήρχαν ήδη στο σύνταγμα της Ελβετίας πριν την εποχή του Καποδίστρια, ενώ η ισχυροποίησή της στο σύνταγμα συνέβη κάπου στα τέλη του 19ου αιώνα, δηλαδή μετά την εποχή του Καποδίστρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Γεια σου doctor!

    Χάνομαι που και που αλλά επιστρέφω!

    Εξαιρετικό και αυτό το κείμενό σου. Αν και έχω χάσει πολλά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Τάκη, η ονομασία του σχεδίου της τοπικής αυτοδιοίκησης ως "Καποδίστριας" ήταν ιδιαιτέρως ατυχής και καμία σχέση δεν είχε με τον Καποδίστρια. Ίσως το σχέδιο "Σημίτης" θα ήταν πιο κατατοπιστικό...

    ***

    Διαγόρα, αν ρωτήσεις στο Hondos Center ποιος ήταν ο Κοραής μην νομίζεις ότι θα πάρεις σοβαρές απαντήσεις!

    ***

    Άγγελε, μην χάνεσαι φίλε, δίνε σημεία ζωής πολυάσχολε!!!

    doc

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Ενώ το άρθρο με βρίσκει , γενικά, σύμφωνο.......

    doctor είπε... “nago, ο Καποδίστριας θα ντρεπόταν πρωτίστως που η οργάνωση της τοπικής αυτοδιοίκησης πήρε το όνομά του. Το μεγαλύτερο άντρο διαφθοράς είναι η τοπική αυτοδιοίκηση. Εκεί κι ο κάθε τιποτένιος νιώθει λίγο "μεγάλος" αφού βουτάει το δαχτυλάκι του στο μέλι...”

    Αντίθετα , πιστεύω , ότι θα ήταν πολύ περήφανος !!
    Για να μην απαξιώνουμε όλους και όλα, θεωρώ το σχέδιο "Καποδίστριας" ως ένα από τα λίγα , πολύ θετικά , που συνεισέφερε η διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στη χώρα.
    Αν θυμηθούμε τι υπήρχε πριν δ.λ.δ. Κάθε χωριό και ξεχωριστή κοινότητα, με πρόεδρο, γραμματέα , κοινοτικό κατάστημα κ.λ.π. Αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς την τεράστια σπατάλη πόρων, ένα μικρό παράδειγμα να αναφέρω, μόνο για φωτοτυπίες, που είναι απαραίτητες , θα έπρεπε να αγοραστούν 5-6 φωτοτυπικά , ένα για το κάθε χωριό, αν υποθέσουμε ότι στον κάθε Δήμο συνενώθηκαν 5-6 χωριά κατά μέσω όρο, ενώ σήμερα αρκεί μόνο ένα.

    Οι οικονομίες κλίμακας που επιτεύχθηκαν ήταν σημαντικότατες εξ αυτού ο περιορισμός και της διαπλοκής , ( η οποία υπήρχε και πολύ πριν το σχέδιο !!)

    Η επιτυχία δε της εφαρμογής ενός τόσο δύσκολου , για τα Ελληνικά δεδομένα !, σχεδίου , με ελάχιστες εξαιρέσεις , μπορεί να συγκριθεί άνετα με όλα τα θαύματα του Ιησού!! βοήθειά μας....
    υ.γ.
    Τον Αλέκο Παπαδόπουλο , που ήταν ο εμπνευστής και δημιουργός του , αν και δεν τον γνωρίζω προσωπικά, τον θεωρώ ως έναν από τους πλέον αξιόλογους πολιτικούς μας , και δεν είναι πολλοί , δυστυχώς !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Θα συμφωνήσω εδώ με τον glam. Πρόσφατα που ήμουν στην Κρήτη για μιαν ημερίδα για τα ατυχήματα και τις καταστροφές, πολλοί τόνισαν την ανάγκη για περαιτέρω ενοποίηση δήμων ιδίως εκεί όπου για πολιτικούς λόγους διατηρήθηκαν μικρότεροι δήμοι από ό,τι θα έπρεπε. Μάλιστα ο πρώην (πετυχημένος) Δήμαρχος Αρχανών και νυν Ευρωβουλευτής Σταύρος Αρναουτάκης μας έλεγε ότι είχε προχωρήσει σε εθελοντικές ενοποιήσεις με γειτονικές κοινότητες πολύ πριν τον «Καποδίστρια».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Τόσο τα σχόλια του glam όσο και του takis alevantis αναφορικά με το σχέδιο "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ" με βρίσκουν σύμφωνο. Το προηγούμενο σύστημα με τις εκατοντάδες κοινότητες χωρίς πόρους δεν μπορούσε πια να επιβιώσει και να συντηρήσει πάσης φύσεως οργανισμούς με ελάχιστες εξαιρέσεις, που απλά επιβεβαίωναν τον κανόνα. Προσωπικά, δεν θα με ενοχλούσε μια περαιτέρω ενοποίηση Δήμων και Κοινοτήτων. Και τα όποια ελαττώματα του σχεδιου αυτού είχαν να κάνουν με τον ανθρώπινο παράγοντα και δη τον ελληνικό τρόπο σκέψεως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Ζητώ συγνώμη για την παρανόηση. Εννοώ φυσικά το ότι η τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ένα άντρο διαφθοράς και διαπλοκής σε τοπικό επίπεδο. Η συνένωση των χωριών σε δήμους σίγουρα αποτέλεσε ένα συμμάζεμα αλλά δεν έλυσε τα εγγενή προβλήματα όσον αφορά την διαφάνεια.
    Αυτό βέβαια άπτεται της νοοτροπίας του νεοέλληνα και είναι θέμα παιδείας και όχι επιβολής με νόμους και σχέδια...

    doc

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Ο Καποδιστριας, επτανήσιος, με ευρωπαική παιδεια και εμπειρια ειναι ο πρώτος σε μια σειρα ανθρώπων που προσπάθησαν να κανουν τη χώρα κράτος με βάση τα δυτικά πρότυπα. Απέτυχε όπως και όλοι ανεξαρτήτως οι "επίγονοι" του. Η συγκρουση Ευρωπαιστών ή αν προτιματε, ευρολιγούρηδων και "μαυρομιχαλαίων" καλά κρατεί εκτοτε , αναδιατυπώνεται και επανέρχεται με νέουσ όρους με λίγο ως πολύ παρόμοια αποτελέσματα:Ημιτελείς εκσυχρονισμούς και αποτυχίες, κυριαρχία των Δηλιγιαννισμών, κρίση, ανασυνταξη , επανάληψη.
    Θα με ενδιεφερε πολύ μια προσσέγιση της νέας ελληνικής ιστορίας από αυτή την οπτική γωνία. Τι ειναι αυτό δηλαδη που οδηγεί τισ εκσυγρονιστικές προσπαθειες σε αποτυχία ή εστω τις αφήνει ημιτελείς?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Δόκτωρ, πολύ καλό το κείμενό σου. Προκαλεί βέβαια μελαγχολία...

    Για να καταλάβουμε την "δικτατορία" του Καποδίστρια, ας μεταφερθούμε για λίγο με τη φαντασία μας σε μια χώρα ισοπεδωμένη, καμένη, χωρίς σοδειά καμία, χωρίς υποδομές, με ανθρώπους φτωχούς, αναλφάβητους, άρρωστους ή σακάτηδες, με συμμορίες και πειρατές.
    Σ'αυτή την περίπου χώρα, που θυμίζει την Αυστραλία του Mad Max, φτάνει ένας άνθρωπος καλλιεργημένος και εσωστρεφής, που βλέπει εμβρόντητος τους ανθρώπους να του φιλούν το ρούχο, ελπίζοντας να γιατρευτούν από τις αρρώστιες τους!

    Αν ήσασταν στη θέση του θα χτίζατε αμέσως κοινοβούλιο και θα στήνατε κάλπες;;;; Μην τρελαθούμε!
    Και τι βρήκαν να του προσάψουν; Ότι δεν έφτιαξε... πανεπιστήμιο! Οι... Δημόκριτοι!

    Όπως λέει κι ο Βασικός Μέτοχος, οι Εγγλέζοι κρύβονταν πίσω από τους θρασύδειλους Μανιάτες. Κι αυτοί εν μέρει ευθύνονται για τα χάλια μας! Την υπόλοιπη ευθύνη τη φέρουμε εμείς.

    Ο λαός τον λάτρευε. Καθώς δεν υπήρχαν ούτε Πρετεντέρηδες ούτε Τράγκες να τον πλάθουν κατά βούληση, καταλάβαινε από ένστικτο ότι αυτός ο άνθρωπος ήθελε το καλό του.
    Εξάλλου, είναι ο μοναδικός πολιτικός της σύγχρονης Ελλάδας που ήρθε πλούσιος και πέθανε πάμπτωχος. Και μόνο αυτό δείχνει το ποιόν του.
    Το μεγαλύτερό του ελάττωμα είναι ότι αγαπούσε κι εμπιστευόταν τα αδέλφια του, που δυστυχώς δεν τον έφταναν ούτε στο μικρό του δακτυλάκι!

    Και δυο απορίες:
    1. Αντί να δίνουν ηλίθιες ονομασίες στους δρόμους (όπως Λεωφ.Αθηνών, τέως Καβάλας), γιατί δεν έχουν δώσει το όνομα αυτού του ανθρώπου σε μια πιο κεντρική λεωφόρο;
    2. Γιατί αντίθετα έδωσαν το όνομά του σε ένα πρόγραμμα που ήταν σίγουρο ότι δεν θα γινόταν αποδεκτό λόγω στενοκεφαλιάς και μικροπολιτικής; Πόσο ακόμα θα τον συκοφαντούν οι νάνοι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. doctor-α

    κάτω από το κέιμενο τυ Λεσγίδη υάρχει μια αφιέρωση για σένα και μια ερώτηση.

    Ομέρ ο αφιερώνων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. Χωρίς να θέλω να υποβαθμίσω την προσφορά του Ι.Κ. στην δημιουργία του Νεοελληνικού Κράτους, πρέπει να πούμε ότι, δεν έχουμε αποφύγει ούτε στην περίπτωσή του την δαιμονοποίηση/αγιοποίηση του προσώπου.
    Πρώτα-πρώτα, όχι και "πεφωτισμένος απόλυτος άρχων επειδή άρμοζε στην εποχή του" ή "δικτάτωρ με σημερινά κριτήρια". Εντάξει, έβγαλε την Χώρα από τον Εμφύλιο, αλλά οι εκλογές που έκανε, είχαν πολλά να ζηλέψουν από τις τουλάχιστον δύο προηγούμενες που έστειλαν Πληρεξούσιους στις πρώτες Εθνοσυνελεύσεις!!! Όσο για το "Σύνταγμα" που δήθεν πρότεινε, ας μη μιλήσουμε καλύτερα, γιατί η Ιστορία έχει μιλήσει, έστω και "με άλλα λόγια να αγαπιόμαστε".
    Αυτό με οδηγεί στον Αστικό Μύθο, ότι ο Ι.Κ. συνέταξε το μέχρι σήμερα ισχύον Σύνταγμα της Ελβετικής Συνομοσπονδίας. 1ον Αυτό που ισχύει σήμερα εισήχθη το 1848 (θυμάστε τι είχε γίνει εκείνη την χρονιά στην Ερώπη;) 2ον Το σύστημα των Καντονίων, ακόμη και το όνομα "Συνομοσπονδία" ίσχυε 500 χρόνια πριν γεννηθεί ο Ι.Κ. 3ον Ο ίδιος ο Ι.Κ. ήταν ένας τρόπον τινά γκαουλάιτερ εκεί. Όργανο της Ανσιέν Ρεζίμ για να κρατήσει την Ελβετία μακρυά από την Επαναστατική Γαλλία (τα ιδανικά της Επανάστασης της οποίας, περηφανευόμαστε ότι ενέπνευσαν τον Αγώνα του 1821)δηλαδή.
    Ας δούμε και το διθυραμβικό για τον Ι.Κ. άρθρο στην Βικιπέδια (Ελληνική)όπου γίνεται, η κατά τον μύθο, αναφορά στο σύνταγμα της Ελβετίας. Ενώ στο λήμμα για την Ελβετία και το Σύνταγμά της δεν γίνεται αναφορά στον Καποδίστρια.
    Όσο για το "άμεση" Δημοκρατία στην Ελβετία, ας έχουμε υπόψη ότι μόνο σε τρία Καντόνια από τα είκοσι τόσα ισχύει η Συνέλευση. Στα άλλα απλά δικαίωμα να ζητηθεί δημοψήφισμα, για επικύρωση των αποφλασεων της Βουλής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. @ethnic Macedonian
    Η Ελβετία έχει ένα έθνος τους ... Ελβετούς απλώς υπάρχουν 4 επίσημες γλώσσες :)

    @doctor
    Πολύ καλό κείμενο, όπως πάντα άλλωστε :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. sxolio, ενώ όλοι οι έλληνες θέλουν να γίνουν Ευρωπαίοι και μιλούν με θαυμασμό για την Ευρώπη, μόλις κάποιος το δηλώσει ανοιχτά, τότε αμέσως στιγματίζεται και τον θεωρούν "ευρωλιγούρη"...

    ***

    Ο Λωτοφάγος είπε...
    [...] είναι ο μοναδικός πολιτικός της σύγχρονης Ελλάδας που ήρθε πλούσιος και πέθανε πάμπτωχος. Και μόνο αυτό δείχνει το ποιόν του.
    Το μεγαλύτερό του ελάττωμα είναι ότι αγαπούσε κι εμπιστευόταν τα αδέλφια του, που δυστυχώς δεν τον έφταναν ούτε στο μικρό του δακτυλάκι!

    ------

    Πολύ περιεκτική αποτίμηση, με την οποία συμφωνώ.


    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. Ομέρ, μπήκα και τοποθετήθηκα!

    ***

    Σταύρο πολύ σημαντικά τα όσα γράφεις για τα της Ελβετίας και μετά το Euro...της Ελβετίας θα το ψάξω!

    ***

    Γιάννη, νομίζω ότι είναι το πρώτο σου σχόλιο έπειτα από 10 μήνες επί complicated θέματος και αυτό αποδεικνύει ότι είσαι σε πολύ καλό δρόμο. Περαστικά για πολλοστή φορά!

    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή