Αφορμή του σημερινού μου ποστ ήταν ένα κείμενο που έλαβα με email (για τρίτη φορά νομίζω) αλλά και ένα έξοχο ποστ του "π" στο ιστολόγιο του cyrusgeo: http://gravityandthewind.blogspot.com/2008/07/blog-post_16.html
Το κείμενο το βρήκα στην ιστοσελίδα της ... "Ελληνικής Λατρείας" και σας παραθέτω τον σύνδεσμο για να το "απολαύσετε": http://www.ellinikilatreia.gr/Henas_En-Dia-Phheron_Dia-Phoretikhos_Dia-Noetikha_Dia-Logismhos
Το πρώτο πράγμα που σκέφτεται κάποιος εχέφρων και νοήμων άνθρωπος είναι: άλλο ένα "hellenic quest" μας βρήκε...
Ας πάμε να δούμε κάποια σημεία του κειμένου:
1. "Τα όρια της γλώσσας μας, είναι τα όρια της σκέψης μας. Και τα όρια της σκέψης μας είναι τα όρια του πολιτισμού μας, τα όρια της έκφρασής μας, όπως ορθά παρατηρεί ο Κλεάνθης Γιαλουράκης".
Ποιος είναι ο κ. Κλεάνθης Γιαλουράκης, και μάλιστα, παρατηρεί και "ορθά" κατά τον συγγραφέα του εν λόγω άρθρου;
Μα, είναι ο συγγραφέας του βιβλίου "ΟΜΑΔΑ ΕΨΙΛΟΝ ΤΕΛΙΚΗ ΥΠΕΡΒΑΣΗ"!
Τι γράφει σε αυτό το βιβλίο ο ... "επιστήμονας";Ορίστε:
"Ο Κλεάνθης Γιαλουράκης στο τρίτο του βιβλίο για την Ομάδα 'Εψιλον ασχολείται με σημαντικά θέματα.
Για πρώτη φορά αποκαλύπτει στο πρώτο μέρος του βιβλίου του μυστικά θέματα όπως οι υπόγειες βάσεις εξωγήινων και η σχέση τους με τις βάσει 'Εψιλον, περιγράφει τις σήραγγες που είναι κατασκευασμένες από έναν πολιτισμό πολύ αρχαιότερο από τον δικό μας, μιλά για τους Ανθρώπους με τα Μαύρα αλλά και για το «Συμβούλιο» Φάντασμα, τη Μυστική Κυβέρνηση που κρύβεται πίσω από την Κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Στο δεύτερο μέρος πραγματεύεται την δυναμικότητα του Ελληνισμού καιπαρεθέτει νέες πληροφορίες από τον Απόρρητο Φάκελο Gemstone για τον Αριστοτέλη Ωνάση.
Οι πληροφορίες αυτές ανατρέπουν τα ήδη γνωστά δεδομένα.
Έχει γράψει και άλλα τέτοια "επιστημονικά" βιβλία ο κ. Γιαλουράκης, τύφλα να'χει ο Λιακόπουλος!!!
2. "Μελετώντας κανείς την Ελληνική Γλώσσα, διαπιστώνει εύκολα τον πλούτο της, την εκφραστικότητά της, την πολυπλοκότητα, καθώς και την διαχρονική της αξία. Η Μάριον Μακ Ντόναλντ, στο λεξικό «θησαυρός της Αρχαίας Ελληνικής γλώσσης» έχει καταγράψει έξι εκατομμύρια λέξεις που αναφέρονται μόνο στα διασωθέντα έργα των Αρχαίων Ελλήνων Συγγραφέων μας!"
Σχετικά με τον παραπάνω μύθο παραθέτω μια εμπεριστατωμένη απάντηση : http://www.sarantakos.com/language/ekatom.htm
3. "Αφετέρου δε, ως γνωστό, ο Άνθρωπος χρησιμοποιεί το 10-12% μόνο της Δυναμικής του εγκεφάλου του."
Ο παραπάνω περιαστικός μύθος καλά κρατεί στους εγκεφάλους των παραμυθάδων...:
4. "Μια τέτοια Γλώσσα λοιπόν, σαν την Ελληνική, επαναδραστηριοποιεί και αναζωογονεί τις θαμμένες από τον χρόνο και την αχρησία δυνάμεις, του Ανθρωπίνου Διανοητικού. Μια ενέργεια που γίνεται αυτόματα, και που την αντιλαμβάνεται ο κάθε σοβαρά ασχολούμενος με την Ελληνική Γλώσσα".
Πολύ ωραίο, σούπερ ουάο! Αυτό δεν είναι γλώσσα, είναι ...βασιλικός πολτός!
Τι να πει και η centrum ή το Tonotil...Κάποια επιστημονική απόδειξη περί των ανωτέρω, αλλά τι ρωτάω...
5. "Ας δούμε όμως εν συντομία και άλλα παραδείγματα. Το «βεβαιώνω» σημαίνει: πιστοποιώ /καθιστώ βέβαιον /εγγυώμαι /εξασφαλίζω (όπως όλοι γνωρίζουμε). Το «Δια-βεβαιώνω» σημαίνει ακριβώς το ίδιο, με την δια-φορά ότι η διαβεβαίωση έχει ακόμη μεγαλύτερη «αξιοπιστία» και είναι ισχυρότερη της βεβαίωσης... Όλοι ξέρουμε τι σημαίνει «βήμα», δρασκελιά (διασκελιά) με την πρόθεση του «διά» όμως έχουμε ενέργεια αποφασιστική και σπουδαία... «Βουλεύω» σημαίνει αποφασίζω μετά σκέψιν /επινοώ /σχεδιάζω. Ενώ «Δια-βουλεύομαι» σημαίνει : εξετάζω πλήρως και με κάθε λεπτομέρεια. Είναι φανερή και εδώ η δια-φορά, καθώς η παραγόμενη σύνθετη λέξη έχει γίνει ισχυρότερη. ...Αντιλαμβάνεσθε λοιπόν, ότι όλες οι παραπάνω λέξεις (και όχι μόνο) έχουν παρόμοια «σχεδόν» σημασία, όχι ακριβώς ταυτόσημη (δηλαδή πριν και μετά την πρόθεση του -διά-), αλλά υπάρχει όντως δια-φορά^ διακρίνεται μία «έμφαση» -θα έλεγα- μία διαφορετική «βαρύτητα», σ' αυτές που σχετίζονται με το πρόθεμα -διά- και αυτό ακριβώς είναι που κάνει την διαφορά...".
Εδώ ... μαθαίνουμε ότι αν μπει μια πρόθεση μπροστά από το ρήμα, τότε το αρχικό ρήμα αλλάζει νόημα, και ότι αν μια πρόθεση αλλάξει και στην θέση της μπει μια άλλη, τότε πάλι αλλάζει το νόημα!!!
Σπουδαία ανακάλυψη!
Και αυτό φυσικά συμβαίνει μόνο στα ελληνικά και πουθενά αλλού! The sound of the resound...
Λες και οι άλλες γλώσσες δεν έχουν προθέσεις...Ω ξένιε Δία ρίξε έναν κεραυνό σε αυτούς τους κομπογιανίτες σαλτιμπάγκους!
6. "Πολλοί ερευνητές συμφωνούν στο ότι η Ελληνική, είναι πολυδιάστατη Γλώσσα".
Η κλασσική συνταγή: πολλοί ερευνητές, αρκετοί επιστήμονες, κάποιοι αναλυτές κ.λπ.
Ποιοι είναι αυτοί;
Να ρωτήσω, αλλά τι να ρωτήσεις και ποιος να σου απαντήσει...
Αυτά γράφει λοιπόν ο κύριος Σέρρας Στέλιος, η πηγή των οποίων βρίσκεται εδώ:http://www.ellinikilatreia.gr/henas_en_dia...a_dia_logismhos
Το site εκ του οποίου παρετέθη το παραπάνω άρθρο, είναι το http://www.ellinikilatreia.gr/ όπου μπορείτε να δείτε "ιδίοις όμμασι" ότι πρόκειται για ιστοσελίδα δωδεκαθεϊστών, αυτών που παίρνουν τα πλαστικά σπαθιά και τις περικεφαλαίες από το Μοναστηράκι και πάνε στους αρχαίους ναούς για να κάνουν σπονδές στον Δία...
Η αρχική πηγή του κειμένου προέρχεται από την ιστοσελίδα της Κοινότητας των ελλήνων εθνικών Θεσσαλονίκης, http://www.tetraktys.org/ , στην οποία εκτός των τόσων παλαβών που μπορείτε να διαβάσετε (ο Λιακόπουλος μπροστά τους είναι τέρας ορθολογισμού), μπορείτε να δείτε και το παρακάτω:
"Οι Θεοί ενήργησαν, όπως αυτοί γνωρίζουν, ώστε να γαλβανίσουν την θελησή μας και την αντοχή μας. Μέσα από δοκιμασίες (ατομικές), αποδείξαμε στους ίδιους τους εαυτούς μας, ότι πράττουμε ορθώς και πρέπει να προχωρήσουμε.Σαν αποτέλεσμα των δικών τους, Θεϊκών διεργασιών συνέκλιναν οι δρόμοι μας και η ενέργειά τους συνετέλεσε ώστε να φωτισθή ο δρόμος του καθενός μας με Ελληνικό Φως. Σαν αποτέλεσμα εδημιουργήθη ο ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΕΝΟΣ και ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΟΣ πυρήν μαχητικών και αποφασισμένων Ελλήνων. Κατόπιν έστειλαν στις ψυχές μας την ΑΛΗΘΕΙΑ και την ΑΝΑΓΚΗ για Δημιουργία κοινοτικής ΟΝΤΟΤΗΤΟΣ.Αφού λοιπόν οι Θεοί έπραξαν τα δέοντα, εμείς οφείλουμε, ως χρέος τιμής, να μεριμνήσουμε για τα περαιτέρω. Είναι δε βέβαιον ότι όπως και μέχρι τώρα, η αρωγή τους θα είναι δεδομένη".
"Οι Θεοί ενήργησαν, όπως αυτοί γνωρίζουν, ώστε να γαλβανίσουν την θελησή μας και την αντοχή μας. Μέσα από δοκιμασίες (ατομικές), αποδείξαμε στους ίδιους τους εαυτούς μας, ότι πράττουμε ορθώς και πρέπει να προχωρήσουμε.Σαν αποτέλεσμα των δικών τους, Θεϊκών διεργασιών συνέκλιναν οι δρόμοι μας και η ενέργειά τους συνετέλεσε ώστε να φωτισθή ο δρόμος του καθενός μας με Ελληνικό Φως. Σαν αποτέλεσμα εδημιουργήθη ο ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΕΝΟΣ και ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΟΣ πυρήν μαχητικών και αποφασισμένων Ελλήνων. Κατόπιν έστειλαν στις ψυχές μας την ΑΛΗΘΕΙΑ και την ΑΝΑΓΚΗ για Δημιουργία κοινοτικής ΟΝΤΟΤΗΤΟΣ.Αφού λοιπόν οι Θεοί έπραξαν τα δέοντα, εμείς οφείλουμε, ως χρέος τιμής, να μεριμνήσουμε για τα περαιτέρω. Είναι δε βέβαιον ότι όπως και μέχρι τώρα, η αρωγή τους θα είναι δεδομένη".
Είναι καλό να διαβάζουμε και ακόμη καλύτερο να μορφωνόμαστε και να έχουμε τα εφόδια ώστε να μην πέφτουμε θύμα του κάθε απατεώνα ή κουτοπόνηρου που τζογάρει στα πατριωτικά αισθήματα.
Όλα αυτά τα αντιεπιστημονικά και τερατώδη που γράφει ο κ. Σέρρας, ηχούν ωραία στα αυτιά, όμως η ζωή είναι μια μάχη με την πραγματικότητα και όχι ένα παραμύθι.
Αν ίσχυαν αυτά που γράφει ο κ.Σέρρας, τότε οι έλληνες θα ήταν οι κυρίαρχοι του πλανήτη και όλοι οι υπόλοιποι λαοί θα ήταν οι δούλοι τους, αφού θα ήταν κατώτερα όντα, όμως η πραγματικότητα άλλα δείχνει...
Το κείμενο είναι απλοϊκό, βρίθει ανακριβειών, είναι ένα υπόδειγμα αντιεπιστημονισμού και φαίνεται μέσα σε αυτό η ιδεολογική τύφλωση αυτού που το έγραψε.
Επίλογος: η πεποίθηση ότι οι ομιλώντες τη νεοελληνική γλώσσα καθίστανται αυτομάτως, "αυτοδικαίως" και κληρονομικώ δικαιώματι κοινωνοί, μέτοχοι και -διά του ιδεολογήματος της συνέχειας του έθνους- συνιδιοκτήτες του λαμπρού πολιτισμού των ελλήνων -τσάμπα μάγκες δηλαδή-, αποτελεί τον ορισμό της παραδοχής -για τους φέροντες αυτά τα ιδεολογήματα- της γύμνιας του σήμερα και της επιτακτικής ανάγκης πρόσκτησης ,ή καλύτερα, οικειοποίησης του παρελθόντος μιας άλλης κοινωνίας μέσω των εθνικών μύθων και δοξασιών, μιας κοινωνίας καθ'όλα ξένης με την σημερινή, με απώτερο σκοπό την συναισθηματική αναπλήρωση και παραμυθία και μια εξ αντανακλάσεως υπερηφάνεια μέσω υπεραπλουστευτικών κρίσεων του στυλ "αφού οι πρόγονοί μου ήταν σπουδαίοι, τότε είμαι κι εγώ".
doctor
Ε, μαζι με την "πολεμική αρετή των Ελλήνων," η γλωσσική κληρονομιά εχει κάνει τους νεο-Ελληνες σουπερμεν! Πρεπει αυτη η πραγματικοτητα να ειναι ορατη σε ολους, εντος & εκτος Ελλάδας...
ΑπάντησηΔιαγραφήΣιγουρα η γλωσσα βοηθαει την σκεψη αλλα απο μονη της δεν ειναι ικανη για να σε κανει εξυπνο, δηλαδη, πρεπει να χρησιμοποιησεις αυτο το εργαλειο καταλληλα και να προσθεσεις κι' αλλα (οπως η λογική) για να φθασεις σ'ενα ανωτερο επίπεδο. Σε ποιο επίπεδο βρισκονται καποια ατομα, το αφηνω στην κρίση σας. Εγω οταν βλεπω (μεσω ιντερνετ) ελλ. τηλεοραση ή διαβαζω εντυπα, παρατηρω οτι υπάρχει μεγάλη κακοποιήση της γλώσσας, ιδίως απο εκείνους (πχ δημοσιογράφους) που πρέπει να την χειριζονται αριστα!
Οι μύθοι για την ιδιαιτερότητα της φυλής υπάρχουν παντού, και υποστηριζονται απο το κατεστημενο, γιατι ειναι πιο ευκολο να δινεις παροχές εθνικισμου, θρησκειας αντι να ζητας απο τον κοσμο που μεγάλωσε με αυταπατες να αναλάβει τις ευθυνες και να δημιουργησει νεα μεγαλεια (τα οποια ειναι αποτελεσμα δουλειας και προσπαθειας) αντι να στεκεται στις δοξες του παρελθόντος.
Γ.
ΥΓ. Welcome back D. Nice to see your worthwhile efforts continue.
Αγαπητέ δόκτωρα,
ΑπάντησηΔιαγραφήαφού σε συγχαρώ για το νέο σου blog, το οποίο εύχομαι να είναι όσο ενδιαφέρον και χρήσιμο ήταν και το προηγούμενο, θα ήθελα να σε συγχαρώ για την επιμονή σου να περιδιαβείς το σύμπαν της εθνικοφαντασιακής μπουρδολογίας.
Κατά την γνώμη μου ο λόγος για τον οποίο περνάει σε κάποιο μέρος του πληθυσμού όλη αυτή η παραφιλολογία που στερείται βάσης, είναι η μηδενική σχέση που έχει ο περισσότερος κόσμος με την επιστήμη της γλωσσολογίας, και έτσι παρασύρονται αρκετοί στην ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ την οποία έχει χτιστεί μέσα στους αιώνες για το φαινόμενο αυτό.
Ο διαφωτισμός, σίγουρα, δεν ήρθε ακόμη σε όλους, κυρίως επειδή οι ίδιοι δεν θέλησαν να τον βρουν. Καλή συνέχεια εύχομαι, θα τσαρκάρω συχνά.
Για ενα ορισμενο είδος Εθνικισμου (τον ακραιο- ολοκληρωτικό εθνικισμό)
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο εθνος ειναι κατι που οφειλει να σωματοποιηθει , να υλικοποιηθεί ωστε να μπορει να γινει Λατρευτό Ως φετίχ…
Ετσι μιλουν για ορισμενες Υπερφυσικές ιδιοτητες του αιματος , του Σωματοτυπου , ή της Γλώσας -αν στα δυο πρωτα δεν τους περνει ή ειναι εκτός μόδας…..
Η γλωσσα λοιπόν μετατρεπεται σε κατι σαν το Ιερό δισκοποτηρο , ή μυθικό ξιφος,που οποιος το κατεχει
αυτοματως γινεται Ανωτερος …και μαλιστα χωρις καν να προσπαθησει
…Ετσι: αν η Ελληνική γλώσσα εχει μια υφερφυσική διασταση …και ο Ελληνας που την κατεχει ως ”φυσικη του γλωσσα ” γινεται και αυτός -διαμεσω αυτής -κατι σαν την επιφοιτηση του Αγιου πνευματος να ‘ουμ’ - ο Εκλεκτος του Συμπαντος…
απο ενα σχολιο που εκανα παλιοτερα εδώ
http://pontosandaristera.wordpress.com/2007/11/28/28-11-2007/
Γιατρέ,
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο "επεμβατικό" blogging -αυτό δηλαδή που ξεφεύγει απο τον συνήθη αφηρημένο τρόπο γραφής και αντλεί την θεματολογία του απο τρέχουσες προκλήσεις είτε καταγγέλοντας είτε κινητοποιώντας- είναι η αδυναμία μου!
Καίρια η αποδόμηση της απάτης!
Με αφορμή το ποστ μοιράζομαι κάποιες σκέψεις μου:
1) Δεν είναι καθόλου τυχαίο οτι πολύ συχνά οι παράδοξολόγοι του Ελληνο-Λιακοπουλισμού εμπλέκουν την αρχαία ελληνική στα παραληρήματα ανωτερότητάς τους επιτυγχάνοντας μάλιστα διείσδυση των αποψεών τους σε χώρους και πρόσωπα φαινομενικά άσχετα με το σπόρ όπως π.χ. έγινε με την πρόσφατη πατάτα του Στυλιανίδη http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_1_15/02/2008_259283.
Το παραπάνω έρχεται σε άμεση αναλογία με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα γλωσσολαγνείας των φιλολόγων και λοιπών "λειτουργών" της μέσης και στοιχειώδους εκπαίδευσης που διδάχτηκαν και συντηρούν με την σειρά τους την σχολαστική επιμονή στον γλωσσικό τύπο και σχεδόν ποτέ στο νόημα ή το περιεχόμενο του κειμένου. Ιστορικά τα εκπαιδευτικά προγράμματα των ελληνικών σχολείων ήταν οπισθοδρομικά και αφιέρωναν την μερίδα του λέοντος σε διδασκαλία των θρησκευτικών και των αρχαίων εις βάρος των θετικών επιστημών -Ελλάδα 1945-2004 David Close- νοοτροπία της οποίας τον απόηχο ακόμα λούζονται οι μαθητές.
2) "Τα όρια της γλώσσας μας, είναι τα όρια της σκέψης μας. Και τα όρια της σκέψης μας είναι τα όρια του πολιτισμού μας, τα όρια της έκφρασής μας, όπως ορθά παρατηρεί ο Κλεάνθης Γιαλουράκης"
Πέρα απο την αποκάλυψη της φαιδρότητας του παγκοσμίως άγνωστου κ.Γιαλουράκη θεωρώ χρήσιμο να δωθεί μια απ' ευθείας απάντηση στην ουσία της άνωθι μπουρδολογίας.
Η σύγχρονη γλωσσολογία των νευρογλωσσολόγων όπως ο Τσόμσκι που εισάγει την έννοια του έμφυτου γλωσσικού ενστίκτου, υποδεικνύει οτι το πρότυπο οργάνωσης του εγκεφάλου υπαγορεύει την δομή της γλώσσας και όχι η δομή της γλώσσας τον τρόπο σκέψης και αντίληψης.
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9D%CF%8C%CE%B1%CE%BC_%CE%A4%CF%83%CF%8C%CE%BC%CF%83%CE%BA%CE%B9
Αυτά βέβαια αποτελούν ψιλά γράμματα για γλωσσολόγους του βεληνεκούς του κ. Μπαμπινιώτη και των εγχώριων μαθητών του.
3)Έχω υπ' όψιν μου ένα πολύ συναρπαστικό βιβλίο που ασχολείται και με το φαινόμενο των θεωριών συνωμοσίας "γιατί οι άνθρωποι πιστεύουν σε παράξενα πράγματα" Πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης
Επί το φαιδρότερον, νομίζω πως αξίζει να διαβαστεί και αυτό το άρθρο του Τιπούκειτου, με όλες τις παραπομπές.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπορεί όμως η γλώσσα να εκφράσει τα πάντα; Ή να το θέσω καλύτερα, μπορούν τα πάντα να εκφραστούν με λέξεις; Σ'αυτό διαφωνώ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌσο για την ταλαιπωρία της γλώσσας είναι αλήθεια ότι την ταλαιπωρούμε καθημερινά...
> Αυτά βέβαια αποτελούν ψιλά γράμματα για γλωσσολόγους του βεληνεκούς του κ. Μπαμπινιώτη και των εγχώριων μαθητών του.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάντως, το βικι-άρθρο στο οποίο παραπέμπεις νομίζω ότι το έχει γράψει εγχώριος μαθητής του Μπαμπινιώτη. ;)
@hominid:
ΑπάντησηΔιαγραφήΞέρετε, λέγοντας το "εγχώριους μαθητές του Μπαμπινιώτη" το εννοώ κυρίως μεταφορικά.
Αλίμονο αν το άρθρο στην wikipedia δεν είχε γραφεί απο κάποιον γλωσσολόγο. Και πολλοί εγχώριοι γλωσσολόγοι -αν όχι όλοι- όπως ίσως γνωρίζετε καλύτερα απο μένα υπήρξαν και "βιολογικοί" μαθητές του Μπαμπινιώτη...
Αυτό όμως δεν μου λέει κάτι. Ο κ. Μπαμπινιώτης και οι περισσότεροι φιλόλογοι ή φοιτητές της φιλολογίας -και όχι της φιλοσοφικής όπως ψευδεπίγραφα δηλώνει ο τίτλος της σχολής- στην καθ' ημέραν διδασκαλία αλλα και στις όποιες ερευνητικές τους περιπέτειες δείχνουν να αγνοούν προκλητικά τις προόδους της νευρογλωσσολογίας.
Αυτή ακριβώς η εγχώρια σύγχυση φιλολογίας-φιλοσοφίας είναι βαθειά και δηλωτική της ιστορικά τεκμηριωμένης ανεπάρκειάς των ελληνικών πανεπιστημίων στο να ξεφύγουν απο τον σχολαστικισμό και την επιστημονική μιζέρια και να ασχοληθούν σοβαρά με τις ανθρωπιστικές επιστήμες.
Και βέβαια σπάω μεγάλη πλάκα όταν ακούω φοιτητές της φιλολογίας να υπερασπίζονται το taboula rasa του ανθρωπίνου εγκεφάλου είτε να αποδίδουν αστήρικτες ή μεταφυσικές ιδότητες στην γλώσσα.
Για όσους δεν έχουν πειστεί για την αλήθεια των παραπάνω απο την φιλολογική εμπειρία των μαθητικών τους χρόνων ίδού ένα κατατοπιστικό αρθράκι για τον΄Μπαμπινιώτη, που στα σίγουρα δεν έχει γραφτεί απο μαθητές τους...
http://greekuniversityreform.wordpress.com/2007/05/06/%CE%9B%CE%AF%CE%B2%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CE%93%CE%B9%CF%8E%CF%81%CE%B3%CE%BF%CF%82-%CE%9C%CF%80%CE%B1%CE%BC%CF%80%CE%B9%CE%BD%CE%B9%CF%8E%CF%84%CE%B7%CF%82/
Υ.Γ. απο τα μάλλον προφητικά σχόλια στο άρθρο της βικιπαιδείας:
-Ωπ! Χαίρομαι για τη συνάντηση. Τι λες; Θα το κάνουμε το λήμμα "Μπαμπινιώτης ο Μέγας"; :)--Dmitri 23:15, 26 Σεπτεμβρίου 2005 (UTC)
-Μπα θα μας πάρουν με τις πέτρες :)))--
"Επίλογος: η πεποίθηση ότι οι ομιλώντες τη νεοελληνική γλώσσα καθίστανται αυτομάτως, "αυτοδικαίως" και κληρονομικώ δικαιώματι κοινωνοί, μέτοχοι και -διά του ιδεολογήματος της συνέχειας του έθνους- συνιδιοκτήτες του λαμπρού πολιτισμού των ελλήνων..."
ΑπάντησηΔιαγραφήΔηλαδή, π.χ. ο Πολύδωρας (που μιλά και καλά Ελληνικά), ο Κουλούρης, ο Γιακουμάτος, ο Γιωργάκης, ο Λιάπης κ.α. είναι κληρονομικώ δικαιώματι κοινωνοί κλπ... ...του λαμπρού πολιτισμού των Ελλήνων!
Για δες που εγώ τους είχα νομίσει για απλούς κρετίνους! Τι μαθαίνει κανείς από τους αρχαιοελληνομανείς συγγραφείς!
Άντε μεγιές-μεγιές ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΤώρα να μπω έτσι μόνο για τις ευχές και να μην αφήσω σχόλιο, δεν είναι σωστό, έτσι δεν είναι;
Η παρακμή της εποχής μας είναι πολυεπίπεδη (περιβάλλον, πολιτισμός, γλώσσα, πνευματικότητα, κλπ).
Η παγκοσμιοποίηση λειτουργεί ως κρεατομηχανή των παλαιών πολιτισμών, των συνηθειών και των αντιλήψεων, προσπαθόντας να δημιουργήσει μια νέα "new-age" ταυτότητα του μετα-μοντέρνου ανθρώπου-καταναλωτή, που ξεπερνά (ήδη) τα έθνη-κράτη. Ο νέος ανθρωπολογικός τύπος είναι ο άνθρωπος χωρίς πατρίδα, χωρίς ιστορία, χωρίς γλώσσα, χωρίς καταγωγή.
Είναι ο Homo Sapiens Consumus.
Κάποιοι αρνούνται να πολτοποιηθούν αλλά δυστυχώς είναι τόσο πολύ δυνατή η κρεατομηχανή που μόνο παραληρηματικές και φαντασιακές θεμελιώσεις φαίνεται να είναι ικανές να δώσουν επαρκής δύναμη αντίστασης σε μερικούς.
Υπάρχουν ψήγματα αλήθειας σε αυτά που λένε οι φαντασιόπληκτοι (όπως ο πλούτος και η ομορφιά της ἆρχαίας ελληνικής γλώσσας), αλλά η μυθολογία όταν εκλαμβάνεται ως πραγματικότητα αμαυρώνει και αποκρύπτει τις όποιες αλήθειες. Ακόμη και αν οι αρχαίοι πίστευαν πως κατάγονται απο τον Σείριο, αυτό θα έπρεπε να αποτελεί σήμρα για εμάς απλά την "παράδοσή" μας και όχι μια αναπόδραστη πραγματικότητα. Το να ανα-βιώνονται τελετουργίες του 12θεου δεν βλάπτει κανέναν ως παράδοση. Το κακό είναι πως αντί να καταργείται ο χριστιανισμός επίσημα ως θρησκεία και να μένει ως ΙΣΟΤΙΜΗ παράδοση (για τους περισσότερους έτσι και αλλιώς δεν είναι τίποτε περισσότερο από αυτό) με το 12θεο, έχουμε τους εθνικούς να προσπαθούν να επαναφέρουν το 12θεο ως θρησκεία....
Μια συμβουλή, διότι διαβάζοντας και άλλα sites διαπιστώνω πως όποιο θέμα σχετίζεται με την πολιτισμική μας ταυτότητα (γλώσσα, μακεδονικό, παιδεία, θρησκεία, κλπ) δημιουργεί φανατισμούς και θολούρες! Αντί για συμπάθεια και σεβασμό, εκπέμπονται εμπάθεια και χλευασμός εκατέρωθεν...
Μην σας παρασύρει ο φανατισμούς των "εθνικών", τι περιμένατε με την αξιοθρήνητη χριστιανική "παιδεία", την διαφθορά σε όλα τα επίπεδα, προσπαθούν να πιαστούν από κάπου και κοιτάνε προς τα πίσω, στο αντικειμενικά ένδοξο παρελθόν. Υπάρχει μια υγιής επιθυμία για ανάταση σε κάτι καλύτερο, μια και που η παρακμή έχει αρχίζει να μυρίζει έντονα πια στις ημέρες μας!
Είναι μια υγιής επιθυμία, παρόμοια με την δική μας, που έχει λοξοδρομήσει. Ο φανατισμός τους δεν πρέπει όμως να θολώνει την δική μας κρίση και να κάνει εμάς φανατικούς!
Το κάλεσμα της εποχής μας (ΠΡΕΠΕΙ) είναι προς τα μπροστά. Θα έπρεπε να τιμήσουμε την αρχαία γλώσσα και τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό ως αυτό που είναι, δηλαδή ως η παράδοσή μας, η ιστορία μας και να κοιτάξουμε ΜΠΡΟΣΤΑ, αξιοποιώντας ό,τι χρήσιμο μας έχει δώσει (π.χ. γλώσσα, θέατρο, δράμα, τραγωδία, κλπ) και αφήνοντας πίσω ό,τι άχρηστο (π.χ. Μέγας Αλέξανδορς, πόλεμοι, κλπ)
Επομένως αυτό που μένει ως ζητούμενο είναι η ΝΕΑ ταυτότητα που επιθυμούμε να αποκτήσουμε θα είναι εκείνη του παγκόσμιου πολίτη - καταναλωτή, θα είναι μια συνέχεια - παραλλαγή της παράδοσης (εθνικής) μας ταύτοτητας ή μια εντελώς καινούργια παγκόσμια ταυτότητα διαφορετική όμως από αυτή που έχει επιβάλει το παγκοσμιοποιημένο κεφάλαιο μέχρι στιμής και η οποία "καταρέει" ; Ποιά θα μπορούσε να ήταν αυτή;
Πάντως θα έπρεπε να μας προβληματίζει ιδιαίτερα το ότι τόσο μερικοί από εμάς όσο και πολλοί γείτονες χρησιμοποιούν τους αρχαίους πολιτισμούς, την ιστορία και τον εθνικισμό για να λύσουν τα ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ τους αδιέξοδα .... εξάγοντάς τα στους άλλους! Δεν πρέπει να κάνουμε το ίδιο ;)
Ουφ, ευτυχώς επανήλθες! Πραγματικά τα χρειάστηκα, αφού οι οάσεις στη μπλογκόσφαιρα σπανίζουν...
ΑπάντησηΔιαγραφήΤώρα τι να προτιμήσουμε: Τους 12θεϊστές με τις περικεφαλαίες ή τους Ανθιμοχριστόδουλους με τα λιλιά και τις ρόμπες; Καλύτερα Άδωνι, Βελό και Λιακό που είναι στη μέση: και γεροντάδες και Ελ και γίγαντες! Αφήνω δε και την επιστημονική έρευνα διαπρεπούς ψυχίατρου όπου απέδειξε ότι τα αρχαία σε κάνουν πιο έξυπνο. Προφανώς όλοι οι άνεργοι φιλόλογοι που δεν μπόρεσε ακόμα να απορροφήσει η Microsoft (ξέρετε βέβαια ότι οι υπολογιστές μιλούν αρχαιοελληνικά) είναι πολύ πιο έξυπνοι από τους υπόλοιπους. Μη ξεχνάμε και τον πληθωρικό φιλόλογο που όριζε τα πολιτιστικά μας τα τελευταία 4 χρόνια που τόσο άδοξα εξεδιώχθη λόγω της τότε 34χρονης...
Καλημέρα σε όλους και καλή εβδομάδα. Ντροπή για τον οικοδεσπότη να ξημεροβραδιάζεται στις παραλίες και οι καλεσμένοι να συζητάνε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔιάβασα όλα τα (πολύ καλά) σχόλια και θα τοποθετηθώ αργότερα.
doc
"Αν ίσχυαν αυτά που γράφει ο κ.Σέρρας, τότε οι έλληνες θα ήταν οι κυρίαρχοι του πλανήτη και όλοι οι υπόλοιποι λαοί θα ήταν οι δούλοι τους, αφού θα ήταν κατώτερα όντα, όμως η πραγματικότητα άλλα δείχνει..."
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτά γιατρέ μου να τα πεις σε γνωστή μας αθλήτρια του στίβου που επρώτευσε μεν στους ολυμπιακούς και εδήλωσε ότι η πρωτιά ειναι στο dna του ελληνος βεβαίως βεβαίως, αλλά τελευταίως δεν την βλέπω να πηγαίνει και πολύ καλά...κάτι έγινε με το dna της και χάνει όχι μόνο τις πρωτιές αλλά κι άλλες θέσεις...
Και το τι λέει η ίδια βέβαια δεν είχε και τόση σημασία, όση είχαν τα κανάλια που την ακολουθούσαν και επαναλάμβαναν τις δηλώσεις της επαυξάνοντας περι "ελληνικού dna"
για τέτοια κατάντια μιλάμε :)
Βεβαίως δεν είμαι γλωσσολόγος και ούτε έχω διαβάσει γλωσσολογία (και δεν έχω το κουράγιο να διαβάσω τις παραπομπές σας).
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάντως αγαπώ την ελληνική γλώσσα και έχω την αίσθηση ότι δίνει ιδιαίτερα διευρυσμένες δυνατότητες έκφρασης, μεταξύ των άλλων και γιατί επιτρέπει την χρήση τύπων από διάφορες περιόδους εξέλιξης της γλώσσας, άλλοτε ως γραφικών απολιθωμάτων (πχ. ένας καθαρευουσιάνικος τύπος σε μία φράση που είναι χτισμένη στην τρέχουσα καθομιλουμένη μπορεί να αποδίδει λεπτές αποχρώσεις ειρωνίας) και άλλοτε ως ζωντανών στοιχείων της γλώσσας. Μπορείς να πεις "αχλύς μυστηρίου" και "ντουμάνι ο καπνός". Δεν ξέρω (ειλικρινώς) αν σε άλλη γλώσσα υπάρχει τέτοια παλέττα αποχρώσεων εκφοράς λόγου.
Τέλος, σχετικά με το ερώτημα αν ο εγκέφαλος πλάθει την γλώσσα ή η γλώσσα τον εγκέφαλο, νομίζω ότι η απάντηση είναι "και τα δύο". Βεβαίως η ανάπτυξη του γλωσσικού οργάνου είναι μέσα στην δυναμική του εγκεφάλου αλλά από την χρήση της γλώσσας αναπτύσσονται και οργανώνονται τα κέντρα που είναι υπέυθυνα γι' αυτή και οι συνδέσεις τους με άλλα κέντρα. Από το συγγενές πεδίο της οράσεως, ένα παράδειγμα: Είναι γνωστό ότι η αμβλυωπία (ελαττωμένη όραση) λόγω διαθλαστικών ανωμαλιών πρέπει να διορθώνεται απαραιτήτως και επειγόντως στα παιδιά, αλλλιώς δεν αναπτύσσεται ο οπτικός φλοιός. Κάτι αντίστοιχο θα πρέπει να συμβαίνει και στην αλληλεπίδραση μεταξύ εκμάθησης της γλώσσας και ανάπτυξης αντίστοιχων κέντρων του εγκεφαλικού φλοιού.
Η γλώσσα (κάθε γλώσσα) είναι μεταβιβαζόμενο και εξελισσόμενο πολιτιστικό κατόρθωμα. Δεν είναι εγκεφαλικό προϊόν που προκύπτει αυτόματα και αιτιοκρατικά από αυτή καθ' εαυτή την δομή του εγκεφάλου.
Κατά τα άλλα, οι υπερβολές περί ελληνικού DNA κτλ., όπως αυτές που μνημονεύει και ο mtryfo, μόνον θυμηδία μπορούν να προκαλέσουν. Μπορούμε, πιστεύω, όμως να ισορροπήσουμε μεταξύ γραφικής προγονοπληξίας (περικεφαλαίες, ελληνικό DNA, αρχαιοελληνικά διαστημόπολοια κτλ.) και μαζοχιστικής απαξίωσης της εθνικής μας ταυτότητας. Μιας εθνικής ταυτότητας που ορίζεται χαλαρά από τα ήθη, τον τρόπο αντίληψης, την πολιτιστική κληρονομιά, την μουσική, την γλώσσα του κάθε λαού και που δεν φοριέται υποχρεωτικά σαν στολή υπηρεσίας "one size fits all" σε όλους. Kαι δεν παραπέμπει μόνον στο παρελθόν αλλά αναζητεί γονιμοποίηση από το παρόν και συνέχεια στο μέλλον.
Συμφωνώ και με το post και με τα περισσότερα σχόλια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν έχω να προσθέσω πολλά πέρα από τις προτάσεις που συνυπογράφω...
" θα ήθελα να σε συγχαρώ για την επιμονή σου να περιδιαβείς το σύμπαν της εθνικοφαντασιακής μπουρδολογίας."
"Οι μύθοι για την ιδιαιτερότητα της φυλής υπάρχουν παντού, και υποστηριζονται απο το κατεστημενο, γιατι ειναι πιο ευκολο να δινεις παροχές εθνικισμου, θρησκειας αντι να ζητας απο τον κοσμο που μεγάλωσε με αυταπατες να αναλάβει τις ευθυνες και να δημιουργησει νεα μεγαλεια (τα οποια ειναι αποτελεσμα δουλειας και προσπαθειας) αντι να στεκεται στις δοξες του παρελθόντος."
"Δηλαδή, π.χ. ο Πολύδωρας (που μιλά και καλά Ελληνικά), ο Κουλούρης, ο Γιακουμάτος, ο Γιωργάκης, ο Λιάπης κ.α. είναι κληρονομικώ δικαιώματι κοινωνοί κλπ... ...του λαμπρού πολιτισμού των Ελλήνων!
Για δες που εγώ τους είχα νομίσει για απλούς κρετίνους! Τι μαθαίνει κανείς από τους αρχαιοελληνομανείς συγγραφείς!"
"Είναι μια υγιής επιθυμία, παρόμοια με την δική μας, που έχει λοξοδρομήσει. Ο φανατισμός τους δεν πρέπει όμως να θολώνει την δική μας κρίση και να κάνει εμάς φανατικούς!"
Αν και διαφωνώ με τα της παράδοσης :P
"Τώρα τι να προτιμήσουμε: Τους 12θεϊστές με τις περικεφαλαίες ή τους Ανθιμοχριστόδουλους με τα λιλιά και τις ρόμπες; Καλύτερα Άδωνι, Βελό και Λιακό που είναι στη μέση: και γεροντάδες και Ελ και γίγαντες! Αφήνω δε και την επιστημονική έρευνα διαπρεπούς ψυχίατρου όπου απέδειξε ότι τα αρχαία σε κάνουν πιο έξυπνο. Προφανώς όλοι οι άνεργοι φιλόλογοι που δεν μπόρεσε ακόμα να απορροφήσει η Microsoft (ξέρετε βέβαια ότι οι υπολογιστές μιλούν αρχαιοελληνικά) είναι πολύ πιο έξυπνοι από τους υπόλοιπους. Μη ξεχνάμε και τον πληθωρικό φιλόλογο που όριζε τα πολιτιστικά μας τα τελευταία 4 χρόνια που τόσο άδοξα εξεδιώχθη λόγω της τότε 34χρονης..."
"Και το τι λέει η ίδια βέβαια δεν είχε και τόση σημασία, όση είχαν τα κανάλια που την ακολουθούσαν και επαναλάμβαναν τις δηλώσεις της επαυξάνοντας περι "ελληνικού dna"
για τέτοια κατάντια μιλάμε :)"
"Κατά τα άλλα, οι υπερβολές περί ελληνικού DNA κτλ., όπως αυτές που μνημονεύει και ο mtryfo, μόνον θυμηδία μπορούν να προκαλέσουν."
Αγαπητέ doc, απορώ πως τολμείτε να αμφισβητείτε τα θεοεπιστημονικά δεδομένα που παρουσιάζονται, μα τον Ήφαιστον το κούτσαβλον!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠότε επιτέλους θα βρεθεί μια ομάς Ελλήνων να βάλει τον κώλο της κάτω και να φτιάξει κάτι αξιόλογο σε αυτό τον τόπο, κάτι που θα της δώσει το δικαίωμα να πει:
"Να λοιπόν που ξεπεράσαμε τους ένδοξους προγόνους μας".
Αλλά τι ψάχνω τώρα από τους φραπόγαλους...
Καλησπέρα. Τα σχόλια είναι απολαυστικά μόνο που δεν προλαβαίνω να απαντήσω σε όλα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ ελληνοσουηδός λουκανικοπώλης (hej din djävla snåländare!) έγραψε το ρεζουμέ:
Πότε επιτέλους θα βρεθεί μια ομάς Ελλήνων να βάλει τον κώλο της κάτω και να φτιάξει κάτι αξιόλογο σε αυτό τον τόπο, κάτι που θα της δώσει το δικαίωμα να πει:
"Να λοιπόν που ξεπεράσαμε τους ένδοξους προγόνους μας".
Αλλά τι ψάχνω τώρα από τους φραπόγαλους...
22 Ιούλιος 2008 5:19 μμ
doc
Ανεξάντλητε doctor, μπήκα να διαβάσω ένα κείμενό σου και, μέχρι να τελειώσω τα links, έχω ξεχάσει τι ήθελα να σου γράψω.
ΑπάντησηΔιαγραφήAnyway, καλορίζικο και με το καλό να αναστηθεί και το παλιό!
Γιατρέ,
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπο μια σατανική σύμπτωση αυτά τα ολίγα για την κατάντια των φιλοσοφικών σπουδών στν χώρα μας, πρως επίρρωσιν αυτών που έγραψα προηγουμένως. Αξίζει σίγουρα να διαβαστεί...
http://sfrang.blogspot.com/2008/07/blog-post_21.html
Αγαπητέ μας doctor με γειά και καλά ξεμπερδέματα με το παλιό blog.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕδώ και τρεις μέρες δεν μπορούσα να μπω στα σχόλια. Αλλά και τώρα που μπόρεσα, τι να γράψω; Με καλύπτει απολύτως η τελευταία παράγραφος του post.
Να κάνω μιά παρατήρηση για το "τα όρια της γλώσσας μας είναι τα όρια της σκέψης μας" (το είχαμε συζητήσει και στο Gravity): είναι παραφρασμένος Wittgenstein («τα όρια του κόσμου μου είναι τα όρια της γλώσσας μου») και κατ' ευθείαν από τον Πλάτωνα ("ουκούν διάνοια μεν και λόγος ταυτόν"). Για παπαρολογίες, βέβαια, ο Πλάτωνας είναι βολικότερος από τον Αριστοτέλη...
Ο σουηδός είπε:
ΑπάντησηΔιαγραφήΠότε επιτέλους θα βρεθεί μια ομάς Ελλήνων να βάλει τον κώλο της κάτω και να φτιάξει κάτι αξιόλογο σε αυτό τον τόπο, κάτι που θα της δώσει το δικαίωμα να πει:
"Να λοιπόν που ξεπεράσαμε τους ένδοξους προγόνους μας".
Παρακαλώ τους συνέλληνες να κοιτάξουν γύρω τους. Ας βρουν ένα αντικείμενο που έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί στην Ελλάδα. Εννοώ ένα σχετικά σύνθετο αντικείμενο που για τη κατασκευή του κάποιοι συνεργάστηκαν, υπολόγισαν, άνοιξαν βιβλία, πήραν κατσαβίδια και στο τέλος καμάρωσαν το έργο τους...Δυστυχώς δεν υπάρχει τίποτε! Ούτε ρούχο, ούτε έπιπλο (π.χ. οι κατασυκοφαντημένες πλαστικές καρέκλες θα ήταν ευχής έργον να είχαν σχεδιαστεί και κατασκευαστεί στην Ελλάδα!),ούτε οτιδήποτε άλλο! Ακόμα και οι σπόροι για τα αγγούρια και τις ντομάτες έρχονται από την Ολλανδία! Και όχι μόνο αυτό: οι νεοέλληνες λοιδορούν ότι κινέζικο ως φτηνιάρικο, ενώ ούτε το στοιχειωδέστερο αντικείμενο δεν μπορούν να κατασκευάσουν...Τι φταίει, τι φταίει; και μην ακούσω για Τούρκους και 400 χρόνια γιατί οι Κορεάτες και οι Κινέζοι πέρασαν τα ίδια και χειρότερα...
Όλα τα παραπάνω με τρελαίνουν! Ευτυχώς που η γλώσσα μου είναι η πιο προωθημένη και η θρησκεία μου η μόνη αληθινή και έτσι παρηγορούμαι...Ας τολμήσουν και οι κουτόφραγκοι να μας φτάσουν!
"... Ας βρουν ένα αντικείμενο που έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί στην Ελλάδα. Εννοώ ένα σχετικά σύνθετο αντικείμενο που για τη κατασκευή του κάποιοι συνεργάστηκαν, υπολόγισαν, άνοιξαν βιβλία, πήραν κατσαβίδια και στο τέλος καμάρωσαν το έργο τους... Δυστυχώς δεν υπάρχει τίποτε!"
ΑπάντησηΔιαγραφήKαλέ τι λέτε?
Λέγεται "Φάκελλος Πολεοδομίας".
Για περάστε από την κοντινότερη πολεοδομία-εκθετήριο να ρίξετε μια ματιά...
Μιλάμε για ΤΟ αριστούργημα της ελληνικής προσπάθειας, αποτέλεσμα συνδυασμού ανθρωποωρών πολεοδομιών, εφοριών, δημαρχιών, νομαρχιών, δασαρχείων, υπουργείων, μητροπόλεων, τραπεζών, δικηγόρων και συμβολαιογράφων... ποτέ καμμία ελληνική εθνική ομάδα δεν έχει ξεπεράσει τόσα σύνορα που χωρίζουν τόσες φατρίες, επαγγέλματα και συμφέροντα με τόσον αλτρουϊσμό και ομοψυχία... και ποτέ κανείς έλλην πολίτης δεν χρηματοδότησε με τέτοιο ζήλο την όλη επιχειρηματικότητα που οδήγησε στον "φάκελλο"... αυτό το αντικείμενο πραγματικού θαυμασμού από τους χαρτογιακάδες τους κουτόφραγκους...
Και η γλώσσα που γράφει, περιγράφει και καταγράφει η όλη χαρτούρα την προσπάθεια, σε κάνει να ριγείς από εθνική συγκίνηση...
Το "ισακάτ' που πέταξ' την πέτρα ο παππούςμ'" ως "οριζόμενο όριο ιδιοκτησίας", το "κι εμείς μέχρις εδώνανά σπέρναμε αρακά" ως "τρόπος που περιήλθε σε μας το οικόπεδο" και δε συμμαζεύεται...
:ΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡ
Ε, μην παραπονιόμαστε κιόλας!
Άγγελε, μην ανησυχείς κι εγώ τα ίδια παθαίνω. Η ηλικία ξέρεις...!
ΑπάντησηΔιαγραφή***
hannibal, πολύ καλή παραπομπή από ένα πολύ αξιόλογο ιστολόγιο.
***
π, φτάσαμε στο σημείο να είμαστε οι best μόνο επειδή κάναμε τον κόπο να ...γεννηθούμε και να μιλάμε ελληνικά. Όλα τα άλλα έρχονται μόνα τους κι ας μην κατασκευάζουμε(όπως πολύ εύστοχα γράφει ο αργόσχολος) ούτε αυτοκίνητα, ούτε τρένα. Δεν πέφτουμε τόσο χαμηλά εμείς που ήρθαμε πριν χιλιάδες χρόνια με ...hybrid διαστημόπλοια από τον Σείριο.
***
Αφουδίτ, να σι πει ου glam για τα περί κτηματολογίου που ζει αυτές τις μέρες (μπείτε στο blog του να δείτε) να σι φύγ' του ντικαπάζ σι λέου!!!
Καλημέρα
Καλημέρα δόκτωρ μου,
ΑπάντησηΔιαγραφήμια μέρα έτσι από περιέργεια είπα να κάτσω να δω πάνω από 5 δευτερόλεπτα το Λιακόπουλο. Έμεινα εμβρόντητη. Και τα λέει με τόση πειστικότητα ο Μπαγάσας!!!!
Τώρα σχετικά με τη γλώσσα... Ανεξάρτητα από τα εθνικοπατριωτικά κηρύγματα των γνωστών κύκλων, πιστεύω ότι η ελληνική γλώσσα είναι πράγματι μια πλούσια με ιστορικές ρίζες γλώσσα. Δεν πιστεύω να έχεις αντίρρηση σ' αυτό. Τώρα βέβαια είναι άλλο θέμα αυτό με τα "τεχνάσματα" και τις υπερβολές των διάφορων συγγραφέων (τύπου Κλ. Γιαλουράκη κλπ)
Κάνε και κανένα μπανάκι για μας δόκτωρ μου...
Οι μύθοι για την ανωτερότητα της γλώσσας μας έναντι όλων των άλλων, είναι από τους πλέον εύκολα καταρίψιμους, όσο και απορίψιμους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν είναι τόσο σπουδαία η γλώσσα επειδή σε αυτήν γράφτηκαν τόσα λογοτεχνικά αριστουργήματα, τότε είναι πολύ περισσότερο σπουδαίοι από τους έλληνες συναδέλφους τους οι λογοτέχνες που έγραψαν αριστουργήματα σε άλλες γλώσσες.
Το αυτό μπορεί να ειπωθεί για τις επιστήμες, την φιλοσοφία κλπ. κλπ.
Εξαιρείται, βέβαια, η Αγγλική και οι αγγλόφωνοι, λογοτέχνες, επιστήμονες, φιλόσοφοι κλπ. μιας και, "πολλοί 'ειδικοί'" παραδέχονται ότι αποτελεί ...Ομηρική διάλεκτο!!!
Ας είναι καλά οι άνθρωποι που μας κάνουν και γελάμε!
Δεν είναι πολύ κομψό να γίνονται σχόλια επί σχολίων, αλλά πρέπει να υπενθιμίσουμε ότι η διδασκσλία του Μπαμπινιώτη, οι μέθοδοι και οι απόψεις του βρίσκονται στον αντίποδα των "ελληνόπληκτων" οι οποίοι μας τέρπουν με τις ασυναρτησίες τους!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈτσι η αναφορά και ο συσχετισμός μάλλον σε άλλη κουβέντα έχει θέση.
Και κάτι ακόμη, αν η compilation (πώς το λέτε εδώ στο Ελλάντα την συλλογή, ταξινόμηση και συνδυασμό τεκμηρίων και στοιχείων) ενός λεξικού, δεν είναι ερευνητική εργασία, τότε τί είναι συνθετική; αναλυτική; αποτέλεσμα έμπνευσης;
Μερόπη, η εξυπνάδα ενός ατόμου δεν είναι αυταπόδεικτη λόγω της γλώσσας που μιλάει αλλά προκύπτει από το μυαλό που κουβαλάει...
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ βλαξ είναι βλαξ είτε μιλάει αγγλικά είτε σουαχίλι είτε ελληνικά.
Η ελληνική γλώσσα είναι πλούσια διότι ομιλείται χιλιάδες χρόνια και έχει πάρει και δώσει χιλιάδες λέξεις. Φυσικά αν το πάρουμε ρεαλιστικά, οι πιο ...προνομιούχοι είναι οι αγγλόφωνοι οι οποίοι συνενοούνται και ταξιδεύουν σε όλον τον κόσμο χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να γνωρίζουν άλλη γλώσσα πλην της μητρικής τους...
doctor
Σταύρο για τους μύθους και τις ακρότητες.. όρα: http://www.sarantakos.com/language/l-akrotites.html
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι "ελληνόπληκτοι" βρίσκουν και τα κάνουν. Αν το ..ακροατήριο τώρα καταπίνει τον αχινό ότι η "αλς" (θάλασσα) προέρχεται από το ... αλς-αλς που κάνει το κύμα όταν χτυπά στα βράχια, τότε τα λόγια είναι περιττά...
doc
Με την αδειά σας, I'll say this in English... :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΑ smart language could be one that can absorb many words from other languages. English is such a sponge of a language.
I think there's a little Darwinism going on... you know, the survival of the fittest. Those that survive can adopt & adapt. I don't deny British imperialism, but the English language has spread & thrived because it has been boosted by a technological and cultural wave in the last 100 years.
As for the purity of a language that supposedly signifies a great civilization, I think it's a myth. If a civilization has something to give to humanity, its ideals and ideas may survive one way or another.
Without being an expert, every language (except those of the "isolated tribes") undergoes change; the more contact with other cultures, the more infusion of external words and dialect.
Also, a language has to be alive, to be functional and be a tool for present-day needs. Having said this, I would like to see the modern Greek language survive but a language is as good as the people who use it. Unfortunately, many of those who want to maintain a nationalistic attitude often are the worst handlers of the Greek language. Not to mention its shrinkage due to the limited vocabulary used....
Doc said, "Η ελληνική γλώσσα είναι πλούσια διότι ομιλείται χιλιάδες χρόνια και έχει πάρει και δώσει χιλιάδες λέξεις..." Σωστά, αλλά δεν φαίνεται, εκτος εαν διαβάσεις καποιο λογοτεχνικό βιβλιο.
Ο Andros είπε...
ΑπάντησηΔιαγραφήUnfortunately, many of those who want to maintain a nationalistic attitude often are the worst handlers of the Greek language.
***
This is the naked truth dear George.
Όσον αφορά τη χρήση της γλώσσας δεν έχει σημασία ποια γλώσσα χειρίζεσαι καλύτερα. Παράδειγμα εσύ.
Όταν γράφεις ελληνικά είσαι πιο...έξυπνος;;
Κάτι τέτοιο θα ήταν αστείο να το ισχυριστεί κανείς.
Ή μήπως όταν γράφεις στα αγγλικά υπάρχουν στιγμές που δεν μπορείς να βρεις μια λέξη που σκέφτεσαι αλλά αυτή η λέξη υπάρχει μόνο στα ελληνικά;
Μπορεί να συμβαίνει και αυτό, όπως φυσικά συμβαίνει και το αντίθετο!
Κάθε γλώσσα έχει τις δικές της ιδιατερότητες, τα δικά της θετικά και αρνητικά.
Οι ουραλικές γλώσσες είναι γνωστές για το για το περίπλοκο και εκτενές πτωτικό τους σύστημα.
Η φινλανδική, π.χ. έχει 15 πτώσεις και η ουγγρική 17, ενώ αντίστοιχα η ινδοευρωπαϊκή γλώσσα με τις περισσότερες πτώσεις, η σανκριτική, έχει 8 και η νέα ελληνική 4.
Πηγή: http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9F%CF%85%CF%81%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82_%CE%B3%CE%BB%CF%8E%CF%83%CF%83%CE%B5%CF%82
Doctor καλημέρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο παρόν δεν έχει να κάνει άμεσα με το υπό συζήτηση θέμα.
Έχει να κάνει με την "άκριτη" χρήση της Βικιπέδιας.
Πιο συγκεκριμμένα, αν δεις την Αγγλική έκδοση του άρθρου για τις "Ουραλικές" γλώσσες, θα προσέξεις ότι υπάρχει προειδοποιητικό ότι η πηγές του είναι άγνωστες επειδή δεν ακολουθεί την προτεινόμενη/ενδεδειγμένη μέθοδο τεκμηρίωσης μέσω παραπομπών.
Βεβαίως, θα υπάρξουν και "δαίμονες" που θα αναγνωρίσουν στο άρθρο αυτό της Βίκις, προσπάθεια κύκλων να αποστασιοποιήσουν εαυτούς από τους ομιλούντες Αλταϊκές γλώσσες παρακατιανούς Τουρκμένους και Τούρκους, και να προσκοληθούν στους πλέον "ευγενείς" Φινο-ούγγρους, των οποίων οι γλώσσες ανήκουν σε μια δήθεν διαφορετική γλωσσολογική ομάδα.
Κάτι σαν τους "δικούς μας" αρνητές της IE-ομάδας, και της Φοινικικής προέλευσης των συμβόλων του Αλφαβήτου.
Με τρομάζει το γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν στην ανωτερότητα της ελληνικής γλώσσας λόγω του υποτιθέμενου "πλούτου" της.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚλεάνθης Γιαλουράκης είπατε;
ΑπάντησηΔιαγραφήΑ, ώστε απ' αυτόν έκλεψε ο L. Wittgenstein - και παραποίησε λιγάκι; - το γνωστό του "the limits of my language mean the limits of my world";
Συγχαρητήρια, doctor - υπεύθυνα και ουσιώδη τα έργα σου.