Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2008

Αρβανίτικα, η γλώσσα της ντροπής (μέρος 1ο)




«Όποιος χριστιανός, άντρας ή γυναίκα, υπόσχεται ότι μέσα στο σπίτι του να μην κουβεντιάζει αρβανίτικα (ή βλάχικα αναλόγως), ας σηκωθή απάνω και να μου το πει και εγώ να πάρω όλα του τα αμαρτήματα εις τον λαιμόν από τον καιρόν που εγεννήθη έως τώρα και να βάλω όλους τους χριστιανούς να τον συγχωρήσουν και να λάβη μίαν συγχώρεσιν,που, αν έδινε χιλιάδες πουγγιά δεν θα την εύρισκε» [1].

Τα παραπάνω κήρυττε στα βλαχόφωνα μέρη της Μακεδονίας και τα αλβανόφωνα της Ηπείρου ο Κοσμάς ο Αιτωλός.
Σχετικά με την καταγωγή των Αρβανιτών έχουν γραφτεί πολλά [2] εκ των οποίων τα περισσότερα στερούνται επιστημονικής σοβαρότητας, μιας και οι Αρβανίτες συγγραφείς προσπαθούν να αποδείξουν ότι οι Αρβανίτες είναι γνήσιοι απόγονοι (και αυτοί) των αρχαίων Ελλήνων και αντίστοιχα οι Αλβανοί εθνικιστές ότι οι Αρβανίτες είναι Αλβανοί.
Δεν θα ασχοληθούμε επί του παρόντος με την καταγωγή των Αρβανιτών, αλλά με τη γλώσσα τους. [3]
Η αρβανίτικη γλώσσα ουδέποτε θεωρήθηκε από την ελληνική κεντρική εξουσία ως ύποπτη ή εθνικά επικίνδυνη και οι ομιλώντες αυτήν, οι αρβανίτες δηλαδή, ουδέποτε θεωρήθηκαν ως «εθνικά ύποπτοι» όπως κάποιοι άλλοι (π.χ. σλαβομακεδόνες). Στις εθνικές απογραφές του 1928 και του 1940, όπου καταγράφηκαν οι εθνικές ή θρησκευτικές μειονότητες, οι Αρβανίτες δεν αναφέρονται πουθενά ενώ π.χ. αναφέρονται οι Έλληνες Καθολικοί.[4]
Η αρβανίτικη γλώσσα υποχώρησε σταδιακά, λόγω της μη επίσημης χρήσης της στα σχολεία και στην γενική διοίκηση.
Σε αυτό συνήργησαν και οι ίδιοι οι Αρβανίτες οι οποίοι προκειμένου να ενταχθούν και τυπικά στο ελληνικό έθνος, ειδικά μετά το 1922 και την ανταλλαγή των πληθυσμών, συμμετείχαν και αυτοί –αδιαμαρτύρητα- στην κατασκευή ενός έθνους που θα μιλάει μόνο μία γλώσσα, απαλείφοντας τις υπόλοιπες.
Βέβαια η παραπάνω απόφαση των Αρβανιτών δεν υπήρξε παγκόσμια πρωτοτυπία, αλλά εντάσσεται στην οικειοθελή απόφαση μιας γλωσσικής κοινότητας η οποία συγκλίνει σε όλα τα δομικά στοιχεία του έθνους, αλλά αποκλίνει μόνον σε αυτό της γλώσσας (το οποίο βέβαια μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών κατέστη κυρίαρχο και υπερφαλάγγισε αυτό της θρησκευτικής πίστης) να απολέσει συνειδητά αυτή την ιδιαιτερότητα ώστε να συμμετάσχει ολοκληρωτικά στην «εθνική ουσία».
Η αθρόα εισαγωγή των αλβανών μεταναστών στις αρχές της δεκαετίας του 1990 καθώς και τα στερεότυπα που δημιουργήθηκαν γι’αυτούς, ενίσχυσε ακόμη περισσότερο τα αισθήματα ντροπής και ενοχής για τους αρβανιτόφωνους Έλληνες.
Αυτά τα αισθήματα ντροπής προσπάθησαν να τα ξεπεράσουν κάποιοι Αρβανίτες κηρύσσοντας εαυτούς ως απογόνους των Πελασγών, αναβιώνοντας κατ'ουσίαν τις θεωρίες που διατυπώθηκαν στα τέλη του 19ου αιώνος κυρίως από Αρβανίτες λογίους περί κοινής καταγωγής Αλβανών και Ελλήνων. Κύριος εκφραστής αυτής της αναβίωσης ήταν ο Αριστείδης Κόλλιας.

Αντίστοιχα παραδείγματα όμως, αντίστοιχα με αυτό των Αρβανιτών υπάρχουν πολλά ανά τον κόσμο. Ας ξεκινήσουμε από την Γαλλία:
«Κανείς δεν μπορεί να υποθέσει ότι δεν είναι πιο ωφέλιμο για έναν Βρετόνο ή ένα Βάσκο ή έναν Γάλλο της Ναβάρας να είναι μέλος της γαλλικής εθνικότητας, εφόσον γίνεται αποδεκτός με ίσους όρους σε όλα τα προνόμια που απορρέουν από τη γαλλική πολιτογράφηση… από το να κάθεται κακόκεφος πάνω στους βράχους του, ημιάγριο λείψανο του παρελθόντος, περιστρεφόμενος γύρω από τη δική του μικρή πνευματική τροχιά χωρίς να συμμετέχει ή να ενδιαφέρεται για τη γενική κίνηση του κόσμου». [5]

Ο Ε.Hobsbawm γράφει σχετικά: «Μερικές μικρές εθνότητες και γλώσσες δεν είχαν κανένα μέλλον αν παρέμεναν ανεξάρτητες[…]. Επιπλέον, οι μικρές εθνότητες (σ.σ. εδώ οι Αρβανίτες μπορούν να εκληφθούν ως δυνητική εθνότητα μιας και ουδέποτε αυτοπροσδιορίστηκαν ως εθνικά Αρβανίτες) ή ακόμα τα εθνικά κράτη τα οποία αποδέχτηκαν την ένταξή τους στο μεγαλύτερο έθνος ως κάτι θετικό-ή, αν κάποιος προτιμά, που αποδέχτηκαν τους νόμους της προόδου- δεν αναγνώρισαν κάποιες ασυμφιλίωτες διαφορές μεταξύ της μκροκουλτούρας και της μακροκουλτούρας, ή ακόμη συμβιβάστηκαν με την απώλεια εκείνου που δεν μπορούσε να προσαρμοστεί στη σύγχρονη εποχή» [6].
Έτσι, οι Σκοτσέζοι, μετά την ένωση του 1707 [7] επινόησαν ως αυτοπροσδιοριστικό δηλωτικό τους, το «Βόρειος Βρετανός» (North Briton). [8]
Όσο για τους Ουαλλούς ο Αιδεσιμώτατος Griffiths του Dissenting College στο Brecknock έγραφε σχετικά :
«Αφήστε την (ουαλική γλώσσα) να πεθάνει δίκαια, ειρηνικά και ευυπόληπτα. Όπως είμαστε προσκολλημένοι σε αυτήν, λίγοι θα επιθυμούσαν να αναβάλλουν την ευθανασία της. Αλλά καμία θυσία δεν θα θεωρηθεί τόσο μεγάλη για να εμποδίσει τη δολοφονία της». [9]



Ο Ανδρέας Μιαούλης, από τους σπουδαιότερους Αρβανίτες, στο πλοίο "Κως".
Ας έρθουμε όμως και στα δικά μας. Ένα αντίστοιχο παράδειγμα αυτο-απεμπόλησης και αυτο-απαξίωσης της γλώσσας μπορούμε να βρούμε στα «βλάχικα». Ο μητροπολίτης Λαρίσης Δωρόθεος Σχολάριος, βλάχος στην καταγωγή από το χωριό του Ασπροποτάμου Αμάραντος, ίδρυσε δύο ελληνικά σχολεία, ένα στον Αμάραντο και το άλλο στα Τρίκαλα, τουρκοκρατούμενα ακόμα και τα δύο, προκειμένου να απομάθουν οι Βλάχοι, όπως έλεγε, την «έκφυλον και άχρηστον βλαχική γλώσσαν» και να μάθουν «την εθνικήν των γλώσσαν», την ελληνική. Θεωρούσε την μητρική του φωνή «γλώσσα όλως άχρηστον εις Έλληνας και την καταγωγήν και το φρόνημα». [10]
Η πιο τραγική περίπτωση όμως ήταν οι τουρκόφωνοι χριστιανοί που ήρθαν με την ανταλλαγή των πληθυσμών. Χρειάστηκε να φτάσει η δεκαετία του 1950 για να μάθει να μιλάει την ελληνική γλώσσα σημαντικός αριθμός τουρκόφωνων ποντίων, των «Μπαφραλήδων», καθώς και των επίσης τουρκόφωνων Καπαδοκών/Καραμανλήδων και των Γκαγκαούζων [11].
Όσον αφορά τα αρβανίτικα, η σταδιακή και συνειδητή ευθανασία τους από τους ίδιους τους ομιλητές της βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο. Σήμερα, ελάχιστοι νέοι Αρβανίτες (μεταξύ αυτών και ο γράφων, ως Αρβανίτης κατά το ήμισυ) γνωρίζουν αυτό το ιδίωμα. Μάλιστα, αρχίζει να «ενοχλεί» και να εμφανίζεται ως «κουσούρι» των παππούδων μας. Όλα αυτά βέβαια μέσα από την εσφαλμένη θεώρηση της ταύτισης της γλώσσας με το έθνος που την ομιλεί.
Μεταξύ των Αρβανιτών επικρατεί μια τάση αυτοεξαπάτησης στηριζόμενη στο βολικό αξίωμα: «είμαστε γνήσιοι Έλληνες αλλά κάποιοι (ποιοι άραγε;) στο παρελθόν, μας επέβαλαν με το ζόρι να μάθουμε αλβανικά και να ξεχάσουμε τα ελληνικά».
Όσο ανιστόρητες και αστείες είναι οι προσπάθειες πολλών Αρβανιτών να παρουσιάσουν εαυτούς ως απογόνους των Πελασγών (!) άλλο τόσο ανιστόρητες και αστείες είναι οι προσπάθειες των Αλβανών εθνικιστών να παρουσιάσουν τους Αρβανίτες ως Αλβανούς που εξελληνίστηκαν βιαίως από το ελληνικό κράτος.
Κλείνω, παραθέτοντας ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από το βιβλίο της κ.Δέδε με τίτλο «οι Έλληνες αρβανίτες» (όπου γίνεται μια επιστημονικοφανής –τραγική ενίοτε- προσπάθεια να αποδειχθεί το αδιανόητο: ότι οι Αρβανίτες είναι και αυτοί απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων και ανέκαθεν δίγλωσσοι):
«Το κήρυγμα του Κοσμά είχε τα θετικά του αποτελέσματα στην Γορίτσα,την Φραστάνην και την Λιούγκαρην όπου μιλούσαν τις δύο γλώσσες […] Και όλα αυτά για τον βόρειο χώρο που ευτύχησε να ευλογηθεί από την παρουσία και την διδασκαλία του Κοσμά.
Στον σημερινό όμως ελεύθερο ελληνικό χώρο δεν υπήρξε καμία τέτοια ευκαιρία και η διγλωσσία επέζησε χωρίς να συνειδητοποιηθεί με κανέναν τρόπο τι κακό μέγα είχε προξενήσει στους παλαιούς αδελφούς του Βορρά.
Επέζησε και μάλιστα μέσα στην δίνη των τόσων αντιξοοτήτων που συνάντησε ο ελληνικός λαός για να σταθεροποιήσει την πολυβασανισμένη εθνική του ταυτότητα, να παραμείνει για κάμποσο ένα χωρίς νόημα, χωρίς καμία ουσία και φυλετική αλήθεια, τυπικό διακριτικό στοιχείο, εκείνο της περίεργης διγλωσσίας, έως ότου σβήσει φυσιολογικά μόνη της». [12]

doctor
__________________________________________________

[1] Μαρία Μιχαήλ-Δέδε, «οι έλληνες αρβανίτες», εκδ.Δωδώνη, Αθήνα, 1997,σσ.97-8.
[2] Αρβανίτες, Θεωρίες για την καταγωγή τους
Για την καταγωγή των Ελλήνων Αρβανιτών υπάρχουν πολλές θεωρίες οι περισσότερες απο τις οποίες δεν είναι και τόσο αξιόπιστες. Η γνώση που υπάρχει είναι καθαρά ιστορική και όχι επιστημονική. Οι Αρβανίτες ξεκίνησαν απο την περιοχή του Αρβάνου (σημερινή Αλβανία). Η περιοχή της σημερινής Αλβανίας είναι η αρχαία Ιλλυρία, κοιτίδα των Δωριέων. Οι Ελληνες Αρβανίτες ήρθαν στην Ελλάδα πριν από την Οθωμανική κατάκτηση και δεν εδέχθησαν την επιρροή της οθωμανικής κυριαρχίας στους λαούς της περιοχής στο ζήτημα της θρησκείας και της κουλτούρας.
Η Αρβανίτικη γλώσσα είναι η γλώσσα που μιλιόταν στην περιοχή της Ιλλυρίας πρίν την Οθωμανική κατάκτηση για το λόγο αυτό διαφέρει απο τα αλβανικά σε σημαντικό βαθμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι σημερινοί Αλβανοί χαρακτηρίζουν την αρβανίτικη γλώσσα ως αρχαία αλβανικά.
Ιλλυρική καταγωγή
Υπάρχει η άποψη ότι οι Αρβανίτες που ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα, ήταν αμιγή ιλλυρικά φύλα, τα οποία με το πέρασμα των αιώνων εξελληνίστηκαν και αναμείχθηκαν με τον ελληνικό πληθυσμό, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη ελληνικής εθνικής συνείδησης. Οι αντιδράσεις σε αυτή την εκδοχή προέρχονται κυρίως από τους ίδιους τους Αρβανίτες αλλά και από ανθρωπολόγους οι οποίοι στην συντριπτική πλειοψηφία δεν δέχονται την περίπτωση της αλβανικής καταγωγής ενώ κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, με το όνομα Αρβανίτες ονομάζονταν οι Αλβανοί που πολεμούσαν στο πλευρό των Τούρκων κατά των Ελλήνων, δηλαδή οι λεγόμενοι Τουρκαλβανοί, που σημαίνει ότι η ονομασία αυτή δεν χρησιμοποιείτο για να δηλώσει τους αλβανόφωνους Έλληνες.
Πελασγική καταγωγή
Ή άποψη περί καταγωγής των Αρβανιτών από τους προέλληνες Πελασγούς, υποστηρίζεται κυρίως από την αλβανική πλευρά και από κάποιους Αρβανίτες συγγραφείς και μελετητές. Έτσι τονίζεται η πελασγική καταγωγή όχι μόνο των Αρβανιτών αλλά και των Αλβανών καθώς και η ταύτιση των αρβανίτικων με την πελασγική γλώσσα, με σκοπό να προβληθεί η άποψη ότι οι το αλβανικό έθνος αποτελεί τον αρχαιότερο πληθυσμό των Βαλκανίων, πριν ακόμα την έλευση των Ελλήνων, και ότι οι Αρβανίτες είναι οι πραγματικοί ιθαγενείς του Ελλαδικού χώρου τους οποίους οι Έλληνες συνάντησαν ως Πελασγούς, κατά την κάθοδο τους. Αυτή η εκδοχή όμως στερείται ρεαλιστικότητας, αφού δεν είναι δυνατόν μετά από τρεις και πλέον χιλιετίες να διασώθηκαν πελασγικοί πληθυσμοί στην Ελλάδα.
Τόσκικη καταγωγή
Μια δημοφιλής θεωρία είναι αυτή που ανάγει την καταγωγή των Αρβανιτών, στους Τόσκηδες της νότιας Αλβανίας, οι οποίοι αποτελούν τη μία από τις δύο μεγάλες εθνικές ομάδες των Αλβανών (η άλλη είναι οι Γκέγκηδες, που ζουν στην βόρεια Αλβανία). Ως γνωστόν, υπάρχει έντονη διαφοροποίηση ανάμεσα στους Γκέγκηδες και τους Τόσκηδες από φυλετικής και πολιτισμικής άποψης, ενώ η τόσκικη και η γκέγκικη διάλεκτος παρουσιάζουν μεγάλες διαφορές, έτσι ώστε οι Γκέγκηδες να θεωρούνται οι πραγματικοί απόγονοι των Ιλλυριών, ενώ οι Τόσκηδες να θεωρούνται απόγονοι εξαλβανισμένων ελληνικών φύλων της Ηπείρου, δηλαδή Ελλήνων οι οποίοι ζώντας ανάμεσα σε αλβανικά φύλα υιοθέτησαν και προσάρμοσαν στις ανάγκες τους την Αλβανική γλώσσα, αναμειγνύοντας και στοιχεία από την Ελληνική, δημιουργώντας έτσι την αρβανίτικη διάλεκτο. Οι Αρβανίτες λοιπόν, σύμφωνα με πολλούς μελετητές, αποτελούν τους Τόσκηδες που μετανάστευσαν από την Βόρεια Ήπειρο στην Ελλάδα. Η εκδοχή αυτή εξηγείται από το γεγονός ότι οι Αρβανίτες μπορούν να συνεννοηθούν σε κάποιο βαθμό μιλώντας αρβανίτικα μόνο με τους Τόσκηδες, ενώ η συνεννόηση με τους Γκέγκηδες είναι αδύνατη, όπως επίσης και από το ότι η αρβανίτικη γλώσσα περιέχει πλήθος αρχαϊκών στοιχείων της ελληνικής.
Ο Joahann Georg von Han, το 1854, διερεύνησε την τόσκικη διάλεκτο, μητέρα των αρβανίτικων, και διαπίστωσε την ύπαρξη πολλών ομοιοτήτων με την Ελληνική και μάλιστα δομικών-συντακτικών ομοιοτήτων, πράγμα που καταδεικνύει κατά τον ίδιο την "ελληνικότητα" της τόσκικης, αφού είναι γνωστό ότι δομικά και συντακτικά στοιχεία σε μία γλώσσα δεν μπορούν να δανειστούν.
Δωρική καταγωγή
Έχει διατυπωθεί η άποψη ότι οι Αρβανίτες είναι απόγονοι των δωρικών ελληνικών φύλων. Οι υποστηρικτές της άποψης αυτής τονίζουν τις ομοιότητες στην κουλτούρα μεταξύ Αρβανιτών και Δωριέων. Οι Αρβανίτες ήταν λαός σκληρός, πολεμοχαρής και λιτός, με κύρια απασχόληση την κτηνοτροφία (χαρακτηριστικό δωρικό στοιχείο) και την αγροτιά. Κοινωνία κλειστή, μη δεχόμενη επιμειξίες. Οι διάφορες φρατρίες είναι μια ακόμη δωρική μορφή κοινωνικής συγκρότησης. Τα ελληνικά αρβανίτικα απο μελέτες που έχουν γίνει περιέχουν πλήθως ομηρικών λέξεων, η δε δομή της γλώσσας είναι λιτή και "βαριά". Είναι πολύ πιθανό να πρόκειται για μιά δωρική γλώσσα αρχαϊκού τύπου.
Πάρα πολλά κοινά στοιχεία παρουσιάζουν οι Έλληνες Αρβανίτες με τους Σφακιανούς της Κρήτης απο πλευράς κουλτούρας. Είναι γνωστή η πολιτισμική συσχέτιση Σφακιανών - Δωριέων και κύριο χαρακτηριστικό τους είναι ότι ασχολούνται με την κτηνοτροφία καθώς επίσης και ότι είναι ανυπότακτοι και πολεμοχαρείς, ενώ έχουν ενδογαμική τάση. Ακόμα το κύριο μουσικό όργανο της Κρήτης είναι η λύρα, το όνομα της οποίας προέρχεται απο την λέξη Ιλλυρία, τόπο καταγωγής των Δωριέων. Ακόμα η ύπαρξη των φρατριών-οικογενειών στους Σφακιανούς είναι ένα ακόμα χαρακτηριστικό κοινό στοιχείο με τους Αρβανίτες όπως και η βεντέτα η οποία στους σημερινούς Αρβανίτες υπάρχει πολύ λιγότερο σε αντίθεση με τους Σφακιανούς όπου έχει διατηρηθεί. Ενα ακόμη χαρακτηριστικό στοιχείο μεταξύ Σφακιανών και Αρβανιτών είναι ορισμένα ενδυματολογικά στοιχεία τα οποία θα λέγαμε δωρικά. Η χαρακτηριστική μαύρη ενδυμασία των Σφακιανών έχει διατηρηθεί ατόφια μέχρι και σήμερα. Στους Έλληνες Αρβανίτες τα παλαιότερα χρόνια συναντούμε τα μαύρα σκουφιά, χαρακτηριστικό των Αρβανιτών τωα παλαιότερων χρόνων. Απο μία ατόφια μαρτυρία του 19ου αιώνα αναφέρεται ότι τρεις Αρβανίτες είχαν πάει σε μία Μονή για να γίνουν μοναχοί. Ο ηγούμενος της Μονής μόλις τους είδε κατάλαβε αμμέσως ότι ήταν Αρβανίτες απο τα χαρακτηριστικά μαύρα σκουφιά τους.
Πηγή: wikipedia
[3] Τα Αρβανίτικα (arbërisht) αποτελούν κλάδο της τόσκικης διαλέκτου της Αλβανικής γλώσσας, που ομιλείται στην σημερινή νότια Αλβανία καθώς και σε κάποια μέρη της Ελλάδας. Ως αρβανιτόφωνες ή μέχρι σχετικά πρόσφατα αρβανιτόφωνες περιοχές στην Ελλάδα μπορούν να θεωρηθούν: ένα μέρος της Αττικής και της Βοιωτίας (με δυτικότερο όριο της αρβανιτοφωνίας το χωριό Κυριάκι), το ανατολικό άκρο του νομού Φθιώτιδος (Λοκρίδα), η νότια Εύβοια (μέχρι και το χωριό Αχλαδερή προς βορρά και με εξαιρέσεις την πόλη της Καρύστου, τον Πλατανιστό και το Μαρμάρι), η βόρεια Άνδρος (μέχρι και τα χωριά Βουρκωτή και Απροβάτου προς νότο), τα νησιά του Αργοσαρωνικού Σαλαμίνα, Αγκίστρι, Ύδρα, Σπέτσες και Πόρος, η Τροιζηνία και τα Μέθανα, μεγάλο μέρος του νομού Κορινθίας, ειδικά η περιοχή των Γερανείων, το ανατολικό τμήμα της Κορινθίας (δήμος Σολιγείας) και η περιοχή της Στυμφαλίας (Κλημέντι και γύρω χωριά), το μεγαλύτερο ανατολικό τμήμα του νομού Αργολίδος, μέρος του νομού Αχαϊας (δυτικά της Πάτρας), μέρος της επαρχίας Τριφυλλίας του νομού Μεσσηνίας (το Δώρειο και τα γύρω χωριά, γνωστά ως Σουλιμοχώρια), το χωριό Δάρας της Αρκαδίας καθώς και ένας μικρός θύλακας στην περιοχή του Γέρακα Λακωνίας. Τον 19ο αιώνα τα αρβανίτικα ομιλούνταν και σε χωριά της Ηλείας, της Αρκαδίας και της επαρχίας Καλαβρύτων του νομού Αχαϊας.
Τα αρβανίτικα που ομιλούνται σε κάποια χωριά των νομών Θεσπρωτίας και Πρεβέζης, στον νομό Έβρου από απογόνους προσφύγων από τα αλβανόφωνα χωριά Μεγάλο Ζαλούφι και Ιμπρίκ Τεπέκ της Ανατολικής Θράκης, στις Μάνδρες Κιλκίς, καθώς και στα χωριά Λέχοβο, Δροσοπηγή και Φλάμπουρο Φλωρίνης, πρέπει να διακριθούν από τα αρβανίτικα της νότιας Ελλάδας, λόγω της ιδιαίτερα στενής τους συγγένειας με τη σύγχρονη νοτιοαλβανική (τοσκική) διάλεκτο. Σε σύγκριση με τις αλβανικές διαλέκτους των παραπάνω περιοχών, τα αρβανίτικα της νότιας Ελλάδας είναι σαφώς περισσότερο αρχαϊκά, κυρίως ως προς το λεξιλόγιο, και εγγύτερα προς τη μεσαιωνική μορφή της τοσκικής διαλέκτου.
Περισσότερα: wikipedia
[4] Ως εθνικές και θρησκευτικές μειονότητες στην απογραφή του 1928 αναφέρονται οι εξής-με ποσοστιαία αναφορά επί του συνολικού πληθυσμού της χώρας: (τούρκοι 1,39%, Πομάκοι 0,27%, Αλβανοί-Τσάμηδες 0,3%, Σλαβόφωνοι 1,32%, Κουτσόβλαχοι 0,32%, Αρμένιοι 0,5%, Εβραίοι Σεφαρδίτες(ομιλώντες την ισπανοεβραϊκή) 1,02%, Εβραίοι Ρωμανιώτες(ελληνόφωνοι) 0,15%, Έλληνες Καθολικοί 0,45%, Διάφοροι 0,49%, σύνολο μειονοτήτων 6,21% επί του πληθυσμού). Πηγή: Αθ.Παπαευγαγγέλου, «Βόρειος Ελλάς : Μειονότητες από στατιστικής απόψεως εν σχέσει με τον πληθυσμόν και την εκπαίδευσιν»,όπως παρατίθεται από την εγκυκλοπαίδεια ΔΟΜΗ, τ.12 «Νεώτερος ελληνισμός», κεφ.12 («οι μεινότητες στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου») το οποίο έχει γράψει ο κ.Μιχαηλίδης Ιάκωβος, Επίκουρος Καθηγητής Νεότερης Βαλκανικής Ιστορίας στο Τμήμα Βαλκανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, σσ.574-5.
[5] Mill, Utilitarianism, “Liberty and Representative Government”, σσ. 363-4, όπως παρατίθεται από τον Eric Hobsbawm,”Nations and Nationalism since 1780” Cambrige University Press, ελλ.έκδοση «Έθνη και Εθνικισμός από το 1780 μέχρι σήμερα», Αθήνα, 1994,σ.55.
[6] Hobsbawm, o.π. σσ.55-6.
[7] Acts of Union 1707
[8] Linda Colley, “Whose nation? Class and national consciousness in Britain 1750-1830, σσ.96-117.
[9] Έρευνα για την Εκπαίδευση στην Ουαλλία, Parliamentary Paper, 1847, XXVII, μέρος II (Αναφορά για τις Κομητείες του Brecknock,Cardigan και Radnor),σ.67, όπως το παραθέτει ο Hobsbawm, ο.π. σελ.57.
[10] Φώτιος Δημητρακόπουλος, «Δωρόθεος Σχολάριος: ο ποιήσας και διδάξας», σσ.107-120.
[11] Βλ.σχετικά: «Η Ελληνοτουρκική Ανταλλαγή των Πληθυσμών, πτυχές μιας εθνικής σύγκρουσης»,σσ. 225-237 (Νίκος Μαραντζίδης, Επίκουρος Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονία «Οι τουρκόφωνοι πόντιοι πρόσφυγες στην Ελλάδα: προβλήματα ενσωμάτωσης»).
[12] Δέδε, ο.π. σσ. 97-8.

121 σχόλια:

  1. Άψογη ανάλυση όπως πάντα! Πόσες φορές την βδομάδα πρέπει να επιστρέφω στη σελίδα σου για να βρώ κανούργιο σχόλιο;;...
    Τώρα θα ήθελα να ρωτήσω τους συνταξιδιώτες σου, αν ξέρουν, με ποιά λογική το "Ίλιον" είναι πιο σικ και αντιπροσωπεύει καλύτερα την ιστορία μιας περιοχής από το "λιόσια"; Αν έχει να κάνει με τα σκουπίδια και τα Άνω Λιόσια (ξέρετε: γύφτοι και λοιποί παρακατιανοί), έστω να το "καταλάβω"...Αλλά υποτίθεται ότι το όνομα μιας περιοχής έχει συνδεθεί με αυτή. Γενιές και γενιές την έλεγαν έτσι, τη τραγούδησαν και την αγάπησαν. Γιατί να ψάξεις τον Παυσανία, ανακαλύπτοντας αρχαία ονόματα που τα περισσότερα ούτε στην εποχή του δεν αντιστοιχούσαν στα αρχικά (π.χ. οι περισσότερες ομηρικές πόλεις) και να μη μείνεις σε αυτά που ξέρεις, που στο κάτω κάτω δοξάστηκαν από τους νεώτερους έλληνες; Τόσο ξεφτίλα θεωρείς τη νεώτερη ιστορία σου και τη λερή φουστανέλα, και ψάχνεις το αρχαίον κάλλος; Άσε που οι χρυσοί αιώνες είχαν λιγότερη διάρκεια (χρονικά 550 - 300 πΧ) από τους πολυάριθμους κέλτες και νορμανδούς και γαλάτες και εβραίους και Γοδεφρείδους και Λιόσες και Γουδήδες και Τατόιδες που επίσης πέρασαν από τη γή αυτή...(για να μην αναφερθώ στα σλάβικα τοπονύμια και το χοντρύνω περισσότερο). Μετά λοιδωρούμε τους γείτονες που και αυτοί προσπαθούν να ψιλοτσιμπίσουν από το ίδιο αρχαίο κάλλος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το τραγικότερο από όλα είναι πως οι Αρβανίτες είανι περισσότερο αντί-Αλβανοί από ότι οι "καθαροί" Έλληνες. Η αποθέωση της εθνοκάθαρσης!

    Αυτά από έναν Βλάχο που δυστυχώς δεν αξιώθηκε να μάθει Βλαχικά πράγμα όχι και τόσο παράξενο μιας και στο εθνικιστικό κράτος μας δεν υπάρχουν σχολές Βλάχικων.

    Υ.Γ. Οι Γάλλοι και οι Έλληνες έχουν πολλά κοινά: Την εθνοκάθαρση των μειωνοτήτων, την λατρεία των αγροτών την ψευδέσθηση ότι είναι συννόνημοι με την κουλτούρα (Θα μου πεις πως για εμάς είναι λογικό μιας και έχουμε την Κατίνα Γαρμπή τον Σάκη Κουβά και πάρα πολλούς άλλους :P) και πολλά άλλα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @argosholos
    Αυτό που αναφέρεις είναι κλασσική περίπτωση εθνοκάθαρσής: σβήνεις τα στοιχεία που δείχνουν ότι σε μία περιοχή ζούσαν κάποτε "άλλοι". Τα παραδείγματα στην Ελλάδα είναι άπειρα ειδικά στην Βόρεια Ελλάδα, ένα απλό παράδειγμα είναι η "Ελληνική" Θεσσαλονίκη μιας και ιστορικά το ποιο διαδεδομένο όνομα της είναι το Εβραικό Salonika. Το γεγονός ότι πολλοί θεσσαλονικείς το χρησιμοποιούν σαν ονομασία της πόλης τους δείχνει την ηλιθιότητα τους. Μετά τους φταίνε οι Σκοπιανοί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ΙωάννηςΚ:

    Καμιά φορά η δίκαιη καταδίκη του μύθου και των πρακτικών του ενιαίου, καθαρού έθνους οδηγεί σε υπερβολές που θυμιζουν τον μύθο με τον βοσκό που φώναζε "λύκος" γι' αστείο, με αποτέλεσμα κανείς να μην τον πιστέψει όταν ο λύκος πράγματι ήρθε.

    Ο όρος εθνοκάθαρση έχει πολύ συγκεκριμένο περιεχόμενο και αφορά πράξεις, όχι ένα περιρρέον κλίμα που δεν επιτρέπει σε εθνοτικές, γλωσσικές και άλλες μειονότητες να αναπτυχθούν και να προβληθούν όπως θεωρούμε σήμερα πρέπον. Ειδικά στην περίπτωση των Αρβανιτών, μου φαίνεται τελείως λανθασμένη η χρήση του όρου. Σε αντίθεση, για παράδειγμα, με τη σλαβομακεδονική μειονότητα, τμήμα της οποίας επιθυμούσε και επιθυμεί τον διαφορετικό εθνικό προσδιορισμό του και την ανάπτυξη της γλώσσας του, οι Αρβανίτες και οι Βλάχοι συμμετέχουν από πολύ νωρίς στη διαδικασία της δόμησης της νεοελληνικής ταυτότητας. Όπως σωστά επισημαίνει ο doctor, Αρβανίτες και Βλάχοι πρωτοστατούσαν (και πρωτοστατούν ακόμη) στην αφάνεια των αρβανίτικων και των βλάχικων ως επίσημων γλωσσών (εκπαίδευση, ΜΜΕ κλπ.). Ασφαλώς αυτό οφείλεται στην ισχύ του κυρίαρχου εθνικού μύθου, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως μπορούμε να μιλάμε για εθνοκάθαρση. Εθνοκάθαρση με τη συνεργασία των "θυμάτων" δεν νοεείται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αργόσχολος, η ιστορία με την μετονομασία πόλεων και περιοχών είναι πολύ μεγάλη και επιφυλάσσομαι για το μέλλον να αναρτήσω σχετικό ποστ.
    Πολύ σωστές οι επισημάνσεις σου περί των χρυσών αιώνων (να κι άλλο ποστ!) και σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
    Δυστυχώς, ο χρόνος με πιέζει πάρα πολύ και θεωρώ πιο εφικτό ένα ποστ ανά δύο εβδομάδες επί του παρόντος.

    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γιάννη, μιας και έχει μεγαλώσει στο Βέλγιο θα ξέρεις ότι εκτός από τις μεγάλες γλωσσικές κοινότητες των Βαλλόνων και των Φλαμανδών υπάρχει και μία γερμανική μειονότητα περίπου 80-100.000 ατόμων (τα νούμερα τα παραθέτω με επιφύλαξη).
    Ήθελα να βρω κάποια πράγματα σχετικά με τα συνταγματικά τους δικαιώματα και με το εκπαιδευτικό τους σύστημα.

    Επί του θέματος, νομίζω ότι η ελληνική εθνικιστική πρακτική ακολουθεί κατά πόδας την γαλλική, γι'αυτό και οι ομοιότητες που περιγράφεις.

    ***

    π2, καταρχήν χαίρομαι που σε ξαναβρίσκω, μου αρέσει η γραφή σου.
    Δεν νομίζω όμως ότι ο Γιάννης χρησιμοποίησε τον όρο "εθνοκάθαρση" με την κυριολεκτική του έννοια.

    Είναι πάντως τραγικό να μισείς την γλώσσα που μιλάς.

    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν πρόκειται περί μίσους για τη γλώσσα. Κάθε άλλο. Οι ίδιοι Αρβανίτες και Βλάχοι που επιχειρηματολογούν ενάντίον της ανάγκης λήψης μέτρων για την ενίσχυση της γλώσσας τους, νιώθουν κατά κανόνα περήφανοι και για την καταγωγή τους και για τη γλώσσα τους. Η υποβάθμιση του επιπέδου χρησης μιας γλώσσας από τους ίδιους τους χρήστες της είναι μια συνηθισμένη πολιτισμική επιλογή, που απαντά σε πολλά περιβάλλοντα και έχει ποικίλες αιτίες. Δεν θυμάμαι να δώσω τα βιβλιογραφικά στοιχεία, αλλά μου είχε κάνει εντύπωση ένας τόμος με τα πρακτικά μιας παλιάς συνάντησης που είχε οργανώσει το ΚΕΜΟ (με κάθε επιφύλαξη) και με τη συμμετοχή εκπροσώπων διαφόρων μειονοτήτων: Παρά τις επίμονες ερωτήσεις των οργανωτών, οι εκπρόσωποι των αρβανίτικων και βλάχικων οργανώσεων επέμεναν ότι δεν βλέπουν τον λόγο για τη λήψη μέτρων για τη διδασκαλία της γλώσσας τους, φέρ' ειπείν. Αντιλαμβάνονταν τον κίνδυνο να μην γνωρίζουν πλέον οι νέες γενιές αρβανίτικα ή βλάχικα, αλλά οι επιδιώξεις τους έφταναν μέχρι το επίπεδο της ανεπίσημης ενίσχυσης της γλώσσας (πολιτιστικές εκδηλώσεις, θέατρο, τραγούδια, κλπ.).

    Καταλαβαίνω φυσικά ότι ο Γιάννης μιλούσε μεταφορικά. Ήθελα απλώς να επισημάνω ότι καμιά φορά η χρήση ενός φορτισμένου όρου μπορεί να δημιουργήσει λανθασμένες εντυπώσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Α, και συγχαρητήρια για το μεράκι σου λησμόνησα γι' άλλη μια φορά να δώσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δόκτωρ μου,
    Γύρισα από την Κύπρο και περνάω για μια καλημέρα από τους φίλους μου.
    Αυτή η ανάρτηση λοιπόν χρειαζόταν εκτύπωση για δύο λόγους. 1ον για να τη διαβάσω προσεκτικά και 2ο για να τη δείξω στον άντρα μου που είναι Αρβανίτης και περηφανεύεται γι' αυτό.
    Θα επανέλθω με παρατηρήσεις. Περίμενε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. π2, οι Αρβανίτες φοβούνται ότι αν ζητήσουν την διαφύλαξη της γλώσσας τους θα χαρακτηριστούν πράκτορες των Αλβανών και όσοι το έχουν ζητήσει έχουν ακριβώς χαρακτηριστεί έτσι.
    Α, δεν έχω μεράκι, αρβανίτικο πείσμα έχω και ποντιακή τρέλα, ως αρβανιτοπόντιος!

    ***

    Meropi, θα χαρώ πάρα πολύ να διαβάσει το ταπεινό μου κείμενο ο αρβανίτης σύζυγός σου ο οποίος καλά κάνει και υπερηφανεύεται. Αλήθεια είναι κι αυτός πεισφματάρης και αγύριστο κεφάλι;

    doc

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πελασγοί όσο το έχω ψάξει (λόγω καταγωγής) δεν νομίζω να είναι.
    Η ανάλυση φυσικά είναι πολύ καλή και θα ολοκληρωθεί με τις συνέχειες.
    Να ρωτήσω κάτι. Αφορμή για το αφιέρωμα τι στάθηκε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δεν νομίζω πως ο φόβος αυτός υπάρχει στους αρβανίτες, τουλάχιστον σε πρώτο επίπεδο. Παίζει ίσως κάποιον ρόλο στην περίπτωση των βλάχων: η κωμικοτραγική ιστορία του Πριγκιπάτου της Πίνδου εξηγεί, ως έναν βαθμό, την ενίοτε υπερβάλλουσα εθνικοφροσύνη των επισήμων φορέων των βλάχων σήμερα. Αλλά για τους αρβανίτες, ένας τέτοιος φόβος θα ήταν αδικαιολόγητος, καθώς ποτέ στην ιστορία του νεοελληνικού κράτους δεν υπήρξαν εντάσεις ανάμεσα σε συγκροτημένες ομάδες αρβανιτοφώνων και στην επηρεαζόμενη από την εθνική ιδεολογία πλειοψηφία. Γι' αυτό λέω ότι πρόκειται για ένα ευρύτερο φαινόμενο, την υποβάθμιση του επιπέδου της χρήσης της γλώσσας από τους ίδιους τους χρήστες, μια υποβάθμιση που δεν έχει πάντοτε τον φόβο των εθνοτικών συγκρούσεων ως αίτιο, αλλά τον (ευρύτερο) φόβο του στιγματισμού των χρηστών ως "διαφορετικών". Οι γλωσσικές επιλογές των μεταναστών στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, πέρασαν από σαράντα κύματα: αρχικά διατήρηση και προώθηση της γλώσσας εντός της κοινότητας, συχνά απαξίωση της γλώσσας στη δεύτερη γενιά μεταναστών, που είχε μεγαλύτερες ανάγκες ενσωμάτωσης, νέο και πιο "δημόσιο" ενδιαφέρον για τη "γλώσσα των προγόνων" σε επόμενες γενιές, ένα ενδιαφέρον που σχετίζεται με τις περί ταυτότητας ανησυχίες της σημερινής Αμερικής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. kitsosmitsos, είπαμε με ωθεί το αρβανίτικο πείσμα. Πάντα είχα απορίες για τους αρβανίτες διότι μεγάλωσα σε αρβανιτοχώρι και άκουγα (και ακούω) τον πατέρα μου να μιλάει μια γλώσσα ακαταλαβίστικη.

    **

    π2, συμφωνώ στις επισημάνσεις σου.
    Όμως ο "Αρβανίτικος Σύνδεσμος" καθώς και η "Μπέσα" (το περιοδικό των αρβανιτών) χρειάστηκε να δώσουν αρκετές φορές εξετάσεις νομιμοφροσύνης από το καχύποπτο ελληνικό κράτος το οποίο θεωρεί ότι η διαφύλαξη της αρβανίτικης γλώσσας μπορεί μελλοντικά να δημιουργήσει προβλήματα και όλοι βλέπουν με τρόμο κάποια περίπτωση στυλ "Τσάμηδων", φυσικά εντελώς αστήρικτα και αναπόδεικτα.

    doc

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Τη διάβασα προσεκτικά την ανάρτηση σου, δόκτωρ μου, μια φορά για μένα και δεύτερη φορά στον Αρβανίτη άντρα μου, ο οποίος μάλιστα είναι από αυτούς που μιλά τα Αρβανίτικα και μάλιστα μ' αυτά προσπαθεί να συνεννοηθεί με τους Αλβανούς, συνήθως με μικρή επιτυχία. Από αυτόν μάλιστα πρωτοάκουσα ότι οι Τόσκηδες είναι αυτοί που τον καταλαβαίνουν πιο πολύ.
    Μια και με ρώτησες θα κάνω μερικές παρατηρήσεις που μάζεψα στα 30+ χρόνια συμβίωσης που είχα με ένα Αρβανίτη. Πρόκειται για άτομα εύστροφα, πεισματάρικα που δεν καταπιέζονται εύκολα. Ο άντρας μου λέει ότι οι Αρβανίτες δεν καταπιέστηκαν στην Ελληνική Επικράτεια, γιατί απλούστατα κάθε προσπάθεια καταπίεσης τους ήταν εκ των προτέρων καταδικασμένη. Ακόμα και αν αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων ότι έχουν άδικο, δεν το παραδέχονται εύκολα. Ο άντρας μου σπανιότητα παραδέχτηκε ρητά ότι είχε άδικο. Απλώς με τα χρόνια αποκτήσαμε ένα τρόπο επικοινωνίας μεταξύ μας, που απλώς μου το δείχνει εμμέσως ότι τελικά έχει άδικο σε ορισμένα σημεία. Χα χα χα!! Οι Αρβανίτες αναπτύσσουν στενούς οικογενειακούς δεσμούς, είναι υποστηρικτικοί στα παιδιά τους και θέλουν να κρατούν την οικογένεια τους δεμένη με λίγο αυταρχισμό είναι η αλήθεια...
    Αυτά Δόκτωρ μου. Εσύ που είσαι μισός Αρβανίτης (όπως τα παιδιά μου δηλαδή) τι γνώμη έχεις για τη μισή σου ράτσα???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πολύ σπουδαία και κατατοπιστική ανάρτηση, όπως πάντα, doctor!Η αλήθεια ειναι ότι ουδέποτε οι Αρβανίτες επεδίωξαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να δείξουν ανυπακοή στο επίσημο ελληνικό κράτος. Για παράδειγμα, κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ είχαμε βλαχόφωνους και σλαβόφωνους ενταγμένους στα τάγματα ασφαλείας, που είχαν οπλίσει οι Γερμανοί (Βλάχικη Λεγεώνα και Οχράνα, αντίστοιχα, τις αναφέρει ο κ. Κωστόπουλος στο σχετικό βιβλίο του), δεν υπήρχαν αρβανιτόφωνα τάγματα ασφαλείας.
    Βέβαια, το ελληνικό κράτος δεν ήταν ανέκαθεν φιλικό προς του Αρβανίτες, που το απάρτιζαν και οι οποίοι είχαν πολεμήσει στο πλευρό των Ελλήνων κατά την ΕΠανάσταση του '21 (Μποτσαραίοι, Τζαβελλαίοι κ.ο.κ.). Για παράδειγμα, η ελληνική αποστολή στο εξωτερικό μετά τη σφαγή στο Δήλεσι από τη συμμορία των Αρβανιτάκηδων, οι οποίοι ήταν αρβανιτόφωνοι, επεδίωξε να εμφανίσει τη σφαγή αυτή ως ενέργεια Αρβανιτών, οι οποίοι δεν ήταν Έλληνες. Αποτελεί, βέβαια, το εν λόγω συμβάν μια μεμονωμένη περίπτωση αλλά, δυστυχώς, υπάρχει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, η επίσημη ελληνική κυβέρνηση ισχυρίστηκε, δια της ανωτέρω αντιπροσωπείας της, ότι οι Αρβανίτες δεν ήταν Έλληνες, ώστε να μετριάσει την κατακραυγή, που προκάλεσε η σφαγή στο Δήλεσι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. γιατρέ μου
    Χαίρομαι που αναφέρθηκες στον τόπο καταγωγής του πατέρα μου (Λέχοβο).
    Οντως θυμαμαι πιτσιρίκι το πρώτο ταξίδι εκεί, ήταν έκπληξη για μένα, γιατί οι θειοί και οι θειές μιλούσαν μεταξύ τους μια γλώσσα που δεν καταλάβαινα...σ εμένα βέβαια απευθύνονταν στα ελληνικά...
    Ειναι γεγονός ότι ένοιωθαν κομμάτι του ελληνισμού και ήθελαν να το επιδεικνύουν σχεδόν πάντα...
    Σχετικά με τη γλώσσα, στο συγκεκριμμένο χωριό αλλά και στα άλλα 2 της Φλώρινας, οι περισσότεροι ξενητεύτηκαν στην Γερμανία και στην Αυστραλία, οπότε ούτε τα παιδιά τους έμαθαν την γλώσσα τους...
    Οσο για το "αρβανίτικο κεφάλι" δεν είναι τυχαίο...οπως λέει παραπάνω και η "Μερόπη" έτσι ειναι ακριβώς...πείσμα αλλά και συγχρόνως μεγάλη αγάπη και αφοσίωση στην οικογένεια...
    Οφείλω να ομολογήσω ότι λίγο απ αυτό το πείσμα τόχω κληρονομήσει...λολολολ
    Τη γλώσσα δεν την έμαθα επειδή ο πατέρας μου δεν προσπάθησε ποτέ να με μυήσει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Χαίρομαι που επανήρθες. Τώρα σε βρήκα, και όπως πάντα πολύ καλό ποστ.
    Επειδή το ζήτημα με ενδιαφέρει λόγω βλάχικης καταγωγής...

    Λοιπόν, προ ενός μηνός πέθανε ο αδερφός του παππού μου και τελευταίός της οικογένεις μου που - από την μεριά του πατέρα μου - γεννήθηκε το 1912(!!!) στο κεφαλοχώρι του Ασπροποτάμου, την ΚΑΣΤΑΝΕΑ Καλαμπάκας!!! Να μην σχολιάσω για τον Αμάραντο γιατί ημιαιμη γενιά βλάχος, αλλά όχι και χωριό ο Αμάραντος το καλυβοχώρι... Ενώ η ΚΑΣΤΑΝΕΑ ήταν κεφαλοχώρι, τουλάχιστον πριν μπουν οι Γερμανοί και την κάψουν, με δίπατα αρχοντικά. Όποιος πάει και δει τα νερά, τα έλατα, τις καστανιές τα πλατάνια, τα ζα, αϊ μπιρ, μπιρ, χαι μπρε μπρρρρρρρρρρ.... σορρυ ξεφυγα!

    Ο μπάρμπας μου γερό μυαλό μέχρι τα τελευταία του (να πάρουμε τα χρόνια του) μου είχε μιλήσει κάποτε για το πως δεν μιλιέται πια η γλώσσα των βλάχων. Είναι δεδομένο ότι τόσο γι΄αυτόν αλλά και για όλη την οικογένεια, αλλά κυρίως για τον παππού του που γεννήθηκε το 1850, δεν υπήρχε θέμα εθνότητας ή εθνών, αλλά μόνο βουνίσιων - καμπίσιων και χριστιανών ή μη. Μου έκανε μεγάλη εντύπωση αλλά μου εξήγησε ότι γι' αυτούς η ένταξή τους στο ελληνικό κράτος δεν σήμαινε απελευθέρωση, ούτε και η Οθωμανική αυτοκρατορία σκλαβιά. Οι άνθρωποι πέρα από το απέναντι βουνό και το κοντινό κάμπο, λίγο ξέρανε τι γίνετε στο κόσμο και κάτι προβληματισμούς σαν του Παπαρηγόπουλου, ουδέποτε είχανε και να τους συμπαθάτε γι αυτό. Ξέρεις τι είναι να πρέπει να κρατήσεις τα βοσκοτόπια ανοιχτά από τους Σαρακατσάνους. Απλά ήταν Βλάχοι. Ουδέποτε νοιώσανε έθνος ή λαός, Έλληνες ή κάτι άλλο.
    Τη γλώσσα την είχαν βλάχικη και ο ίδιος θεωρούσε αργότερα ότι ήταν απόγονοι των αρχαίων ρωμαϊκών φρουρών των λεγεώνων (μπουρτζόβλαχοι-μπουργκ-κάστρο). Απλά την κρατήσανε τη γλώσσα γιατί ποτέ δεν ανοιχτήκανε κάτω από το χάνι Μουργκάνη, στο κάμπο. Γιατί δεν την κράτησαν? Και ο πατέρας μου και ο αδερφός του παππού είχαν την ίδια απάντηση. Όταν η περιοχή έγινε ελληνική οι αγορές και οι αγοραστές μιλούσαν κατά πλειοψηφία ελληνικά. Για να πουλήσης ζα έπρεπε να μιλάς ελληνικά. Μετά ήρθαν οι δάσκαλοι. Ο αδερφός του παππού μου δε, κατέβηκε το 1930 στην Αθήνα και θες δε θες τα μαθε καλύτερα για να συνεννοείται. Πολύ φύγανε τότε αλλά κυρίως στον Εμφύλιο. Συγχρόνως δε ο πατέρας μου μιλά για το δάσκαλο του αδερφού του που έμενε δίπλα τους και όποτε τον άκουγε να μιλά βλάχικα στο σπίτι(!!!) τον απειλούσε ότι θα τους τις έβρεχε την επόμενη. Και έτσι έπραττε. "γιαυτό τα μαθε πιο γρήγορα από μας!!!"
    Εν κατακλείδι και για να μην το σεντονοποιήσουμε, ορισμένα βαθιά ιστορικά προβλήματα έχουν πολύ απλές και ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ απαντήσεις. Η ζωή και η επιβίωση ανάγκασαν κάποιους λαούς να χάσουν τη γλώσσα τους προκειμένου να επιβιώσουν σε μια νέα οικονομία ενος σύγχρονου κράτους, όταν έως τότε διατηρήσαν τη γλώσσα τους για να επιβιώσουν σε μια κλειστή κοινωνία ενός κράτους του ancien regime.
    Ταυτα και συγνώμη για το μεγάλο ποστ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Meropi, δεν μιλάμε φυσικά με στερεότυπα διότι κάθε άνθρωπος ανεξαρτήτως των κοινωνικών χαρακτηριστικών του, μπορεί να αναπτύξει διαφορετικό χαρακτήρα.
    Οι Αρβανίτες σε γενικές γραμμές είναι ξεροκέφαλοι, πολύ γλεντζέδες, χουβαρντάδες (και ένεκα τούτου άφραγκοι συχνά), λάτρεις του σήμερα (ζήσε σαν να μην υπάρχει αύριο) και λατρεύουν την οικογένεια.
    Μέχρι και τα χρόνια του πατέρα μου, ο πατέρας της οικογένειας έκανε κουμάντο όχι μόνο στο σπίτι του αλλά και στο σπίτι των παντρεμένων παιδιών του, ακόμη και στα πιο επουσιώδη ζητήματα.
    Οι δε νύφες του, τον υπηρετούσαν λες και ήταν ο βασιλιάς!
    Ο Αρβανίτης πατέρας θα μείνει νηστικός ακόμη για να μην στερηθεί το παιδί του τίποτα.
    Όσο για τα πανηγύρια στα αρβανιτοχώρια, μόνο αν έχει παραβρεθεί κανείς θα καταλάβει τι θα πει γλέντι και ατελείωτο πιώμα.
    Στα αρβανιτοχώρια του Έβρου που μεγάλωσα, τα πανηγύρια μας ακόμη και σήμερα είναι ασυναγώνιστα και αυτό ισχύει από πολύ παλιά, από τότε που οι πρόγονοί μας ζούσαν στην Ανατολική Θράκη, στο Μεγάλο Ζαλούφι, στο Ιμπρίκ Τεπέ και στο Ορτάκιοϊ.

    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Περιούσιε, οι αρβανίτες στην Κατοχή συμπεριφέρθηκαν όπως και οι έλληνες. Άλλοι βγήκαν στο βουνό, άλλοι δεν έκαναν τίποτα, άλλοι συμμετείχαν στα τάγματα ασφαλείας, αναλόγως της ιδεολογίας τους.
    Σε καμία περίπτωση όμως δεν συμπεριφέρθηκαν ως ομάδα.
    Να σημειώσω όμως ότι υπήρχαν πολλοί Τσάμηδες και σλαβαομακεδόνες που εντάχθηκαν στο ΕΑΜ και στον ΔΣΕ μετά.
    Επίσης η μειονότητα της Θράκης δεν πήρε το μέρος των Βούλγαρων που κατείχαν την θράκη (εκτός από τον νομό Έβρου) κατά την Κατοχή.

    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Mtryfo, πολλοί Αρβανίτες στο μετεμφυλιακό κράτος (μάλλον από την περίοδο του Μεταξά) εντάχθηκαν στην Δεξιά από φόβο μήπως και θεωρηθούν εθνικά ύποπτοι.
    Αυτή η έρμη η γλώσσα τους, λειτουργούσε πάντα ως ένα βαρίδιο που τους ανάγκαζε να δίνουν συνεχώς εξετάσεις νομιμότητας.
    Και όντως, από τον Μεταξά και μετά έπεσε αρκετό ξύλο στα σχολειά για να μην μιλάνε τα παιδιά αρβανίτικα.
    Ο πατέρας μου έφαγε αρκετό κι αυτός.
    Βέβαια τότε ξύλο έτρωγαν όλα τα παιδιά για ψύλου πήδημα και αυτό το πρόλαβα κι εγώ λίγο μέχρι που η αλλαγή του ΠΑΣΟΚ το κατήργησε (όπως και το να κάνουμε μάθημα το Σάββατο). Όταν ήμουν μικρός συμπαθούσα πολύ τον Ανδρέα Παπανδρέου γι'αυτό, όμως η μάνα μου που είναι του κατηχητικού μου είπε μετά ότι αυτός ο αλήτης πήδαγε μια αεροσυνοδό και παράτησε για χάρη της την γυναίκα του και τα παιδάκια του (μεταξύ αυτών και τον Γιωργάκη!).
    Τι γράφω πρωί πρωί, αυτός ο Ραφαηλίδης με έχει επηρεάσει πολύ βλέπω!!!

    doc

    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. salvatore1789, πολύ όμορφη η δημοσίευσή σου, και πολύ αξιόλογες οι πληροφορίες σου.
    Κάποιοι λίγοι βλάχοι βέβαια επηρεάστηκαν και ενέδωσαν στην Ρουμανική προπαγάνδα και κάποιοι από αυτούς έφυγαν για εκεί ενώ κανένας αρβανίτης δεν ένιωσε αλβανός.
    Σε αυτό συνετέλεσε η πολύ καθυστερημένη εθνογέννεση των Αλβανών οι οποίοι μέχρι και τους Βαλκανικούς Αγώνες δεν υπήρχαν ως κράτος και ως συγκροτημένο και συνειδητοποιημένο έθνος.

    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. @salvatore
    Φτιάχνουμε Βλάχικο κόμμα?

    Όχι για άλλο λόγο αλλά για να δούμε σε πόσες ώρες θα προσπαθήσουν να μας πετσωκόψουν οι ΕλληνοΤαλιμπάν (εκκλησία, ΛΑΟΣ και λοιπά) :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Γιάννη αν το κάνεις το κόμμα σε λίγες ώρες θα δεις τι ωραία θέα έχει η ΓΑΔΑ. Βλέπεις όλο το λεκανοπέδιο!!!

    Διαβάστε παρακάτω έναν διάλογο στα αρβανίτικα. Αγγίζει τα όρια της γελοιότητας και το κακό είναι ότι οι τύποι τα γράφουν και τα πιστεύουν...:

    http://www.arvasynel.gr/arvanitikoi_dialogoi.html

    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Παιδιά, εγώ πιστεύω ότι οι Βλάχοι και οι Αλβανοί έβλεπαν τον εαυτό τους περισσότερο τοπικιστικά και λιγότερο γλωσσικά. Το ίδιο όμως κάνανε και οι Μωραϊτες, οι Ρουμλούκοι-Ρουμελιώτες, οι Παγουράδες, οι Κρητικοί, οι Χιώτες κλπ κλπ. Απλά οι Μωραϊτες επανδρώσαν το κράτος και γι αυτό και η γλώσσα που ομιλούμαι είναι η μωραϊτικη. Θεωρώ ότι αν αντιμετωπίζουμε έτσι το ρωμέικο πριν το '21 είμαστε πιο κοντά στην πραγματικότητα.
    Παρεπιπτόντως εξαιτίας του ποστ του ΔΟΚΤΟΡΑ χθες βράδυ φρεσκάρισα κάτι βιβλίαράκια του γιγαντα Ηλία Πετρόπουλου. Ο Πετρόπουλος θεωρεί τους Αρβανίτες γνήσιους λεβέντες (σαν το δόκτορα:) Διαβάστε τη "φουστανέλλα" του όπου αποδεικνύει την αρβανίτικη καταγωγή της. Για να γίνεις τσολιάς έπρεπε να είσαι αρβανίτης και στούμπος... σαν τον Σκαρίμπα!
    Ο Πετρόπουλος δεν έπεσε ποτέ στο τρυπάκι της ελληνικότητας των Αρβανιτών. Και καθυβρίζει την κρατικοδίαιτη υπαλληλιστικη Μάνη και Μοριά και την ξεφτυλισμένη λεβεντομάνα Κρήτη των χωροφυλάκων. Πάνω σε αυτούς στηρίχτηκε το νέο κράτος. Αρβανίτες τσολιάδες (άκου εύζωνοι μη χε...) ελευθερώσαν Θεσσαλία και Μακεδονία και φτάσανε στο Σαγγάριο. Αλλά Μοραϊτες δάσκαλοι και Κρητικοί χωροφυλάκοι επανδρώσαν τις Νέες Χώρες και "σιάξαν" τους κατοίκους τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Επιτέλους μια καλή προσπάθεια προσέγγισης της Αρβανίτικης γλώσσας, που δυστυχώς θα έχει πλέον εξαφανιστεί μέσα στα επόμενα 30 χρόνια..
    Προσωπικά τυγχάνω σχεδόν στο 100% αρβανίτης και μου προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη το ότι κάποιοι παλαιότεροι το έκρυβαν ή ντρέπονταν για αυτό!
    Οι αρβανίτες είναι ένα ακόμα φύλλο το ελληνικού έθνους. Περήφανο και ξεροκέφαλο. Προσωπικά δεν αναζητώ DNAικούς δεσμούς με τον Πλάτωνα. Σίγουρα όμως θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ως φύλλο, να γνωρίζαμε κάτι παραπάνω από τα όσα λίγα και υποθετικά είναι γνωστά στις μέρες μας. Από την άλλη, οι αρβανίτες στην πλειονότητα τους ήταν πολεμοχαρείς, με μικρή επαφή με τις τέχνες και τα γράμματα, εξ ου και δεν έχουν αφήσει και πολλά σημάδια από το παρελθόν τους. Κοινώς, πιάσ' το αυγό και κούρευ'το!

    Συγχαρητήρια λοιπόν και πάλι για την προσπάθεια προσέγγισης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. salvatore said: εγώ πιστεύω ότι οι Βλάχοι και οι Αλβανοί έβλεπαν τον εαυτό τους περισσότερο τοπικιστικά και λιγότερο γλωσσικά.

    -----

    Έτσι ακριβώς είναι. Τον Πετρόπουλο δεν τον γνωρίζω, όμως σίγουρα θα τον τιμήσω συντόμως. Σε ευχαριστώ πολύ.

    ***

    mujahedin, ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Μπορούμε να ψηλαφίσουμε τις ρίζες μας, την καταγωγή μας, χωρίς να χρειαστεί να πλάθουμε αστείες ιστορίες για καταγωγή από τους Πελασγούς ή να πέφτουμε στην παγίδα των αλβανών εθνικιστών και να θεωρούμε τους εαυτούς μας ως πρώην αλβανούς που μετά εξελληνίστηκαν. Κάτι τέτοιο είναι αδύνατον διότι οι αλβανοί όπως προείπα μέχρι το 1913 δεν ξέραν τι είναι οι ίδιοι. Μην κοιτάτε που μετά (όπως και όλοι όσοι διατρέχουν την ιστορία με σημερινούς όρους) έπλασαν και αυτοί τους δικούς τους εθνικούς μύθους.

    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Θα λείψω για μία εβδομάδα περίπου λόγω αδείας. θα επανέλθω την επόμενη Πέμπτη (25/9). Αν βρω χρόνο (και σύνδεση) θα μπω στο ενδιάμεσο.

    doc

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Noμίζω ότι αν δε συμφωνήσουμε ότι ο σύγχρονος ελληνισμός αποτελεί τη μετάλλαξη της παλιάς πολύμορφης ρωμιοσύνης στην εποχή του έθνους-κράτους, θα έχουμε χαθεί μεταξύ αυθαιρεσιών και ιδεοληψιών.

    Το δεδομένο είναι ότι οι Αρβανίτες συνήργησαν απολύτως να δημιουργηθεί ο νέος ελληνισμός και το έθνος-κράτος. Και ακόμα περισσότερο οι Βλάχοι... Και αυτά πολύ πριν δημιουργηθεί το κράτος, οπότε μπαίνουμε σε μια άλλη εποχή.

    Και ως γνωστόν κάθε έθνος-κράτος χρειάζεται μύθους και ενιαίο πολιτισμό. Έτσι επέλεξαν μια μορφή του ισχυρότερου πολιτισμού που υπήρξε εντός της Ρωμιοσύνης.

    Μου φαίνεται ότι όλα αυτά έγιναν πολύ ομαλά... εκτός από την περίπτωση των Βουλγάρων της Μακεδονίας (που αργότερα έγιναν Σλαβομακεδόνες), όπου ένα μεγάλο μέρος πιέστηκε να υιοθετήση της πολιτιτικές μορφές του κράτους.

    Πάντως η πολιτική της ομογενοποίησης δεν αφορούσε μόνο τους αλλόγλωσσους Ρωμιούς αλλά και τους ελληνόφωνους, όσους μιλούσαν διαλέκτους και ιδιώματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Το προηγούμενο σχόλιο έγραψε ο Ομέρ ο ποντιο-αρβανίτης (Πόντιος εκ πατρός και Αρβανίτης εκ μητρός)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Μεγάλωσα ακούγοντας για τις φοβερές αρβανίτισσες μανάδες που κυβερνούν σαν κέρβεροι τα σπίτια και τους αρσενικούς της οικογένειας!
    Κανένας στο Ιστορικό-Αρχαιολογικό της Μεταπολίτευσης δεν μας μίλησε για Αρβανίτες αγωνιστές. Όταν άκουσα ότι η Μπουμπουλίνα ήταν Αρβανίτισσα, νόμισα ότι επρόκειτο για ξένη! Σαν να μου έλεγαν ότι ήταν από τη Γουινέα Μπισάου!
    Αργότερα διάφοροι γνωστοί και φίλοι αποδείχθηκαν... Αρβανίτες. Το έλεγαν με κάποια ντροπή, στην οποία πια δεν έδινα σημασία. Κάποια στιγμή, στον εργασιακό μου χώρο ήρθε μια Θηβαία, που από την πρώτη στιγμή δήλωσε "Αρβανίτισσα", σαν να έλεγε "μέλος της Αλ Κάιντα"! Και πράγματι, σε λίγους μήνες είχε καταφέρει να ελέγχει τον διευθυντή, και οι μισοί συνάδελφοι να μην μιλάνε στους άλλους μισούς!
    Εκτός από αυτό, δεν θυμάμαι να είχα άλλη δυσάρεστη εμπειρία.
    Το μόνο που με εντυπωσίασε -αλλά βέβαια εξηγείται ψυχολογικά- ήταν από την αρχή οι πιο εχθρικοί με τους Αλβανούς. Είναι κάτι σαν το "σύμδρομο της Στοκχόλμης"!
    Εξαιρετική ανάρτηση όπως πάντα, γιατρέ.
    Κι έπειτα,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Το σχόλιο του Πόντου
    «Noμίζω ότι αν δε συμφωνήσουμε ότι ο σύγχρονος ελληνισμός αποτελεί τη μετάλλαξη της παλιάς πολύμορφης ρωμιοσύνης στην εποχή του έθνους-κράτους, θα έχουμε χαθεί μεταξύ αυθαιρεσιών και ιδεοληψιών»
    Συνοψίζει τον ορθό τρόπο προσέγγισης της κάθε διαφορετικότητας.

    Το νεοελληνικό κράτος προσπάθησε συστηματικά να ομογενοποιήσει τους πληθυσμούς της παλαιάς Οθωμανικής αυτοκρατορίας, που βρίσκονταν στο εδάφη που κατάφερε να της αποσπάσει. Ίσως εκείνη την εποχή αυτή η αντιμετώπιση να αποτελούσε όρο επιβίωσης, όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει από τότε. Η μοναξιά της παγκοσμιοποίησης ωθεί τον σύγχρονο άνθρωπο να ταξιδέψει στην ιστορία του, να ερευνήσει την ταυτότητα του. Γραφικές φιγούρες τύπου Παπαθεμελή, απομεινάρια μιας άλλης επιχής, που προτείνουν μια προκάτ «ελληνικότητα», μόνο βαρεμάρα πλέον προκαλούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Na exoyme to kalo erothma, to oneiro sas einai na eperne mia allh roh h istoria kai anti thw shmerinhw elladas, na yphrxan deka mikra kratidia me kathe eunothta to diko thw kratos. Eyxaristo, den tha paro. Doksa to theo, merikh eisan pio sofoi. Kata ta alla, oyden neoreton kai ola gnosta.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. ο elias έγραψε:
    "Γραφικές φιγούρες τύπου Παπαθεμελή, απομεινάρια μιας άλλης επιχής, που προτείνουν μια προκάτ «ελληνικότητα», μόνο βαρεμάρα πλέον προκαλούν."

    Συγνώμη αλλά εμένα δεν μου προκαλούν βαρεμάρα αλλά φόβο και δυστυχώς (και το συμαντικότερο) δεν είναι μόνο ο (ούτε καν) γραφικός παπαθεμελής αλλά και το ΛΑΟΣ και το μεγαλύτερο μέρος της Ορθόδοξης εκκλησίας της Ελλάδας κλπ κλπ κλπ...

    ΤΡΑΓΙΚΟ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Δεν ήξερα τίποτα από όλα αυτά. Δεν έχω γνωρίσει ποτέ Αρβανίτη (τουλάχιστον δεν μου έχει συστηθεί κανείς ως Αρβανίτης) και για να πω την αλήθεια δεν είχα σκεφτεί ποτέ ότι είναι κακό να είσαι Αρβανίτης. Προσωπικά μάλλον προτιμώ μια Ελλάδα που όλοι ή έστω οι περισσότεροι αναγνωρίζουν τα ελληνικά ως τη μητρική τους, γιατί δε νομίζω ότι η πολυγλωσσία έχει μέλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Επανέρχομαι στην ενδιαφέρουσα συζήτηση με μερικές προσθήκες και food for thought για τον ρέκτη οικοδεσπότη. Νομίζω ότι ασχολούμενος με θέματα του μεσαίωνα και νεώτερα ξεφεύγει από την αρχαιοπληξία (μεγαλέξαντροι, περικεφαλαίες, βαλανίδια και τα τοιαύτα) των νεοελλήνων.
    α) Έχω διαβάσει, νομίζω στον Ηλ Πετρόπουλο (δεν μου αρέσει η παράθεση σχολίων χωρίς βιβλιογραφικές αναφορές, ιδίως στο άκρως εμπεριστατωμένο παρόν ιστολόγιο, αλλά τι να κάνουμε...) ότι η γλώσσα των παραγγελμάτων του Πολ Ναυτικού όλον τον 19ο αιώνα ήταν τα αρβανίτικα. Ακόμα και στη ναυμαχία του Μούδρου ο Κουντουριώτης έδινε τις εντολές στα αρβανίτικα. Το έχει ακούσει κανείς;
    β) Έχω ακούσει (πάλι...) ότι η σημερινή Αλβανία "διεκδικεί" πολλούς από τους γκρέκους της Ν. Ιταλίας λόγω αρβανίτικης καταγωγής. Αυτό δεν μου φαίνεται παράλογο αφού και αρβανίτες από τη Ρούμεληκαι Μωριά θα πρέπει να είχαν περάσει στην Ιταλία, αλλά και λόγω των ιστορικών σχέσεων Αλβανίας και Ιταλίας. Με την ευκαιρία αναφέρω ότι πολλοί πληθυσμοί των νησιών της Δυτ Μεσογείου που οι ξένοι αναφέρουν ως greeks - greco, μάλλον πρόκειται για greek catholics ή ουνίτες στα ελληνικά.
    γ) Δεν θα πρέπει να γίνει κατι για τη καταγραφή(όχι επαναφορά, βέβαια) των ιστορικών (δηλ. μέχρι το 1930) τοπωνυμίων της Ρούμελης και του Μωριά. Μιλώ για αρβανίτικες αλλά και σλαβικές (σόρυ...) κυρίως ονομάσίες που σβήνουν. Δεν λέω να δικαιώσουμε τον ακατονόμαστο (Φαλμ, πιπέρι...) και τις περί αίματος παλαιογερμανικές-ναζιστικές θεωρίες, αλλά από την άλλη μεριά σε λίγο δεν θα μπορούμε να εντοπίσουμε τα τοπωνύμια στα απομνημονεύματα των αγωνιστών του 21! Άσε που οι τοπικοί δημοδιδάσκαλοι, συνταξιούχοι χωροφύλακες και "στρατηγοί" ε.α. κάθε περιοχής ψάχνουν αρχαιοελληνικές ρίζες σε κάθε "περίεργο" τοπωνύμιο, λες και στα 2500 χρόνια που πέρασαν από τότε, δεν έζησαν άλλοι στα ίδια μέρη...Ειδικά στη πατρίδα μου την Ηλεία, κανείς δεν έχει διαβάσει το χρονικό του Μωρέως, αλλά όλοι είναι ειδικοί στον Παυσανία και τον Όμηρο, εφόσον πρόκειται περί πλέον ευκλεών ή γκλαμουράτων συγγραφέων!
    δ) δεν υπάρχει μόνο η γλώσσα, υπάρχει και η αρχιτεκτονική! Σε μία χώρα που δεν υπάρχουν πολλά κτίρια μεγαλύτερης ηλικίας των 200 χρόνων, είναι κρίμα να ρημάζουν τα κάστρα της. Νομίζω ότι στην Ελλάδα υπάρχουν ίσα ή περισσότερα (αναλογικά) κάστρα από την Εσπερία και όμως παραμένουν άγνωστα και ρημαγμένα. Μιλώ για τη καταγραφή τουλάχιστον της ιστορίας των κάστρων στο επίπεδο που ήδη έχει γίνει για το Παλαμήδι ή τον Ακροκόρινθο. Ακόμα και τα διάσπαρτα απροσδιόριστης χρησιμότητας μπούνκερ της γερμανικής κατοχής, έχουν να πουν κάτι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Αργόσχολε, για τα αρβανιτοχώρια μπορείς να δεις εδώ, ενώ για τις μετονομασίες οικισμών της Πελοποννήσου γενικώς, εδώ. Σημειώνω πως και οι δύο πίνακες προέρχονται από την ιστοσελίδα του Δημήτρη Λιθοξόου (του Ουρανίου Τόξου). Καταγραφή των παλαιών τοπωνυμίων υπάρχει σε διάφορες πηγές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Η λαλιά δεν αποτελεί από μόνη της στοιχείο εθνικού προσδιορισμού. Στην περίπτωση των αρβανιτών θα ήταν αστείο να παραβλέψουμε την συνεισφορά των αρβανιτών στην εθνική ολοκλήρωση. Των Σουλιωτών, των Υδραίων των Σπετσιωτών. Από ότι φαίνεται οι χριστιανοί αρβανίτες είναι Έλληνες και οι μουσουλμάνοι Αλβανοί.Ο Μάρκος Μπότσαρης είχε γράψει λεξικό της ελληνοαλβανικής.
    Τις ασυναρτησίες περί "καθαρότητας αίματος και DNA" ας τις λύσουν οι ζωολόγοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Αργόσχολε έχεις δίκιο. Και ο Πετρόπουλος που πάσχιζε ο άνθρωπος να καταγράψει την ΕΠΙΡΡΟΗ του τουρκικού πολιτισμού στα καθ' ημας - μη με βρίζετε, απλά σκεφτείτε - αναφέρει την περιγραφή αυτή. Περιττό να αναφέρω ότι ο Κουντουριώτης ο μεγάλος - όχι ο μ..... ο Λάζαρος το τσουλί του Μαυροκορδάτου, ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ!!!! - δεν ελαλούσε καν την ελληνική!!!
    Είναι κρίμα που σε αυτήν την χώρα η αγωνία και η ανάγκη μας αν θες να ξεφύγουμε από την οπισθοδρομικότητα του Οθωμανισμού κάναμε Α λ μ α τ α ιστορικά τα οποία ... γαμώτο δεν ερίζουν και πουθενά! Γιατί ο παππούλης μου ο Βλάχος - ή ο Αρβανίταρος του Μεσολογγιού - να πρέπει ντε και καλά να ανήκει στην ελληνική φυλή? Βλάχος μωρέ... Τι πάθατε και μου τον στριμώχνετε μέσα στην πλασ΄τη ιστορία σας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Δεν έχει να κάνει με το κεντρικό θέμα της ανάρτησης, αλλά έλεος πια με αυτές τις αντιεπιστημονικές αυθαιρεσίες που βρίθουν στην Βικιπέδια.
    Ποιος σοβαρός άνθρωπος μπορεί να μιλήσει για κοινά "πολιτιστικά στοιχεία" μεταξύ λαών και φύλων που τα χωρίζουν χιλιετίες; Όσο για τις "γνωστές" ομοιότητες μεταξύ Αλβανών και Σφακιανών, τι να πει κανείς; Ότι αγνοεί τριακόσια και πλέον χρόνια Μαυριτανικής κυριαρχίας και επιβολής στη Κρήτη; Ή ότι αγνοεί την προσπάθεια τριών Βυζαντινών Αυτοκρατόρων, μετά την κατάκτησή της από τον Νικηφόρο Φωκά, εξάλειψης του Ισλάμ και εποικισμού της νήσου με "Ρωμαίους" από την Μικρά Ασία και την Ελλάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Είμαι κι εγώ Αρβανίτης κατά το ήμισυ.

    Τσ' μπουν?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Δεν είμαι Αρβανίτης


    Δεν είμαι Βλάχος
    Δεν είμαι Σαρακατσάνος
    Δεν είμαι Ρομά
    Δεν είμαι Εβραίος, Αρμένης, Πέρσης, Κενυάτης.......

    Θεέ μου τι είμαι ;;;;

    θΕΟΣ: Έγώ μονάχα ΕΝΑ καλούπι έφτιαξα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. doc, poli kali i parousiasi.

    Τι πάθατε και μου τον στριμώχνετε μέσα στην πλασ΄τη ιστορία σας?

    egrapse kapoios prin apo mena.

    Oi Arvanites enoite pos exoun koini ethini katagogi me tous Alvanous. Zoun stin Ellada kai einai Ellines.Omos...
    Tous askithike psihologika mia politismiki ethnokatharsi, kai ta apotelesmata einai afta pou egrapses. Tous ekanan na ntrepontai gia afto pou einai, gia ti glossa tous, ti koultoura tous. Kai oi idoi, gia na apodeiksoun kai stous allous oti den einai foreis aftou tou "mikroviou" ginontai (merikoi) ratsistes apenanti stous "diaforetikous".
    I kathe glossa einai ena neo parathiro pou anoigei sto domatio tou mialou mas, kai einai krima afto to parathiro na min to anoigoume kai sta paidia mas. Kai gia tous Arvanites afto to parathiro vlepei pros tis rizes tous.
    I Ellada den prepei na xasei afton ton politismiko plouto, ypo ton fovo "dimiourgias mionotiton", afou aftes yparxoun kai prepei na prostatevontai.


    ps. sorry gia ta greeklish alla to pc edo den exei ellinika

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Θα σχολιάσω μόνο το τελευταίο σχόλιο.

    Όσον αφορά την εθνικότητα το μόνο στοιχείο που πρέπει να μετράει είναι το μέρος όπου ζει κάποιος. Δηλαδή είμαι Έλληνας επειδή ζω στην Ελλάδα κλπ. όλα τα άλλα είναι ΜΠΑΡΟΥΦΕΣ!

    Ναι θέλω να πιστεύω πως είμαι παιδί της Γαλλικής επανάσταστης (η μήτερα όλων των επαναστάσεων και ίσως η μόνη που πρόσφερε κάτι στην ανθρωπότητα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Ampa, nomizeis toso eykola katharizeis. Prota milas gia (aniparkti) ethnokatharsi ton arbanitvn, meta to rixneis sto xabale kai poso paidi thw galikis epanastasis eisai.

    Prota oi ellhnew einai misitoi, meta dhlonhw ellhnas.

    Plakosan kai oi oytsekades me ta oyrania toksa, ante tora na toys symmazepseis.

    Empros hroes tvn salonivn me ta perispoydasta dianooymenistika, gia thn endoksi megali albania. H athina einai albanoxori. ti esti plaka sto kentro thw athinas eksaloy.

    Na eixate kai ligo nionio...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Ναι, πολύ δακρύβρεχτα όλα αυτά.
    Η πραγματικότητα βέβαια είναι ότι οι αρβανίτες μαζί με τους μωραΐτες έπιασαν το γκουβέρνο του νεοελληνικού κράτους από ...γερά σημεία και συνεχίζουν λίγο-πολύ ως σήμερα.
    [Έκτοτε κι οι Κρήτες εν μέρει προσετέθησαν στο κλειστό κλαμπ.]

    Συνεπώς το να παρουσιάζεται η ιστορία σαν κάποιος να τους "ανάγκασε" να αφήσουν τη γλώσσα κλπ. είναι τουλάχιστον αφελές.
    Οι πρώτοι διοικούντες κατά την επανάσταση κι αργότερα ήταν αρβανίτες όπως κι οι μισοί χωροφύλακες.
    Επομένως μιλάμε για συνειδητή επιλογή της κοινότητας να ενσωματωθεί ολοκληρωτικά, αφού άλλωσε αυτό είχε ήδη συντελεστεί σε επίπεδο συνείδησης, πολύ καιρό πριν την επανάσταση.
    Και πολύ καλώς έπραξε και δεν υπάρχει τίποτε το αφόρητα "τραγικό" σε αυτό.
    Είναι τόσο φυσιολογικό όσο ότι ο ελληνοαμερικανός γ'γενιάς μιλά ελάχιστα ελληνικά και ο δ'γενιάς καθόλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Μια μικρή ιστορία:
    στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο στην Π.Βουλή υπάρχει ένα μικρό αγαλματίδιο δυο ανδρών που αγκαλιάζονται. Ο τίτλος του είναι "Ο εναγκαλισμός συμφιλίωσης Ελληνα με Γκέκα".

    Καμιά ιδέα για το που προήλθε η έμπνευση για το ενδιαφέρον αυτό εύρημα;

    Επίσης μια παρατήρηση για τον Η.Πετρόπουλο: υπήρξε πρωτοπόρος και απίστευτα επαναστατικός σε σχέση με την εποχή του αλλά πάντοτε οφείλουμε να τον διαβάζουμε έχοντας υπόψη τις γνώσεις της εποχής. Αν σε ενδιαφέρει δοκτωρ έχω σε pdf μερικά έργα του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Παιδιά είμαι σε άδεια και δεν έχω σύνδεση στο σπίτι.
    Διάβασα τα πολύ ωραία σχόλια και θα απαντήσω την Πέμπτη.

    propollutionare skatae, αν σας αρέσει ο νηφάλιος διάλογος είστε ευπρόσδεκτος.
    Το τελευταίο σας σχόλιο όμως είναι απαράδεκτο και θα σας παρακαλούσα να γράφετε πιο σοβαρά και υπεύθυνα.

    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. προσυπογράφω απολύτως το σχόλιο του dem. οι αρβανίτες υπήρξαν οι στυλοβάτες του γκουβέρνου μετά την επανάσταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. εμαθα οτι μ' εψαχνες
    δες αυτό ..Ισως σ' ενδιαφερει

    http://luciferidis.wordpress.com/2008/09/22/%ce%b5%ce%b8%ce%bd%ce%bf%ce%bb%ce%b1%ce%b9%ce%ba%ce%b9%cf%83%ce%bc%cf%8c%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b8%ce%b5%cf%83%cf%83%ce%b1%ce%bb%ce%bf%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%b7/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Doctor
    Περαστικός και ένα γειά -)

    Υ.Γ.
    Το διάβασα, μόνο.
    Δεν σκαμπάζω από αρβανίτικα,
    τι να πώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Επειδή η επανάσταση του ’21 έγινε με θρησκευτικούς όρους, χριστιανοί εναντίον μουσουλμάνων, αποτέλεσμα της οθωμανικής οργάνωσης κατά θρησκευτικές κοινότητες-millet, αρβανίτες πολέμησαν μεταξύ τους (χριστιανοί vsμουσουλμάνοι). Και είναι αλήθεια ότι τα πληρώματα των πλοίων (και όχι μόνο των υδραϊκών και των άλλων αρβανίτικων νησιών) δεν μιλούσαν ελληνικά και τα προστάγματα ήταν στα αρβανίτικα. Τη μεγάλη συμβολή των αρβανιτών στην απελευθέρωση αναγνώρισε το κράτος, δίνοντάς τους αξιώματα, υπουργεία και ενσωματώνοντάς τους στη διοίκηση. Απ’όλες τις τοπικές ενδυμασίες, που δεν ήταν λίγες, την αρβανίτικη φουστανέλα έκανε εθνική ενδυμασία- τη φόρεσε και ο Όθωνας. Με μία όμως τροποποίηση. Η ορίτζιναλ φουστανέλα ήταν ως το γόνατο. Όμως τα «φράγκικα» είχαν αρχίσει να καθιερώνονται και στην Ελλάδα, επιβάλλοντας άλλα στερεότυπα: ‘φουστανοειδής’ ενδυμασία για τις γυναίκες και ενοποίηση-απόκρυψη του ανοίγματος μεταξύ των ποδιών, παντελόνια για τους άνδρες και ξεκάθαρο περίγραμμα ‘δίποδου’. Μπροστά σ’αυτό το στερεότυπο που κέρδιζε έδαφος, η ως το γόνυ φουστανέλα θεωρήθηκε ‘φουστανοειδής’ και καθόλου ανδροπρεπής. Την κόντυναν επομένως, ώστε να αποκαλύπτει τα πόδια, κρατώντας ένα συμβολικό κομμάτι που απέκρυπτε το άνω ανάγλυφο του ανδρικού σώματος.
    Οι αρβανίτες λοιπόν δεν υπήρξαν ποτέ αντι-κρατικοί.
    Πολύ περισσότερο, στήριξαν θερμά τη βασιλεία (βλ. τα αποτελέσματα του συναφούς δημοψηφίσματος κατά δήμο, τουλάχιστον στην Αττική). Δείτε όμως ότι οι αρβανίτικοι δήμοι είναι οι μόνοι οι οποίοι διατηρούν οδωνύμια της δυναστείας και μάλιστα πολλαπλά (Μαρούσι, Σπάτα κλπ). Φτάνοντας και σε πιο ανθρωπολογικές παρατηρήσεις, οι αρβανίτες είναι αυτοί που βαφτίζουν τα παιδιά τους Όλγα, Φρειδερίκη κλπ
    Οι αρβανίτες ποτέ δεν διεκδίκησαν ν’αποτελέσουν ‘μειονότητα’. Η διεθνής γραμματεία, αναγνωρίζοντας κάποια εθνοτικά διαφοροποιητικά τους γνωρίσματα, τους αποκαλεί «συγκροτούσα του ελληνικού έθνους μειονότητα» (μ’ένα σμπάρο δυο τρυγόνια). Όμως μειονότητα δεν υπήρξαν ποτέ, ούτε κι όταν επί Μεταξά καταπιέστηκαν γλωσσικά. Μια μειονότητα, δεν αρκεί να φέρει κάποια διαφορετικά εθνοτικά γνωρίσματα (εκ των οποίων η γλώσσα είναι το έλασσον), αλλά να προτίθεται να τα χρησιμοποιήσει στην οικοδόμηση πολιτικού project. Ένας λόγος για κάτι τέτοιο, είναι ο οικονομικός στραγγαλισμός της και ο περιορισμός της στα χαμηλά της κοινωνικής πυραμίδας. Όμως κάτι τέτοιο δεν συνέβει με τους Αρβανίτες. Οι Αρβανίτες μετείχαν και στις ελίτ. Άλλωστε ποτέ δεν υποχρεώθηκαν σε ενδογαμία, πρακτική που στραγγαλίζει τα χαμηλά εθνοπολιτισμικά στρώματα. Οι Αρβανίτες δεν ταξικοποιήθηκαν ποτέ, όπως έγινες με άλλες εθνοτικές ομάδες.
    Υπάρχει και το θέμα της προίκας και άρα και της συνακόλουθης θέσης της γυναίκας στην στενή ή τη διευρυμένη οικογένεια (αλλά αυτά άλλη φορά).
    Ενα τελευταίο όμως : το 1980-1985, υπήρξε στην Ελλάδα, ως αντίδραση στην άγρια αγροτική έξοδο και την αστικοποίηση, ένα revival των τοπικών ταυτοτήτων (περιοδικά-δημοτικά τραγούδια, πανηγύρια κλπ) Οι άνθρωποι άρχισαν να λένε για την καταγωγή τους, από πού ήρθαν, τι μιλούσαν κλπ. Αυτό το ρεύμα συνεχίστηκε για όλους, πλην των Αρβανιτών, οι οποίοι έκαναν πίσω, στη θέα των φτωχών, από φτωχή χώρα Αλβανών. Ήταν η μόνη επιστροφή στις ρίζες που υποστράφηκε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Πόντος και Αριστερά, φίλε Ομέρ, τα είπαμε και στο blog σας όπου ανοίξατε και σχετικό θέμα με παραπομπή στο δικό μου (ευχαριστώ πολύ και πάλι).
    Αυτό το ταμπού με τους Αρβανίτες πρέπει να ξεπεραστεί και αυτοί που πρέπει να το ξεπεράσουμε θα πρέπει να είμαστε εμείς, οι Αρβανίτες.

    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Λωτοφάγε, απολαυστική πρέπει να ήταν η εμπειρία με την Αρβανίτισσα συνάδελφο! Το ένα άκρο είναι να νιώθουν οι αρβανίτες μειονεκτικά για την γλώσσα τους. Το άλλο είναι να επινοούν μύθους και ιδεολογήματα για να ισοφαρήσουν αυτό το υποτιθέμενο μειονέκτημα...

    ***

    Elias, το πόσο βαρετός είναι ο Παπαθεμελής και οι συν αυτώ δεν περιγράφεται. Ένα μείγμα ξενερώματος, ρετρώ, μούχλας του παρελθόντος και κιτς...

    ***

    Αργόσχολος, πολύ σημαντικά τα σχόλιά σου. Χαίρομαι να σε διαβάζω (όπως και τους υπόλοιπους φυσικά).

    ***

    π2, ευχαριστώ για τα links. Είμαι ο τελευταίος που θα απαξιώσω τα γραφόμενα κάποιου εξ αιτίας του γράφοντος, όποιος κι αν είναι αυτός. Ο κ.Λιθοξόου πέρα από την μονομέρεια και έναν υποτιθέμενο διεθνισμό ο οποίος κατ'ουσίαν σιγοντάρει τον απέναντι εθνικισμό, έχει γράψει σημαντικά πράγματα. Φτάνει να έχει κανείς την ικανότητα να "φιλτράρει" και να υποψιάζεται.

    ***

    Ο βασικός μέτοχος είπε:

    "Τις ασυναρτησίες περί "καθαρότητας αίματος και DNA" ας τις λύσουν οι ζωολόγοι..."

    -----

    Νομίζω ότι τα έγραψες όλα σε μία πρόταση Βασικέ! Αυτό ακριβώς είχε δηλώσει και ο Σβορώνος στους φοιτητές του: "εγώ κάνω ιστορία, όχι ζωολογία"...

    doc

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. salvatore1789, οι βλάχοι και οι αρβανίτες ομογενοποιήθηκαν οικειοθελώς με τους ελληνόφωνους και συναποτέλεσαν μαζί το ελληνικό έθνος. Οι σλαβομακεδόνες αργότερα, δεν θέλησαν να μπούνε στο ...DNA μας, όπως και οι Τσάμηδες, γι'αυτό και αποβλήθηκαν από το ελληνικό κράτος (όχι αναίμακτα φυσικά).

    ***

    Σταύρο, η wikipedia είναι ένα εργαλείο της στιγμής, δεν είναι ούτε Ευαγγέλιο, ούτε Κοράνιο. Και λάθη έχει και ασυναρτησίες έχει. Άλλωστε για την καταγωγή των Αρβανιτών (και όλων των λαών φυσικά) υπάρχουν μόνο εικασίες. Εδώ δεν γνωρίζουμε τους προγόνους μας πέρα από τον προπάππο μας και ασχολούμαστε για την εποχή πριν την κάθοδο των ελληνικών φύλων...

    ***


    dormammu, μίρε (καλά)!

    ***

    glam, εσύ είσαι από τα ηρωικά Άγραφα, οπότε πρέπει να είσαι λίγο βλάχος ή σαρακατσάνος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. alba, δεν θα το έλεγα "πολιτισμική εθνοκάθαρση" αυτό που έγινε. Είναι βαρύ ως όρος και δεν νομίζω ότι ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
    Μιλώ για ηθελημένη εκχώρηση δικαιωμάτων και σε πολλές περιπτώσεις (π.χ. απαγόρευση της χρήσης της γλώσσας στο σχολείο) για μη άμυνα από φόβο μήπως μπει η κοινότητα στις εθνικά επικίνδυνες.
    Πάνω από όλα όμως, η αδιαφορία των Αρβανιτών για την γλώσσα τους...

    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Ο ΙωάννηςΚ (πρώην ioannisk)είπε:

    "Όσον αφορά την εθνικότητα το μόνο στοιχείο που πρέπει να μετράει είναι το μέρος όπου ζει κάποιος. Δηλαδή είμαι Έλληνας επειδή ζω στην Ελλάδα κλπ. όλα τα άλλα είναι ΜΠΑΡΟΥΦΕΣ!"

    ----

    Συμφωνώ και επαυξάνω. Τον όρο "εθνική συνείδηση" μάλλον δεν τον έχουν εμπεδώσει κάποιοι.

    ***

    dem, συμφωνώ με τα όσα γράφεις και επί την βάση αυτών δουλεύω το επόμενο ποστ που θα ανέβει την Δευτέρα.

    doc

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. abravanel, ακόμη δεν μου τα έστειλες τα έργα του Πετρόπουλου;;;

    ddal@hotmail.com

    ***

    Νοσφεράτε, ευχαριστώ για το link. Πως πάει η ..σπηλιά;

    doc

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. σπίθας, δεν ξέρεις αρβανίτικα;
    Θα σου μάθω λίγα αν θέλεις!

    ***

    l'enfant, πολύτιμες και κατατοπιστικές οι πληροφορίες σου! Σ'ευχαριστώ πολύ!

    doc

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. Στη διάθεση παντός ενδιαφερομένου όλες οι μετονομασές σε ηλεκτρονική μορφή.
    Επίσης, κατα τις ανασκαφές στο γραφείο μου, βρήκα τα αντίγραφα του περιοδικού "ΚΟΙΝΟΤΗΣ"-1922 στο ποποίο είχα κάποτε αναφερθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. doc: Καλώς όρισες!
    Τελικά, το σημάδι στη φτέρνα είναι από το παπούτσι που με "χτυπάει" και όχι επειδή είμαι απευθείας απόγονος του Αχιλλέα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. Το θέμα που θίγεις είναι μεγάλο και κάποια στιγμή θέλω να γράψω κάτι στο ιστολόγιό μου. Ίσως είμαστε ανάλογες και σπάνιες περιπτώσεις, δηλ. και οι δύο Αρβανίτες κατά το ήμισυ (εγώ από τον πατέρα μου), που έχουμε όμως μάθει τη γλώσσα των (μισών) προγόνων μας.
    Γεγονός είναι ότι τα αρβανίτικα αντιμετωπίστηκαν ευθύς εξ αρχής με περιφρόνηση (ως γλώσσα με κατώτερο κοινωνικό status, γλώσσα προφορική, μη γραφόμενη) και πολύ αργότερα με καχυποψία, για λόγους "εθνικούς". Το δεύτερο όμως συνέβη μόλις μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν πράγματι δάσκαλοι σε αρβανιτοχώρια έδερναν τα παιδιά όταν τους ξέφευγαν αρβανίτικες κουβέντες. Ξέρω περιστατικά στο Μενίδι, την Άνδρο, τα Σουλιμοχώρια της Τριφυλλίας.
    Η επαφή με τους Αλβανούς μετανάστες αναζωογώνησε τα αρβανίτικα. Υπάρχουν άνθρωποι που μίλησαν αρβανίτικα μετά από χρόνια απλής παθητικής γνώσης της γλώσσας. Το έζησα όμως και στον εαυτό μου αυτό, αλλά και στο οικογενειακό μου περιβάλλον.

    Σήμερα φυσικά θα πρέπει να ψέξουμε κατά κύριο λόγο τους ίδιους τους Αρβανίτες για την αδιαφορία τους.
    Χάρηκα, πάντως, που ένα ιστολόγιο ασχολείται με το θέμα. Στο δικό μου έχω ανεβάσει κάποια κείμενα, κυρίως τραγούδια, μερικά από τα οποία έχω καταγράψει ο ίδιος.

    Y.Γ. Το βιβλίο του Ροτζώκου για τα Ορλωφικά το έχω και το έχω διαβάσει, δεν το αποδέχομαι όμως σε όλα γιατί και αυτό διολισθαίνει σε ένα δογματισμό από την άλλη πλευρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. Ο/Η doctor είπε...

    σπίθας, δεν ξέρεις αρβανίτικα;
    Θα σου μάθω λίγα αν θέλεις!
    ...................................
    σπίθας

    Έμαθα λίγα doctor,από αυτά που αναφέρεις.
    Σιγά- σιγά, ήρεμα!
    Μην σε πιάσει το αρβανιτοποντιακό σου -)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  65. Noμίζω ότι η "αρβανίτικη γκρίνια" που φαίνεται σε κάποια σχόλια, είναι μάλλον εσοδεία της τελευταίας περιόδου, όπου είναι in να δηλώνεις "καταπιεσμένη μειονότητα" και ας ήσουν ο κυρίαρχος τούτου δω του περίεργου έθνους-κράτους...

    Η λογοτεχνία, ίσως, απαντά με τον καλύτερο τρόπο στο ερώτημα για τη θέση που κατείχαν στην κοινωνική ιεραρχία οι διάφορες ομάδες.

    Έτσι λοιπόν, την εποχή του Μεγάλου Διχασμού, αποτέλεσμα των κρητικών Επαναστάσεων των "αλύτρωτων" και της αμφισβήτησης της "παλαιοελλαδικής" κυριαρχίας επί του ελληνισμού, η "Παλαιά Ελλάδα" αντιμετωπίζεται ως μια αρβανίτικη περιοχή, κυριαρχούμενη από τους Αρβανίτες, γι αυτό και συντηρητική μπρος στα κινήματα των εξωελλαδικών Ελλήνων, των αλύτρωτων όπως τους έλεγαν τότε.

    Σ' ένα μυθιστόρημα του Παντελή Μυλογιάννη με τίιτλο "Γενιά του Πολέμου" που δημοσιεύτηκε το 1962 στο περιοδικό "Κρητική Πρωτοχρονιά. Επιστήμη, γράμματα και τέχνες" που εκδιδόταν στην Αθήνα διαβάζουμε"

    "...Ας στήσεις θριαμβευτικές αψίδες σ' αυτά τα "παράξενα" σαν τρυφεροί μύθοι παιδιά της εποχής σου, που κατέβασαν τ' αστέρια, για να τα φορέσουν περιδέραιο στο λαιμό της Ελλάδας! Που σκόρπισαν τους σπόρους των πόθων στους κάμπους -πέρα από τ' ΑΡΒΑΝΙΤΙΚΑ ΣΑΒΑΝΑ- να θερίσουν ένα δάκρυ ευγνωμοσύνης του αγράτη που αργοπεθαίνει με μια χούφτα νταρί κι ένα τσούρμο παιδιά 'κληρονομιά τ' ουρανού'! Πήγαν να φέρουν την ασίγαστη λύτρωση στις τέφρες ψυχές μας, να χορτάσουμε όνειρο απ' αυτόν τον άδολο λαό-Μακρυγιάννη, να γεμίσουμε τηνς ιερή λήκυθο ξανά με την τέφρα του Γέρου του Μωρηά, της Ρούμελης τηνκλεφτουριά να ξαναστήσουμε, με φάδι χρυσό από τις στρούγκες του Παρνασσού, πέπλο να φάνουμε παντοαιώνιο στα χαμόσπιτα της Αθήνας...."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  66. glam, και σου είπα να φοράς τσόκαρο! Τέτοια προσόντα μην τα κρύβεις ω εσύ απόγονε του Αχιλλέως!

    ***

    μάρκο Τ, πολύ όμορφα όσα γράφετε και ακόμη ωραιότερο το blog σας, ειδικά τα θέματα που έχετε για τους Αρβανίτες.

    ***

    σπίθας, πάρε τα σχολικά (γόμες, μολύβια, ξύστρες, τετράδια) και ξεκινάμε!

    ***

    Ομέρ, ευχαριστώ πολύ για την παραπομπή, δεν την γνώριζα.
    Ας μην ξεχνάμε την μεγάλη συμμετοχή των ορεσίβιων Αρβανιτών στις συμμορίες των ληστών πριν αλλά και μετά την Οθωμανική Αυτοκρατορία, μέχρι και την εποχή του Βενιζέλου!

    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  67. Doctor μου..
    Έρχεται σ/κ, έλεος !
    Σκέψου και τις γυναίκες σου..-))
    Πρέπει να ασχοληθείς με τα παιδιά, το σπίτι και ...και...!

    υ.γ.
    Άσε που είμαι και μπουμπούνας !
    Έχω να διαβάσω ..hades, zaphod, Tσόμσκι
    και τις προτάσεις συνεργασίας...του σύριζας και του ΠΑΣΟΚ !

    Πολύ διάβασμα..σου λέω !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  68. Δημήτρη
    Άσχετο αλλά χθες ή προχθες σου έστειλα ένα email. Αν θες απάντησε μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  69. σπίθας, με ...έπεισες, σου την χαρίζω λοιπόν!

    ***

    Γιάννη σου απάντησα και συγνώμη για την καθυστέρηση.

    doc

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  70. Ευχαριστώ πολύ, μ' έπεισες !

    Υ.Γ.
    Εγώ βλέπω νέο ποστ και τι μου λές, εσύ..
    Αγύριστο κεφάλι, είσαι...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  71. Ρε μάγκες ερευνητές και ντόκτορεζ, ρε μπας και ξέτε ρε μέχρι να υιοθετήσουν ("κλέψουν", όπως δήλωνε ο γενναίος Η. Πετρόπουλος απ' τα Παρίσια) οι Έλληνες τη φουστανέλλα τι φορούσαν; Μπλουτζίν, δερμάτινα στρινγκ, βερμούδες;

    Μυστήριον... Ως η δωρική καταγωγή των Σκιπερίων τολμώ να είπω.

    Υψήλά ρε ντόκχτορες οι φουστ... εεεε το ήθος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  72. Σπίθας, it's ok!

    Αγαπητέ Άρη, ειλικρινά δεν γνωρίζω προ της φουστανέλας τι φορούσαν οι κάτοικοι της σημερινής ελληνικής επικράτειας.
    Για τζιν χλωμό το κόβω πάντως.

    doc

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  73. Πολλά προβλήματα μας έχει προκαλέσει η Αρβανιτιά. Σήμερα εκτός απο τον τοπικισμό τους έχουν εμπλουτίσει τον χαρακτήρα τους με αρκετό κόμπλεξ που εκφράζεται είτε με χουντοβασιλικες ideologies (βλέπε πραξικοποιματίες (Πάγκαλος, Κόλλιας, Ανδρουτσόπουλος...) είτε με ακροαριστερές μαριναρισμένες με ανθελληνικές ιδέες το ίδιο γελοίες με τις ιδέες του άλλου άκρου.
    Απ'οτι βλέπω σ'αυτό το μπλογκ οι 2-3 πιο ακραίοι είναι αρβανιτόπουλα που θεωρώ οτι είναι τα αναμενόμενα παράγωγα δύο ή και περισσότερων αιώνων προσπάθειας των προγόνων τους να κρύψουν την ταυτότητά τους.

    Έχω γράψει και κάποια πράγματα στο blog μου,http://kleftouria.blogspot.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  74. kleftis said> Απ'οτι βλέπω σ'αυτό το μπλογκ οι 2-3 πιο ακραίοι είναι αρβανιτόπουλα που θεωρώ οτι είναι τα αναμενόμενα παράγωγα δύο ή και περισσότερων αιώνων προσπάθειας των προγόνων τους να κρύψουν την ταυτότητά τους.
    ***
    Μπορείτε να γίνετε σαφέστερος στις διατυπώσεις σας;
    Ποιοι είναι οι 2-3, τι το ακραίο γράφουν και τι πρόβλημα σας έχει δημιουργήσει η αρβανιτιά;

    ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  75. ορισμενες διαπιστωσεις τοσα χρονια που ειμαι και ζω αναμεσα σε αρβανιτες της στερεας ελλαδας ειναι οι εξης. απο την εποχη του 1900 και πριν ως την ελληνικη επανασταση που μας εχουν μεταφερθει οι αποψεις των παπουδων μας μεχρι σημερα, κανεις αρβανιτης δεν διατηρει ουτε σαν παραμυθι καταγωγη απο ηπειρo με την ευρεια εννοια της ηπειρου. κανεις δεν γνωριζε μεχρι να ερθουν οι αλβανοι στην ελλαδα το 1990 την λεξη shkipetar. κανεις δεν θεωρουσε οτι ειναι αρβανιτης γιατι αυτη την λεξη την επεφυλλασσαν για τους λεγομενους τουρκαλβανους γνωριζαν ομως οτι μιλανε τα αρβανιτικα. ποτε δεν αναρωτηθηκαν αν τα αρβανιτικα αυτα ειναι μερος της ελληνικης γλωσσας. μαλλον τα θεωρουσαν ως την καθημερινη τους γλωσσα και περιμεναν με περηφανεια να στειλουν τα παιδια τους στο σχολειο να μαθουν γραμματα, δηλαδη την ελληνικη γλωσσα. δεν ησαν διγλωσσοι βεβαια οπως λενε πολλοι. αρβανιτικα και μονο μιλουσαν ενω οσοι πηγαιναν σχολαρχειο μιλαγαν ελληνικα κ ησαν σεβαστοι απο ολη την κοινοτητα ως γραμματιζουμενοι. κανεις δεν τους πιεσε να αφησουν τα αρβανιτικα. μονοι τους τα αφησαν γνωριζοντας ανεκαθεν την γλωσσικκη υπεροχη της ελληνικης γλωσσας σημερα δε αντιμετωπιζονται ως μουσειακο ειδος οπως και οι άλλες παραδοσεις τους. οταν τους ρωταγες αν ειναι ελληνες σε κοιταγαν τοσο περιεργα που καταλαβαινες οτι εχεις κανει την μεγαλυτερη γκαφα της ζωης σου γιατι αυτοματως γινοσουν εχθρος τους αφου δεν μπορουσαν να καταλαβουν γιατι καποιος ελληνας ρωταει εναν αλλο ελληνα αν ειναι ελληνας τη στιγμη μαλιστα που οχι προσχηματικα αλλα αυθορμητα ειχαν δωσει ολη τους την ζωη για την ελλαδα τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  76. To skolio mas to afinume to thema ine oti den to dimosieyete dioti aplos den sas ARESI .....Panta exiete DIKIO xirokrotisete to eayto sas ....ΜΟΝΟ ΜΙ ΤΟΛΜΑΤΕ ΝΑ ΒΓΙΤΕ ΣΤΟ ΕΚ-ΣΟΤΕΡΙΚΟ ΜΕ ΑΦΤΑ ΠΟΥ ΛΕΤΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  77. Γιώργο, ευχαριστώ για τη δημοσίευσή σου. Οι Αρβανίτες όχι μόνο ήταν οι πρωτεργάτες της επανάστασης του 1821 και οι ιδρυτές του ελληνικού κράτους, αλλά σε πολλές περιπτώσεις έδειξαν έναν πατριωτισμό πολύ ισχυρότερο από αυτόν μερικών ελληνοφώνων.

    ***

    Adriano, το σχόλιό σας, και το κάθε σχόλιο εδώ, δημοσιεύεται άμεσα, αρκεί να πατήσετε το αντίστοιχο ...κομβίον.
    Δεν καταλαβαίνω τι θέλετε να πείτε διότι γράφετε γενικά και αόριστα.
    Α, την άλλη εβδομάδα θα πάω στην Μαδρίτη. Λυπάμαι που δεν σας ρώτησα...

    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  78. Σιμερα σας εστιλα το δεντρο τον γλλοσον.Οσο η αλβανικι εχει τι προτι θεσι το ιδιο και με τιν ΑΡΒΑΝΙΤΙΚΙ..Η Γλλοσα τις δρομπις πιανι χορο μονο μεσα στιν ελαδα.Εκσο κανις μα ουτε ΕΝΑΣ δεν πιστευι τα ΠΑΡΑΜΙΘΙΑ ΤΟΝ ΑΝΟΜΑΛΟΝ ΕΛΙΝΟΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  79. ευχαριστω δοκτωρ για την φιλοξενια στην στηλη σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  80. το δενδρο των γλωσσων εχει στην ριζα της την αρβανιτικη, οχι την αλβανικη. αν πιστεψουμε δε τον κουπιτωρη που την θεωρει γραικοϊταλικη διαλεκτο και άρα προμαμμη της ελληνικης και λατινικης τοτε πρεπει να ενστερνιστουμε και τις αποψεις τους οτι οι σημερινοι αλβανοι ειναι καυκασιοι κατακτητες της ιλλυρικης χερσονησου, ουδεμιαν σχεση εχοντες μητε με τους γραικους μητε με τους ιταλους....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  81. καπου παραπανω διαβασα οτι οι αρβανιτες μισουν τους αλβανους απο κομπλεξ κλπ αηδιες. δεν ειναι αυτο. θεωρουσαν και θεωρουν οχι αδικα οτι οι αλβανοι ησαν συνεργατες των τουρκων και επεφεραν τεραστια δεινα και δυσκολιες στην απελευθερωση της ελλαδας. αλλωστε για τους λεγομενους τουρκαλβανους οι αρβανιτοφωνοι αναφερονταν με το προσωνυμιο αρβανιτες. οι ελληνοφωνοι ομως επεφυλλασσαν για τους αρβανιτοφωνους την προσφωνηση αρβανιτες ενω για τους αλβανους το προσωνυμιο τουρκαλβανοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  82. Κύριε Adriano, δεν ξέρω τι θέλετε να πείτε, δεν σας καταλαβαίνω.
    Μου στείλατε κάποιο email? Στείλτε το ξανά διότι μπορεί να πήγε στο junk και να μην το πρόσεξα.
    Ανώμαλοι υπάρχουν και στην Ελλάδα και στην Αλβανία και παντού.
    Αν είστε τόσο αφελής και νομίζετε ότι όποιος μιλά αλβανικά (αρβανίτικα εν προκειμένω) είναι και αλβανός, σας παραπέμπω στο θέμα που άνοιξα σήμερα. Διαβάστε το προσεκτικά: http://dimitrisdoctor2.blogspot.com/2009/02/h.html

    Να θυμάστε πάντα ότι ο εθνικός αυτοπροσδιορισμός αποτελεί δικαίωμα του καθενός και κανένας δεν μπορεί να το αρνηθεί.
    Αυτό είναι το λάθος σας, όπως είναι και λάθος της Ελλάδας που κάνει το ίδιο με τους σλαβομακεδόνες.

    ***

    giorgos, ευχαριστώ για τις πληροφορίες. Σε πληροφορώ ότι οι αρβανίτες χαίρονται πολύ που επικοινωνούν με τους αλβανούς μετανάστες. Χαίρονται διότι το γλωσσικό τους ιδίωμα φάνηκε επιτέλους χρήσιμο!

    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  83. Κύριε Adriano, είστε ευπρόσδεκτος στον διάλογο αρκεί να αποφεύγετε τις απρεπείς εκφράσεις.
    Δεν είναι ανώμαλοι οι έλληνες επειδή δεν πιστεύουν αυτά που πιστεύετε εσείς.
    Αλήθεια, θα με ενδιέφερε να παραθέσετε τις απόψεις σας και τα επιχειρήματά σας.

    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  84. ευχαριστω δοκτωρ για τον διαλογο κ τις παρατηρησεις σου. παρολον που οι αρβανιτες επικοινωνουν με τους αλβανους θεωρουν οτι δεν ανηκουν στην ιδια φυλη και φυσικα στο ιδιο εθνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  85. Γιώργο, εννοείται ότι δεν ανήκουν στο ίδιο έθνος, διότι απλώς και μόνο δεν νιώθουν ότι ανήκουν στο αλβανικό έθνος.

    Όπως ένας γαλλόφωνος Ελβετός δεν νιώθει συμπατριώτης με έναν γαλλόφωνο Βέλγο. Η γλώσσα δεν είναι κύριο εθνικό δηλωτικό και αυτό ακριβώς πραγματεύομαι στο τελευταίο θέμα του blog.
    Αν το διαβάσεις θα καταλάβεις.
    Τις χαριτωμενιές του Adriano τις δέχομαι με συγκατάβαση και χωρίς παρεξήγηση. Άλλωστε η συνομιλία με κάποιον που υβρίζει απλώς δεν έχει νόημα.

    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  86. ξερει κανεις να μας πει γιατι μεσα στα αρβανιτικα επιβιωνουν λεξεις αρχαιοτατες ελληνικες? δεν θυμαμαι αλλες γλωσσες τριγυρω η μακρυτερα μας να εχουν τετοιες λεξεις κ δεν μιλαω για επιστημονικους ορους που εχουν συμπεριλαβει στα λεξιλογια τους οι δυτικοι. τη λεξη "καρe" εννοω π.χ. που ειναι και καταλληλη στο τριωδιο.....χεχεχε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  87. Αρκετοι κατηγορουν το τεστ DNA σαν ρατσιστικο,παραλληλα ομως θεωρουν σιγουρο πως δεν αποτελουν κομματι του ελληνικου εθνους γιατι ο παππους τους μιλαχε βλαχικα ,αρβανιτικα κλπ
    Μιας και μιλανε για το ''φοβικο συνδρομο των αρβανιτων να παραδεχτουν την αλβανικη τους καταγωγη'' υποννοωντας οτι δεν ειναι Ελληνες, ουσιαστικα εισαγουν πανηγυρικα το ρατσισμο στη συζητηση,μονο που τον καλυπτουν πετυχημενα ,πρεπει να παρατηρησουμε,με το νεο ισχυρο ρευμα του αντι-ελληνισμου εντος Ελλαδας.
    Μαλλον ενα τεστ DNA μας χρειαζεται να δουμε ολοι απο που κρατα η σκουφια μας.Και να χωρισουμε τα κονακια μας στη τελικη βρε αδερφε!

    Δηλαδη αποκλειεται οι αρβανιτες να ειναι Ελληνες ηπειρωτες που αναγκασμενοι να επιβιωσουν στα αλβανοκρατουμενα πολιτικα και οικονομικα μερη της Ηπειρου,αλλοιωθηκαν με το χρονο;Γιατι οι Αλβανοι ειναι κλασικα λαος ''οπου φυσα ο ανεμος παω''. Ειτε το μεγαλο αφεντικο ειναι Τουρκοι ειται Ισπανοι ειται κι εγω δεν ξερω τι,εξαγοραζονται για πλακα και αποκτουν τοπικη ισχυ κανοντας τον τοπικο χωροφυλακα.

    Μου κανει παντα εντυπωση πως ο Ελληνοφωνος ολο και καποιος μπασταρδοσπορος ειναι,ενω ολοι οι γειτονες ειναι οι καταπιεσμενοι πολιτισμοι.
    Τεστ DNA για οποιον εχει τα κοτσια,τα λοιπα ειναι να'χαμε να λεγαμε.Εγω ειμαι Ελληνας, εγω ειμαι αλβανος, οχι εσυ εισαι αλβανος που εγινες ελληνας, οχι εσυ εισαι ελληνας που εγινες αλβανος που μετα εγινες παλι ελληνας και παει λεγοντας....

    Ξερετε αυτο το υπερανω υφος δεν πειθει, ουτε καν τον ιδιο σας τον εαυτο.Και καλα εχω βλαχικη καταγωγη,ή εχω αλβανικη καταγωγη αλλα μιας και "Ελληνες ,οι της ημετερας παιδιας κλπ κλπ" δε τρεχει τιποτα να υποστηριζουμε οτι οι Ελληνες ειναι φασιστες και καταφερανε να μας βαλουν στο καλουπι τους. Ουτε καν τον ιδιο σας το εαυτο δεν πειθει! Γιατι μεσα σας νιωθετε ξενο σωμα παρα το χαλαρο σας υφος. Και ειναι πολυ λογικο γιατι η αναγκη του ανθρωπου να γνωριζει τις ριζες του ειναι πολυ ισχυρη ...

    Ενα τεστακι λοιπον για να ησυχασει το μυαλο σας και προπαντος η Ψυχουλα σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  88. Όσον αφορά το σχόλιο του ανώνυμου, κάθε αναφορά σε DNA μου βρωμάει Ναζισμό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  89. οχι κατ'αναγκη
    και προτιμω ανθρωπους που ξερουν πραγαμτικα τι ειναι(απο αποψη καταγωγης) παρα ανθρωπους που λενε μισολογα και αμφισβητουν τους παντες και τα παντα.

    Με αυτη τη λογικη δηλαδη θα πω κι εγω οτι το να λες εναν Ελληνα αλβανο ή Ρουμανο ή Τουρκο ειναι ρατσιστικο και ναζιστικο

    Ωραια ειναι να κανουμε μια ομοσπονδια δηλαδη οπως η σημερινη Γερμανια.
    Τι σε εβγαλε το τεστακι; Ελληνα; Τραβα στο κρατιδιο το ελληνικο.Δε θες να πας σε αυτο και θες να πας στο αλβανικο; Ωραια, θα πας στο αλβανικο ,αλλα απο εκει και μετα δε θα λογιζεσαι ελληνας ουτε θα λες εξυπναδες για τους εκει αλβανους.

    Τι σε εβγαλε ; Αλβανο; Αιντε στο αλβανικο κρατιδιο ή αν θες να πας στο ελληνικο, δε θα ξαναπεις φιλοσοφηματα κλπ κλπ.


    Ηρεμα κι ωραια. Γιατι αυριο μεθαυριο οταν θα σου λενε οι Αλβανοι για τσαμουριες και αρβανιτες θα σε βαλουν να σφαχτεις και να χαλασεις τη ζωη σου.
    Οι Τουρκοι σε διωξαν απο την Πολη και εκανες μοκο.Ερχονται βολτα με το ναυτικο τους ως το σουνιο και κανεις παλι μοκο.Οι Σλαβοι σου λενε δεν εισαι μακεδονας και οποτε αποκτησουμε ισχυ,ή οποτε εσεις βρεθειτε χωρις ισχυ θα κατεβουμε
    στη Θεσσαλονικη.
    Γιατι δηλαδη οι Αλβανοι να μην τολμησουν να κανουν κατι;

    Ετσι αμα σε βρουν νοικοκυρεμενο δε θα μπορουν να σε χαλασουν.Κι ετσι ολοι οι καταπιεσμενοι Αλβανοι και Βλαχοι θα αποκτησουν αυτονομια και δε θα μιλανε για φασιστικο Ελληνικο κρατος ,ουτε θα το υποσκαπτουν με τις ενεργειες και τις πραξεις τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  90. Δεν με κατάλαβες και μπερδεύεις τη βιολογία (DNA) με τη πολιτική (κράτη).

    Το μόνο που θέλησα να πω είναι πως οι αναφορές σε DNA μου βρωμάνε ναζισμό και με ενοχλεί. Όσον αφορά τα κράτη δεν με νοιάζει αν είναι πολυεθικά μιας και μεγάλωσα σε πολυεθνική πόλη (τις Βρυξέλλες).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  91. Εγω ομως που μεγαλωσα στην Ελλαδα θελω να γουσταρω για την Ελλαδα.Γι'αυτο λεω οποιος εχει προβλημα με το να ειναι Ελληνας ας φτιαξει το δικο του κρατος να μενει εκει. Κι ουτε εχω να κερδισω τιποτα απο το αν ο διπλανος ειναι Λιβανεζος ,Κινεζος ή οτιδηποτε αλλο. Θελω να εχω στη χωρα μου ανθρωπους που γουσταρουν την καταγωγη τους και πονανε για τη πατριδα τους.Οχι επειδη εκει κονομανε κι αυριο μεθαυριο θα πανε καπου αλλου να καθησουνε. Αυτη ειναι μια ωραια σουπα που ποτε δε θα αποκτησει αξιες περα απο επιφανειακες ''fight the racism'' ιδεες του συρμου.Το απολυτο κενο,για ανθρωπους που δε γνωριζουν τιποτε περα απο το χρημα και τις εφημερες ,υστεροβουλες φιλιες και συμμαχιες.Που στο τελος τελος αυτες οι κοινωνιες αλλοιωνονται τοσο που πλεον δεν αυτοκυβερνωνται αλλα κατευθυνονται απο αλλους κατα το δοκουν.
    Βασικα πραγματα οπως η καταγωγη κυριως και η γλωσσα,πολιτισμος δευτερευοντως ειναι βασικα για να φτιαξεις μια ΚΟΙΝΩΝΙΑ ανθρωπων.Εκτος αν εχεις τις ηπα ως προτυπο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  92. Διαφωνώ με τις απόψεις του Ανωνύμου. Δεν είναι ζώα οι άνθρωποι για να τα κλείσεις σε κάποιο μαντρί για να μην χαλάσει η ράτσα.
    Οι μόνες ευημερούσες χώρες είναι αυτές που έχουν στηριχθεί στην πολυπολιτισμικότητα και προσωπικά είμαι οπαδός αυτών. Κλασσικά παραδείγματα η Ελβετία και η Σουηδία με ποσοστά αλλοδαπών που φτάνουν το 18-20%, με πλήρη αξιοποίηση όμως των δυνατοτήτων τους, με πρόγραμμα ένταξής τους στην κοινωνία και με πολιτικές ενσωμάτωσης, όχι όπως συμβαίνει εδώ στην Ελλάδα.

    Δεν ξέρω αν υπάρχει ή έχει υπάρξει κράτος με την σύνθεση που επιζητεί ο Ανώνυμος και θα επιθυμούσα κάποιο συγκεκριμένο παράδειγμα, διότι εγώ θυμάμαι έναν παρανοϊκό αυστριακό δεκανέα που προσπαθώντας να πετύχει κάτι τέτοιο έγινε αίτιος δεκάδων εκατομμυρίων νεκρών.

    Θα συμφωνήσω με τον Γιάννη, ότι τέτοιες φυλετικές θεωρίες έχουν αποτύχει πλήρως και δεν τις επικαλείται πλέον κανείς.

    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  93. Kai aytos o austriakos dekaneas, den ixe to aima tou katharo veveos. Ego oute tin gata mou den tin exo katharoemi (ligo apo`la einai, alla ratsa bah, pios kseri). Ego simfono na gini omos test DNA, gia na katalavoume oti oloi imaste ligo apo ola: ligo ellines, ligo alvanoi, ligo tourki, ligo servi, ligo gothes, klp. Einai enas tropos na klisis to stoma ton Mavroxaferidon kai Adrianon.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  94. Εγω εχω αλλα παραδειγματα πιο τρανταχτα ακομα, το ενα λεγεται ΗΠΑ και το αλλο λεγοταν ΕΣΣΔ. Ε λοιπον αυτα τα δυο κρατη οδηγησαν εκει τα πραγματα που για πρωτη φορα οι ανθρωποι καταφεραν να μπορουν με 2 κουμπια να αφανισουν τον πλανητη. Μονο αστειο μπορει να θεωρησει καποιος οτι το μελλον μας πρεπει να ειναι οι NO ID πολυπολιτισμικες κοινωνιες. Ανεξελεγκτα κεντρα που με το προσχημα της προοδου μαζευουν μυαλα(εξυπνα πουλια) ,πλουτο και τεχνολογια σαν κλασικες αυτοκρατοριες του παρελθοντος. Πολυ παλια και πολυ αποτυχημενη συνταγη,που εχει ζωη οσο το συστημα τροφοδοτει τους υπηκοους με πλουτο και ''δοξα''.Σβηνεται στο χαρτι και ποιος νοιαστηκε.
    Ενω ο Ελληνας στεκει και θα στεκει στους αιωνες των αιωνων.Και σε οποιον αρεσει.Αν σε καποιον δεν αρεσει οπως ειπα προτεινω να φτιαξει το δικο του κρατιδιο και να διαφεντευει τον εαυτο του οπως εκεινος πιστευει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  95. Παρόλο που είναι ανούσιο να σηζητάω με ανώμυμους, για την πρόταση "Ενω ο Ελληνας στεκει και θα στεκει στους αιωνες των αιωνων." έχω να πω το εξής:
    Δεν ξέρω τι γινότανε παλιά αλλά τα τελευταία Χ χρόνια η χώρα μας ζει είτε χάρη στα χρήματα των Αμερικάνων (βλέπε Marshall funds) είτε χάρη στα ευρώ των Ευρωπαίων. Όλοι ξέρουμε πως αν δεν είμασταν μέλη της ζώνης Ευρώ θα τρέχαμε στους διεθνείς οργανισμούς για δανεικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  96. ardit είπε...

    Kai aytos o austriakos dekaneas, den ixe to aima tou katharo veveos. Ego oute tin gata mou den tin exo katharoemi (ligo apo`la einai, alla ratsa bah, pios kseri). Ego simfono na gini omos test DNA, gia na katalavoume oti oloi imaste ligo apo ola: ligo ellines, ligo alvanoi, ligo tourki, ligo servi, ligo gothes, klp. Einai enas tropos na klisis to stoma ton Mavroxaferidon kai Adrianon.



    Ισως δε το διατυπωσα σωστα, το τεστ DNA το υποστηριζω οχι επειδη θα βγαλει 100% ελληνες ή 100% αλβανους(lol) ή βλαχους και και και...
    Αλλα να εισαι σιγουρος οτι θα κλεισει πολλα στοματα,σιγουρα οχι αυτα που υποννοεις παντως. Γιατι με τη προπαγανδα πολλοι εχουνε πεσει σε λαθος αντιληψη για το σημερινο ελληνικο γενετικο αποτυπωμα. Αλλα οτι και να λεω εγω δεν αλλαζει κατι ,αν δεν γινει μια επισημη ερευνα.Γιατι οπως φαινεται το ελληνικο κρατος πνεει τα λησθια,δεν εγινε και τιποτα αν δουμε επιτελους την πραγματικοτητα καταματα(το λεω για τους υποστηρικτες του ανυπαρκτου ελληνικου αιματος)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  97. Ο/Η ΙωάννηςΚ (πρώην ioannisk) είπε...

    Παρόλο που είναι ανούσιο να σηζητάω με ανώμυμους, για την πρόταση "Ενω ο Ελληνας στεκει και θα στεκει στους αιωνες των αιωνων." έχω να πω το εξής:
    Δεν ξέρω τι γινότανε παλιά αλλά τα τελευταία Χ χρόνια η χώρα μας ζει είτε χάρη στα χρήματα των Αμερικάνων (βλέπε Marshall funds) είτε χάρη στα ευρώ των Ευρωπαίων. Όλοι ξέρουμε πως αν δεν είμασταν μέλη της ζώνης Ευρώ θα τρέχαμε στους διεθνείς οργανισμούς για δανεικά.

    Αν πω ενα ονομα στη τυχη δηλαδη θα παψω να ειμαι ο Ανωνυμος?

    Τα τελευταια 50 χρονια σιγουρα δεν υπαρχουν και πολλα πραγματα που μπορει να σε κανουν υπερηφανο. Η Ελλαδα χωριστηκε σε δυο παραταξεις και ουσιαστικα εβγαλε τα ματια της με τα ιδια της τα χερια. Τουναντιον αυτο το πνευμα της πουλημενης προσεγγισης στη ζωη ενος εθνους στηλιτευω. Καμια συλλογικη περηφανεια μονο "εκδουλευση" σε τριτες χωρες.
    Εχει ειπωθει αρκετες φορες και σιγουρα γι'αυτο το λογο εχει -κακως- χασει τη δυναμικη της η αποψη οτι ο πλουτος που εχει διαφυγει απο την Ελλαδα καθως και οι καταστροφες σε ανθρωπινο κυριως δυναμικο, αλλα και σε υποδομες κατα τη διαρκεια της ναζιστικης-ιταλικης-βουλγαρικης κατοχης δεν εχουν αποζημιωθει ουτε κατ'ελαχιστον.
    Αυτο δεν δικαιολογει βεβαια τη διαφθορα και κατασπαταληση του χρηματος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  98. "το λεω για τους υποστηρικτες του ανυπαρκτου ελληνικου αιματος"

    Ego AB pozitiv to exo to aima mou, esy?

    An den kano lathos einai to aima tis Evas (eite tis vivlikis, eite tis "genetic Eve" tis vorias Afrikis), se emena kai se esena. Ean mperdeveis emata me ethnotites kai ethnikotites, tote asta na pane.

    Apo tin alli, na`se sigouros oti kaneis apo emas den vgeni pano apo 50% me mia katagogi DNA. Giati kai i Gothi, i Hun-ides, i slavi pou irthan mexri stin Peloponiso (nai, nai, to ksero, figane meta giati kourastikan apto mesogio) kai i alvanoi kai i ellines, kai i tourki, klp, exoun dosi polla sto DNA mas. Min vgo ego perisotero ellinas ap`esena kai esy perisotero Alvanos ap`emena, kai tote na milame. xexe

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  99. Ανώνυμε, εσείς το τεστ αυτό το έχετε κάνει; Από καθαρή περιέργεια ρωτάω.
    Και για να καταλάβω, αν βγούνε στο τεστ (που θα βγούνε λόγω του παιδομαζώματος) καμιά δεκαριά εκατομμύρια τούρκοι ότι είναι του περίφημου και ασυγκρίτου αξίας ελληνικού εθνικού DNA και οι μισοί από δαύτους είναι γκρίζοι λύκοι θα τους αγκαλιάσετε κλαίγοντας και θα τους φιλήσετε;
    Και αν βγείτε εσείς τούρκος ή αλβανός τι θα κάνετε;
    Και οι άμοιροι Καρά Τζαφέρ, Καρά Αμάν Αλής, Αλ(α)βανος, Βουλγαράκης που θα πάνε;


    Ειλικρινά, δεν έχω ξανακούσει τόσο παράδοξη προσέγγιση και γενικά νόμιζα ότι αυτού του είδους οι προσεγγίσεις είχαν σταματήσει στις 7 Μαϊου 1945.

    Αλήθεια, τι σας κίνησε εσωτερικά ώστε να επιζητείτε αυτή την καθαρότητα γύρω σας;
    Τι σας φοβίζει τόσο πολύ από την πραγματικότητα που σας κάνει και στρέφεστε σε τόσο ουτοπικές και ιδεαλιστικές προσεγγίσεις;
    Και τέλος, νιώθετε ότι η νεοελληνική κοινωνία είναι τόσο προηγμένη και έξυπνη που την θεωρείτε ως κορυφή του κόσμου ή μήπως έχετε κάποια εξιδανικευμένη εικόνα του παρελθόντος ως το άφταστο πρότυπο που συγκρίνοντάς την με το σημερινό χάλι νιώθετε ότι κάτι σας λείπει, ότι πρέπει να αυτοκινητοποιηθείτε για κάτι περισσότερο;

    Συγνώμη για τις ερωτήσεις, αλλά ομολογώ ότι πρώτη φορά διαβάζω τέτοια προσέγγιση και θεώρηση του κόσμου, με όρους "1984".

    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  100. "νιώθετε ότι η νεοελληνική κοινωνία είναι τόσο προηγμένη και έξυπνη που την θεωρείτε ως κορυφή του κόσμου"

    Ksereis doctor mou, kati tetio ithele na vri kai o Fallemajer, kai pige sto allo akro, otan andikrise normal anthropous elinofonous opos i ipolipi valkanioi, kai den ide Periklides kai Aristotelides. O Anonymos apla einai Fallemajer protou pai stin Ellada.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  101. Μιλαω για τον εαυτο μου και κανεναν αλλο, γι'αυτο παρακαλω οχι πληθυντικος.

    Βλεπω πως βαζεις κι εσυ και ο ardit πολλα "αν" ,γι'αυτο ας κανουνε αυτο το ρημαδοτεστακι οι Ελληνες να δουμε τι θα βγει απ'το σακουλι

    τα υπολοιπα ειναι κουβεντες

    Οπως σου ειπα οι Ελληνες επιζητουν την πραγματικη ανεξαρτησια και αυτοκαθορισμο.
    Η αντιληψη σου περι πολυποτισμικοτητας ειναι τοσο παλια οσο οι αυτοκρατοριες και δυστυχως τοσο καινουργια για τους οψιμους νεοφιλοσοφους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  102. Αγαπητέ ανώνυμε δεν απευθυνόμουν σε πολλούς, απλώς σας μιλώ στον πληθυντικό. Αν σας δημιουργώ σύγχυση, τότε να ...σου μιλάω στον ενικό.
    Αναμένω απάντηση στις ερωτήσεις μου, έτσι για την διαλεκτική.
    Ardit, κράτα μου ένα δωμάτιο στην Αλβανία, μάλλον με βλέπω μετανάστη προς τα εκεί. Κι αν κάποιος βγει "ελληνοαλβανός" θα πηγαίνει μία εβδομάδα στην Αλβανία και μία στην Ελλάδα, όπως τα παιδιά των χωρισμένων γονιών;
    Γμτ και δεν μπορώ τα πηγαινε-έλα στην Κακαβιά. Λέω να λαδώσω στο τεστ (αν γίνει σε κανα ελληνικό ΚΤΕΟ) και να βγω ... μισός από Γενεύη και μισός από Παρίσι!

    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  103. doctor mou, ego anisixo pragmatika. An vgo gothikis katagogis, pou tha pao? Prin kanoume to test na vroume kana meros na dimiourgisoume tin Gothiki Politia, (veveos oxi polyethniki, abab), mono ayti pou exoun pano apo 40% gothika temaxia sto aima tous na mpoune. I ipolipi aytoforo!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  104. εχω κανει κι εγω καποιες ερωτησουλες ,ετσι για τη διαλεκτικη
    Αλλο η διαλεκτικη ,αλλο η ρητορικη λοιπον

    Ξαφνικα μπορει να βγεις μισος ,μισος, πραγματικη προοδος γιατι εγω μεχρι τωρα πιστευα πως ειμαστε ολοι αλβανοι ,σλαβοι (που δε γυρισανε),ρουμανοι,τουρκοι,περσες και παει λεγοντας.

    Κι αφου δεν εχουν νοημα ολα αυτα κατ'εσενα και ζουμε "νεες εποχες" ποια τα κινητρα σου να υπερασπιζεις τη θεση περι ελληνων-μη ελληνων.
    Ειδες που εχουν και παραεχουν νοημα γι'αυτο καθεσαι και γραφεις οτι γραφεις εδω μεσας;

    Για να μην πω για ολο το μπλογκ που τα εχει παρει εργολαβια τα θεματα αυτα... Ξεπερασμενα πραγματα βρε παιδι μου....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  105. Ανώνυμε, εντάξει, σεβαστές (όσο και περίεργες) οι απόψεις σου, όμως μάλλον εδώ δεν ήρθες για να κάνεις διάλογο.
    Σε ευχαριστώ πολύ για τη συμμετοχή σου στη συζήτηση και επειδή δεν σου αρέσουν αυτά που γράφω, ούτε επίσης σε κρατά κανείς εδώ με το ζόρι, μπορείς αν θέλεις να επισκεφτείς κάποιο άλλο blog, όπου οι περίεργες ιδέες σου θα είναι πιο αρεστές. Το διαδίκτυο είναι για όλα τα γούστα άλλωστε.
    Άσε μας εδώ με τις ...εργολαβίες μας και ζήσε εσύ την "αληθινή" ζωή της φυλετικής καθαρότητας.

    Σε ευχαριστώ πολύ.

    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  106. Εδω μας εχεις βγαλει ολους μη -Ελληνες , τελικα ποιος πρεπει να θιγεται γιατι θα τρελλαθουμε?

    Στις λεκτικες ακροτητες των υποστηρικτων σου δεν φαινεται να εξανιστασαι.

    Εχεις βγαλει καθε Ελληνα οτι να'ναι

    Σε αφηνω στην πραγματικη σου ζωη σαν παιδι με "φρεσκιες ιδεες" να μας πεισεις για τον καλο σκοπο του μονοτονου και προπαγανδιστικου μπλογκ σου.Καθε νεος αλλωστε με ζηλο για τη ζωη θα εφτιαχνε μπλογκ σαν ετουτο εδω

    Καλο απογευμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  107. "Εδω μας εχεις βγαλει ολους μη -Ελληνες , τελικα ποιος πρεπει να θιγεται γιατι θα τρελλαθουμε?"

    Pou to ides? O doctor vgazi emena Ellina, ti na kanoume, to paradexome. Enas propropapous mou itan o Platonas (nai, nai). O allos itan o Agron (tis Illirias) kai o tritos itan o Hun (ton Hunidon). Vlepis tin galazoemia mou? Kai o Konstandinos me ton Ahmet Zogu den itan etsi.

    Aptin alli, pios mporei na pei oti o Kara-Tzafer-is den einai direct apogonos tou Perikli? E endaksi padia, ego eimai kalitera, iparxoun kai ellino-adriani e?

    Pali omos nomizo oti exeis dikio ti tha elegan i Alvanoi tis Alabama kai i Ellines tou nisiou tou Pasxa, ean evlepan tin katandia mas. Po po po. Ti tha elegan i ALvanoi tis Alabama pou to diko mou aima den ine 100% alvaniko (tha`mevrizan to ksero, ti na kano omos pou i propropropropropro-giagia mou dialekse alloaimo pedari).

    Ego afino edo ayti tin sizitis, giati nomizo oti poly ton latrepsame ton Roudolf Hess.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  108. Ανώνυμε νομίζω ότι ήμουνα σαφής. Σχολιαστής ο οποίος συκοφαντεί (άραγε είμαι προπαγανδιστής τίνος;) και κατηγορεί χωρίς να επιχειρηματολογεί δεν έχει θέση σε αυτό το blog.
    Αν θέλεις να συζητήσεις καλώς, αν ήρθες εδώ για να μου σπάσεις τα νεύρα διάλεξες άσχημη στιγμή, γι'αυτό σε παρακαλώ να σοβαρευτείς.

    Ardit, ο εθνικισμός και η βλακεία δεν αντιμετωπίζονται αγόρι μου με τίποτα, είναι χάσιμο χρόνου.

    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  109. prepi na katalavume oli, oti xe na leme imaste anthropi aftis tis gis...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  110. Download Arvanitika Tragoudia, in *.pdf: http://anemi.lib.uoc.gr/metadata/4/0/e/metadata-112-0000000.tkl

    Trendafylle flette-gkierre,
    Ea te te puth nie herre... etc.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  111. Doctor, this is a short letter in Arvanitika, written around 1860, by Dimitris Kriezis, from Ampelaki (Koulouri). Can somebody who understands arbërishtë, please tell me what are "mbëshkim/μπeσσκίμ", "mavëzova/μαβeζόβα", "serjanë/σεργιάνe" and "fellukatë/φελούκατe"? Best regards, Ba Bái.
    _________________
    Jatró, të falem!
    Gka Ampelaki i Kúllurit, 12 theristivtë
    Vashëza e spitonikokírit tim ishtë mbëshkim pa fuqi, e siev átie jëma e të parakales t’e shohësh e t’i them çë t’i bënjë për të shëronetë. Më piejti çëli ishtë m’i miri gka ata çë shëron ndë Mpiré; u i thashë Nderínë Tënde, e të më ndëljenjësh çë të mavëzova. Ndë ke gké, ea të na prëzíenjësh për serjanë do një ditë dilna, vinjënë fellukatë, e mbë jatërë ditë menatë prire.
    Të faletë edhe nikokirea ime, shëndet pash!
    Miku jitë,
    Mitri Krieziv.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  112. Doctor, I'm posting some folk-songs in Arvanitika, in the Kalavria dialect.

    ΚΑΛΑΥΡΙΑΣ.
    ΕΡΩΤΙΚΑ.
    1. Τρανταφύλλε, φλέττη-γκιήρρη!
    Έα, τη τη πούθ νjή χέρρη!
    2. Μορέ, βάσσηζα πα μήμη,
    Χάιντε βέμι ντη δέ τήνη.
    3. Ου τη θομ ε τι τη ντίσσ:
    Τη ζήσσ δρόμθινη, τη βίσσ!
    4. Ατιέ τσσέ γιέ κουμπίσουρη,
    Σι σσέιτ' ε ζογραφίσουρη.
    5. Μορέ! Ρούσου πόσστη τη τη φλιάς
    Μος νομίς, σε ντο τη 'νγκάς!
    6. Ου τη θάσση σσούμη χέρη:
    Σοβαρό τη μος μη μ|μπάσσ:
    Νιή ζοΐζη καμ ι ν|ντάρι,
    Τη κηρκόνισσ τη μα χάσσ?
    7. Κλιούμισστ' μιάλτη τη τη γιέτ,
    Κούρ μη μόρε βαργαρέτ'!
    Σε κουρ σίτ' ου περην|ντόβα,
    Ου τι σσούμη τη κουλjτόβα.
    8. Κουρ μη χίν τι τη κητσέσσ,
    Μούα σίτη μη πηρβέσσ,
    Γκίθη τι τη τη βιζζτόνj,
    Ντρίτα ε ίμε περην|ντόν.
    9. —Μορέ βάιζη φάκιε-κούκιε!
    Έα μέρρε νjή μπουμπούκιε!
    Χάιντε βήρ' ε τι ντη βέρη,
    Πρα έα τη τη πούθ νjή χέρη
    Μός ιά θούα τι σατ ήμε,
    Ε μη ζη, μη θότη νήμε.
    — Ου ντο βίνj, πρη τη μη πούθνjισσ
    Πο φηλτόν (ληφτόν) πρη τη μη μούν|ντ-νjισσ
    Ου γιάμ βάσσηζη παρθένε,
    Τι τη λίγκα κε, καϊμένε
    — Χάιντε θούαϊ σατήμη,
    Ντη σστηπί τη βίσσ γκα μπρήμα,
    Ε σι βγκιέζηρ νε τη φλήμη.
    Γκιή τη λίγκη τη μος μπή'μη,
    Ε ντή ντάφσσινη τη να βήνη,
    Κρόρατη ντη κρέρα τήνη,
    Τι ντό νjόχ'σσ αχέρρα μούα,
    Ου ντάχ! ντό τη κέμ σι γκρούα,
    Ε ντό μπήϊμ΄εδέ φημίλη,
    Μάσσκουλ, φήμηρα τρά-κάτηρ,
    Μος μου μ|μπλιάκε τι, αϊγκράτη!

    Notes on the alphabet:
    French e (mute) = η,
    sh = σσ,
    French 'j' = ζζ.

    Examples:
    This is a hot-shot! = Δίς ίζ η χότ-σσότ!
    Pleasure = Πλέζζηρ
    We will go = Γουΐ γουΐλλ γκόου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  113. Ειναι μεγαλο ψεμα ο υποτιθεμενος αυτοπροσδιορισμος των αρβανιτων της βορειοδυτικης Ελλαδος ως σκιπιταρ!Ο κυριος Κολλιας μαλλον αυθαιρετα υποστηριξε αυτη την αποψη οπως αυθαι ρετα ειχε συμπερανει οτι οι Μποτσαρεοι ηταν γκεγκηδες.Οι αρβανιτες της θεσπρωτιας μιλουσαν παντα την τοσκικη διαλεκτο κ η καταγωγη της φαρας των Μποτσαραιων ηταν απ το χωριο τραγανη του νομου θεσπρωτιας του οποιου οι κατοικοι μιλουν ακομα την τοσκικη διαλεκτο,οι τοσκιδες δε παντα θεωρουσαν την φυλη τους ελληνικη εως ωτου ο αλβανικος εθνικισμος τους εκανε να λησμονησουν μερικως μονο την βεντετα τους με τους γκεγκηδες(αλβανους)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  114. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  115. Δημήτρη Popay, δεν ξέρω για τη Θεσπρωτία αλλά οι Αρβανίτες στη Θράκη ακόμα και σήμερα λέμε "ουν γιαμ σκιπτάρ", το οποίο φυσικά έχει καθαρά γεωγραφική έννοια διότι όταν έφυγαν από εκεί οι πρόγονοί μας, οι αλβανόφωνοι της σημερινής Αλβανίας δεν είχαν εθνική συνείδηση και ταυτότητα, η αμυδρή απαρχή της οποίας πρέπει να οριοθετηθεί χρονικά στο 1878 (ίδρυση της λίγκας του Πρίζρεν).


    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  116. dimitris.popay είπε...
    Ειναι μεγαλο ψεμα ο υποτιθεμενος αυτοπροσδιορισμος των αρβανιτων της βορειοδυτικης Ελλαδος ως σκιπιταρ!Ο κυριος Κολλιας μαλλον αυθαιρετα υποστηριξε αυτη την αποψη οπως αυθαι ρετα ειχε συμπερανει οτι οι Μποτσαρεοι ηταν γκεγκηδες.Οι αρβανιτες της θεσπρωτιας μιλουσαν παντα την τοσκικη διαλεκτο κ η καταγωγη της φαρας των Μποτσαραιων ηταν απ το χωριο τραγανη του νομου θεσπρωτιας του οποιου οι κατοικοι μιλουν ακομα την τοσκικη διαλεκτο,οι τοσκιδες δε παντα θεωρουσαν την φυλη τους ελληνικη εως ωτου ο αλβανικος εθνικισμος τους εκανε να λησμονησουν μερικως μονο την βεντετα τους με τους γκεγκηδες(αλβανους)

    Kalla o tipos kani poli plaka .
    Souliotes , oxi arvanites alla ..albanoi , me alvaniki sinidhisi .xa,xa o tipos exi plaka
    arvanites kai pikres ,face book

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  117. Doktorr !
    Se parakalo na aniksis mia sizitisi yia tous souliotes na poume kai emis ta dhikamas .Kanonika prota prepi na poume yia to Ipiro prota alla pote dhen einai arga
    Parakalo na mas enimerosete

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  118. Doktor !
    Dhen tha askolieme alo metous souliotes epidhi vyeno ektos thematos ,alla mono ena kimeno apo 1849 ....Dhen ipirxie kratos ton alvanon ..ma ipirxane alvanoi me ethniki sinidhisi ......
    Sta Elenika -Greqisht
    Edward Lear (Eduard LIR) στην Αλβανία

    Αυτός ο όγκος του βιβλιου περι τις Αλβανίας επανεκδόθηκε αρκετές φορές στα αγγλικά, με ως επί το πλείστον σύμφωνα με τίτλους όπως το `` Eduart LIR στην Ελλάδα, (1965) κ.α. .......... αρχικός τίτλος ήταν `` Eduart LIR στην Αλβανία,
    Δημοσίευση εκδοσις Plejad Τιράνa 2008
    Οι ροσθέσις σε παρένθεσης είναι δικα μου
    Κεφάλαιο XIII
    5/11/1848
    Page 220 ....... Ένα κουραστικό ανιφορο δρόμο και το κρύο μας έφερε στην κορυφή του λόφου Zicës(Ζιτσα), τοπος που ανιπομονουσα να δω οπως και σε πολλές άλλες χώρες, στην Αλβανία ......( Εδώ Zica βγενι τμήμα της Αλβανίας)
    Page 221 ...... Αλλά μετά από τα ταξίδια μου μέσα από την εκπληκτική ομορφιά και την καθημερινή εμφάνιση Zicës Αλβανία, να πω ανοιχτά, με αφισε απογοητευμένος ...............( Zica, και πάλι μέρος της Αλβανίας)
    Σελιδα (Φακια) ..... 222 ..... Πολύ σύντομα ήρθα στο Βρετανικό προξενείο (Ιωάννινα, εγω) όπου sinjor Damaskino, αναπληρωτής πρόξενος της Βρετανικής Μεγαλειότητας της στην Αλβανία, μου ελήφθη με μεγάλη ευγένεια και η γενναιοδωρία που έχει αφήσει μια ωραία εντύπωση στη μνήμη όλων Αγγλων, οι οποίοι έχουν έρθει σε αυτών από την Αλβανία κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους στην Πρωτευουσα ..... ( Janina Πρωτευουσα των Αλβανών)
    7/11/1848
    Faqa 223 ....... ....... Μετά που περάσαμε στα προάστια της πρωτεύουσας της νότιας Αλβανίας βγηκαμε σε ένα μεγάλο οροπέδιο που περιβάλλεται από κομψές μορφές της Ηπείρου βουνά .......
    8/11/1848
    Faqa ...... 225 ....... Υπήρχε επίσης μια παλιά ελληνική εκκλησία, πολύ ενδιαφέρουσα, αλλά η ελπίδα θα έρθουν και πάλι σε αυτά τα τμήματα της νότιας Αλβανίας, δεν ξοδεβα πολύς χρόνος για τιν Αρτα. Σε έντεκα ήμαστε και πάλι έτοιμοι να φύγουν για την Πρέβεζα
    Άρτα .....( τμήμα της Νότιας Αλβανίας) ..

    Κεφάλαιο XIV
    24/4/1849 Faqa 228
    Είναι καιρός να προσπαθήσουμε να κάνουμε το τελευταίο μέρος του ταξιδιού στην Αλβανία, η τώρα ή ποτέ. Θέλω να επισκεφθω τα πιο ρομαντικά μερη , τιν γη των Σουλιοτων της ......
    25.4.1849 ......Φακια. 229
    `` Ξημερωνει το πρωί και με αφτον η πρυμνες λόφοι της Αλβανίας
    τα σκούρα βράχια του Σουλιου και η άκρες του Pindi σε βάθος, (στίχοι Βρετανός ποιητής .... Suli δύο φορές αναφέρεται ως η αλβανική γης)
    1. 5,1849 ........Φακια 231
    Επέστρεψα στην Πρέβεζα ....... Ωστόσο, από μόνη της, αυτή η πόλη στα σύνορα της Αλβανίας δεν εκπροσωπεί κανένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Μεγάλο Παλάτι του Αλή Πασά δεν υφίσταται πλέον, έχει καταστραφεί ολοσχερώς .......( Πρέβεζα, πόλη στα σύνορα της Αλβανίας)
    4.5. 1849 ........Φακια 235
    Υπάρχουν λίγα μέρη στην Αλβανία με μαγευτική θέα των τοποθεσιών, όπως η Άρτα και παθιασμένοι άνθρωποι, πησο απο την αρχαιότητα, είναι μεγαλύτερους από ό, τι δέλεαρ για τους ζωγράφους .....( Αλβανικη Άρτα)
    5/5/1849 Faqa ........ 241
    ............ Κανείς δεν μιλούσε Ελληνικά, και φωναξαμε τον Andreα (διερμηνέα, η θέση του Λαιμού Κάστρο, Κάστρο Suli)
    ........to kovo edho

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  119. Doktorr!
    ithela poli na parakoulouthiso to kainourio sas thema alla .....ola ta kavta themata tora exoun wirous .o ipologjistis me tipote dhem me epitrevi sto kainourio sas thema
    Jawa mou lej sfalma
    grami 11 xaraktiras 4678

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  120. @A. XHAFAJ Μ/Kastra
    Είναι σχεδόν αδύνατο να έχει ιούς ένα μπλογκ μάλλον σου βγάζει ο browser κάποιο javascript error, πάτα απλώς ok στο popup παράθυρο.
    Το PC σου δεν κινδυνέυει απλώς ίσως δεν θα εμφανίζεται η σελίδα βέλτιστα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή