Πέμπτη 5 Ιουνίου 2008
Åland - Ίμβρος και Τένεδος
Οι νήσοι 'Ολαντ (Σουηδικά: Åland, Φιλανδικά: Ahvenanmaa) βρίσκονται στη Βαλτική θάλασσα στην είσοδο του Βοθνιακού κόλπου. Αποτελούν μία αυτόνομη, αποστρατιωτικοποιημένη επαρχία της Φιλανδίας, στην οποία η μόνη ομιλούσα γλώσσα είναι η Σουηδική.
Τα νησιά αποτελούνται από το βασικό νησί, Φάστα Άαλαντ (Fasta Åland), όπου κατοικεί το 50% του συνολικού πληθυσμού και ένα αρχιπέλαγος στα ανατολικά, το οποίο περιλαμβάνει πάνω από 6.500 νησιά και βραχονησίδες. Το Φάστα Άαλαντ βρίσκεται 40 χλμ. από τη Σουηδική ακτή, ενώ το αρχιπέλαγος των νησιών αποτελεί συνέχεια του Φιλανδικού αρχιπελάγους. Το μοναδικό χερσαίο σύνορο των Άαλαντ βρίσκεται στο ακατοίκητο νησί Μάαρκετ (Märket), το οποίο το μοιράζονται με τη Σουηδία.
Πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη των Άαλαντ είναι το Μάριεχαμν (Mariehamn), όπου είναι η έδρα της κύβερνησης και της βουλής των νήσων.
Στο Μάριεχαμν κατοικεί το 40% του πληθυσμού των Όλαντ, ο οποίος ανέρχεται στους 27.000 περίπου κατοίκους (Πηγή: wikipedia).
Δείτε ένα πολύ ωραίο βίντεο-περιήγηση για αυτά τα πανέμορφα νησιά: http://www.aland.ax/filmeng.pbs
Στα νησιά Åland πήγα πριν 3 χρόνια σε μονοήμερη κρουαζιέρα από την Στοκχόλμη.
Ο κόσμος εκεί μιλάει σουηδικά, έχει δική του σημαία, δικό του κοινοβούλιο, ανήκει διοικητικά στην Φινλανδία, και όμως, όλα συμβαίνουν, όλα γίνονται τόσο ήρεμα, τόσο νηφάλια, τόσο ανθρώπινα.
Η Σκανδιναβία είναι η μεγαλύτερη πηγή ελευθερίας και στις χώρες της υπάρχει ευημερία, δημοκρατία και υψηλό βιοτικό επίπεδο:
Πηγή: Economist
Ο εθνικός ύμνος των νησιών Åland και μετάφρασή του (στα αγγλικά)
Από την άλλη, κάτι αντίστοιχο των νησιών Åland:
Η Ίμβρος και η Τένεδος.
Μόνο που εδώ τα πράγματα είναι διαφορετικά...
Ίμβρος:
Περί τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, το 92% του πληθυσμού του νησιού ήταν Έλληνες. Λόγω της στρατηγικής θέσης της, δίπλα στα Δαρδανέλλια, η Ίμβρος παρέμεινε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, μαζί με την Τένεδο, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου, που παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα.
Ίμβρος. Εγκαταλελειμμένο καφενείο στο χωριό Αγρίδια (Tepeköy).
Το 1920, η Συνθήκη των Σεβρών παραχωρούσε τα δυο νησιά στην Ελλάδα. Μετά όμως την ήττα των Ελλήνων στη Μικρά Ασία και τη Μικρασιατική Καταστροφή, η Συνθήκη της Λωζάννης έδωσε τα δύο νησιά στην Τουρκία, διάδοχο πλέον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η ίδια συνθήκη όμως εξαίρεσε τους Έλληνες κατοίκους των δύο νησιών από την ανταλλαγή των πληθυσμών που ακολούθησε, και προέβλεψε γι' αυτούς εκτενή αυτονομία, πράγμα όπως που στη συνέχεια καταπατήθηκε σε μεγάλη έκταση.
Το 1926, ο νέος Αστικός Κώδικας της Τουρκίας ανακάλεσε όλα τα δικαιώματα των μειονοτήτων, μεταξύ αυτών και των κατοίκων της Ίμβρου, κατά παράβαση της Συνθήκης της Λωζάννης. Ο Νόμος 1151 του 1927 απαγόρευσε τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στα σχολεία. Η πρόβλεψη για ύπαρξη τοπικής αστυνομίας, ελεγχόμενης από την ελληνική μειονότητα στο νησί δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Η Ίμβρος ονομάστηκε Gökçeada και έλαβε χώρα εκτεταμένος εποικισμός από την ενδοχώρα της Τουρκίας, με σκοπό την αλλοίωση της πληθυσμιακής σύνθεσης. Ιδιοκτησίες Ελλήνων απαλλοτριώθηκαν με την επίκληση λόγων ασφαλείας σε εξευτελιστικές τιμές.
Η κλιμάκωση της έντασης στην Κύπρο τη δεκαετία του 1960 επέφερε ακόμη μεγαλύτερη χειροτέρευση των συνθηκών διαβίωσης των Ελλήνων στο νησί. Η εγκατάσταση μιας "ανοικτής φυλακής" (δίπλα στο χωριό Σχοινούδι) για βαρυποινίτες από το εσωτερικό της χώρας αύξησε τον τρόμο του ελληνικού πληθυσμού και επέτεινε το φαινόμενο της μετανάστευσης. Σήμερα οι Έλληνες στην Ίμβρο δεν είναι πάνω από 300, στην πλειοψηφία τους γέροντες. Η "ανοικτή φυλακή" χτίστηκε δίπλα στο χωριό Σχοινούδι το οποίο ήταν από τα μεγαλύτερα χωριά της Ίμβρου και των Βαλκανίων, σήμερα είναι από τα πιο ερειπωμένα χωριά στο νησί.
Ίμβρος. Εγκαταλελειμμένο σχολείο στο χωριό Αγρίδια (Tepeköy).
Τένεδος:
Κατά την την υπογραφή της συνθήκης των Σεβρών το νησί, που κατοικούνταν κατ΄ απόλυτη σχεδόν πλειοψηφία από Έλληνες, παραχωρήθηκε στην Ελλάδα. Στην απογραφή της νήσου το 1920, ο πληθυσμός της αποτελούσε κοινότητα της επαρχίας Λήμνου και αριθμούσε τους 2835 κατοίκους, όλοι Έλληνες που ήταν συγκεντρωμένοι στο ομώνυμο μεγαλοχωριό στο βόρειο μέρος της ανατολικής ακτής, που αυτός ήταν και ο μόνος συνοικισμός της νήσου. Μετά την ήττα όμως της Ελλάδας στο Μικρασιατικό Πόλεμο και την πτώση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας που ακολούθησε, κατά την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης η Τένεδος, μαζί με την Ίμβρο προσαρτήθηκε στη Τουρκία.
Τα δυο νησιά, κατά το 14ο άρθρο της Συνθήκης, θα απολάμβαναν καθεστώς αυτονομίας, με δική τους αστυνομία και τοπική κυβέρνηση, ενώ οι Έλληνες που ζούσαν εκεί εξαιρέθηκαν από την ανταλλαγή πληθυσμών.
Οι όροι της Συνθήκης παρ' όλα αυτά δεν τηρήθηκαν. Περιουσιακά στοιχεία των Ελλήνων δημεύτηκαν, ναοί βεβηλώθηκαν και το ελληνικό σχολείο έκλεισε, για λόγους ασφαλείας σύμφωνα με το Τουρκικό κράτος, ενώ η θέση τους υποβαθμίστηκε, ιδιαίτερα μετά την όξυνση στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας τη δεκαετία του '60.
Σήμερα απομένουν μόλις λίγες δεκάδες ηλικιωμένοι Έλληνες (πηγή: wikipedia).
Διαβάστε ένα πρόσφατο ρεπορτάζ από το Έθνος: Η Ευρώπη «ανακαλύπτει» το έγκλημα της Ιμβρου
doctor
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Οι διαφορές ανάμεσα στις δύο περιπτώσεις χαοτικές, βέβαια η Φινλανδία (τσαντίζομαι όταν το βλέπω γραμμένο Φιλανδία, Ovi τ' ακούς; :-DD ) και η σχέση της με την Σουηδία δεν μπορεί να παραλληλιστεί άμεσα με την σχέση Ελλάδος - Τουρκίας, αφού τον ρόλο της Τουρκίας από πλευράς ισχύος τον είχαν οι Σουηδοί.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑχ, οι Φινλανδοί 600 χρόνια Σουηδική επαρχία και μετά άλλα 200 Ρώσικη 800 χρόνια στη σούμα...
Πάντως το προφανές είναι ότι σχέσεις όπως μεταξύ Σουηδίας και Φινλανδίας (Προσοχή! Ο δόκτωρ το γνωρίζει βέβαια, αλλά θα το επαναλάβω εδώ, ότι οι Φινλανδοί ΔΕΝ είναι Γοτθικό φύλο και ανήκουν στην Ουραλοαλταϊκή οικογένεια με Εσθονούς, Ούγγρους και ναι Τούρκους!) είναι προς το παρών επιστημονική φαντασία για τον Βαλκανικό χώρο δυστυχώς. Υπάρχουν πάρα πολλά ψωμιά να φαγωθούν πριν φτάσουμε σε ένα ανεκτό επίπεδο...
Α! Και επ' ευκαιρία της εθνικής εορτής της Σουηδίας (6η Ιουνίου) ιδού και ένα Ιερόν βίδεον από μένα : http://www.youtube.com/watch?v=EysMcRpFpFE
για άλλη μια φορά φοβερές πληροφορίες. Ευχαριστούμε για την έρευνα που κάνεις....
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι τι θα γίνει με το ψήφισμα της PACE;
ΑπάντησηΔιαγραφήΟτι έγινε και με όλα τα υπόλοιπα.
Τώρα όσο για την σύγκριση Σουηδίας-Φινλανδίας και Ελλάδας-Τουρκίας, ισχύει νομίζω το τι Λωζάνη τι Κοζάνη.
Το σωστό είναι "Φιλανδία", Pelsemannen. Το¨"Φινλανδία" είναι βλακώδης εισαγωγή κάτι βρετανοθρεμμένων που διαδίδουν και φράσεις, όπως "θα σε πάρω πίσω"!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιατρέ μου, πάντα εξαιρετικός! Το άρθρο σου μού θύμισε μια παλιά γελοιογραφία του Κυρ, η οποία έδειχνε σε χάρτη την Ελλάδα να συνορεύει με Ελβετία, Σουηδία, Λουξεμβούργο κτλ. και έγραφε: "Τι καλά που θά΄τανε!"
Πόλσε, σίγουρα οι συγκρίσεις είναι η μέρα με την νύχτα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΌσο για το "Φινλανδία" είναι το σωστό, μόνο που το "νλ" είναι λίγο ζόρικο στην προφορά και έτσι λέμε Φιλανδία ή ...Καραμαλής.
Finland. Etymology
The name Suomi (Finnish for "Finland") has uncertain origins but a strong candidate for a cognate is the proto-Baltic word *zeme, meaning "land". According to an earlier theory the name was derived from suomaa (fen land) or suoniemi (fen cape).
The exonym Finland has resemblance with, e.g., the Scandinavian placenames Finnmark, Finnveden and hundreds of other toponyms starting with Fin(n) in Sweden and Norway. Some of these names are obviously derived from finnr, a Germanic word for a wanderer/finder and thus supposedly meaning nomadic "hunter-gatherers" or slash and burn agriculturists as opposed to the Germanic sedentary farmers and sea-faring traders and pirates. It is unknown how, why and when Finnr started referring to the people of Finland Proper in particular (from where the name spread from the 15th century onwards to refer to the people of the entire country).
Among the first documents to mention "a land of the Finns" are two rune-stones. There is one in Söderby, Sweden, with the inscription finlont (U 582) and one in Gotland, a Swedish island in the Baltic Sea, with the inscription finlandi (G 319), dating from the 11th century.
Ωραίο το βίντεο. Στην Σουηδία, επειδή ο εθνικός τους ύμνος λέει τις γνωστές σάχλες όπως και όλοι οι εθνικοί ύμνοι (θα σας σκίσουμε, θα σας λιώσουμε, ιερά κόκκαλα κλπ), συζητάνε να τον αλλάξουνε και στην θέση του να βάλουνε το "Du är det finnaste jag vet" του Björn Afzelius ή το παραδοσιακό "så skimrande var aldrig havet".
Δείτε το εδώ, το τραγουδάει η Marie Fredrikson (πρώην Roxxete αν τους θυμάστε):
http://www.youtube.com/watch?v=TyjO40urusE&feature=related
Σχετικά με τους εθνικούς ύμνους:
http://dimitrisdoctor.blogspot.com/2006/05/blog-post.html
doctor
mmexer, να'σαι καλά. Ίσως η Σκανδιναβία είναι ένα καλό πρότυπο για τις βαλκανικές χώρες όπου ο εθνικισμός ζει και βασιλεύει, όπως πριν 200 χρόνια.
ΑπάντησηΔιαγραφή***
giant13, ευτυχώς που δεν έγραψες το σχήμα "βούρτσα-...α"!
Στο θέμα των μειονοτήτων, η Ελλάδα ίσως από φόβο δεν τόλμησε να πειράξει την μουσουλμανική μειονότητα της Δ.Θράκης, όμως άλλες μειονότητες (Τσάμηδες, σλαβομακεδόνες μετά τον εμφύλιο, εβραίους Θεσσαλονίκης) ή γλωσσικές μειονότητες (αρβανίτες,βλάχοι, καπαδόκες, καραμανλήδες, γκαγκαούζοι) τις "περιποιήθηκε" δεόντως...
***
Λωτοφάγε, για την ετυμολογία τα έγραψα παραπάνω, όσο για τον Κυρ, τον λατρεύω, δουλεύει σε φουλ στροφές ο τύπος, πανέξυπνος.
doctor
Καλημέρα Δόκτωρ μου,
ΑπάντησηΔιαγραφήσ' ευχαριστούμε για άλλη μια φορά γις τις πληροφορίες. Ομολογώ ότι δεν ήξερα τα νησιά Όλαντ.
Καμιά φορά το σκέφτομαι κι εγώ τι διαφορετική πορεία θα είχαμε πάρει ως λαός αν είχαμε διαφορετικούς γείτονες....
«...η οποία έδειχνε σε χάρτη την Ελλάδα να συνορεύει με Ελβετία, Σουηδία, Λουξεμβούργο κτλ. και έγραφε: "Τι καλά που θά΄τανε!"»
ΑπάντησηΔιαγραφήΚια για αυτούς; :-)
xaos kai orthi stasi,,,
ΑπάντησηΔιαγραφήpanemorfi perigrafi
Υπάρχει και μια άλλη διαφορά: απ' τα νησιά Όλαντ δεν άκουσα να βγήκε καμία σημαντική προσωπικότητα, ενώ απ την Ίμβρος και Τένεδος κατάγονται πολλές αξιόλογες προσωπικότητες του πνεύματος και της επιστήμης...
ΑπάντησηΔιαγραφή(ωχ! έπεσα στην παγίδα του εθνικισμού! χεχε)
Οι διαφορές ειναι χαώδεις και προκύπτουν υποθέτω απο μια σειρά ιστορικούς λόγους. Στην ουσία όμως ειναι η ευημερία που επιτρέπει την ειρηνη και την συνεννόηση. Κακα τα ψεματα, ποτέ κανεις χορτάτος δεν ξεκίνησε επαναστασεις και ανενδοτους εθνικούς αγώνες. Οπως εκει ετσι και εδώ, η ευημερία ειναι το κλειδί του κατευνασμού των παθών και της συννενόησης. Στην πραγματικότητα ειναι μια διαδικασία με feed-back: Η ευημερία βοηθά την ειρήνη και αυτή επιτείνει την πρόοδο. Η παραχώρηση στις μειονότητες λοιπόν ενός ευοιωνου μέλλοντος ειναι η παραγωγικότερη εθνική πολιτική.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌσο για την παραβίαση των συνθηκών της Λωζάνης από την Τουρκία τόσο στην Ιμβρο και Τένεδο όσο και στην Πόλη, να θυμισω μόνο οτι οι κουμουνιστοφαγοι ελληναράδες που κυριαρχούσαν στην πολιτικη σκήνη της χώρας τις δεκαετίες που οι Τουρκοι ολοκλήρωσαν τις πολιτικές τους ούτε άκουσαν ούτε εκαναν τίποτα. Η Εθνικοφροσύνη του κώλου και η ξενοδουλεία των Ελληνικών κυβερνησεων του 50 - 70 ειναι εξισου ενοχες με την εθνικιστική υστερία του Τουρκικου στρατιωτικού κατεστημένου. Αυτά για κάτι τζάμπα μάγκες που πουλάνε αγριαδα στο Σκοπιανο και τα Ελληνοτουρκικά εσχάτως , δεξιους και "αριστερούς"
Doctor.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό σ/κ.
και την καλημέρα μου
..........πέρασα, να σου πώ.
Για όσα, αναφέρεις,
.......ένα μικρό μου, "μπράβο",
ήθελα, να σου πώ.
......
Επίσης, για την επισκεψή σου
σε μένα...
.........την κατάλληλη στιγμή.
Πράξη, εγώ θα κάνω..
την δική σου,
..............συμβουλή.
Μαζί, με την εκτίμηση
......και την φιλία μου, έχεις
σε μια δύσκολη, εποχή.
Σύνηθες, δεν είναι αυτό
εγώ...
....γι'αυτό.
Ένα μεγάλο, λέω, μόνο
σε εσένα
........ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.
meropi, τώρα που τα έμαθες αυτά τα νησιά,καιρός να τα επισκεφτείς.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα σου κοστίσει πολύ λιγότερο από το να πας στα ελληνικά νησιά. Προσωπικά όποιον επιλέγει τα ελληνικά νησιά τον Αύγουστο τον θεωρώ κορόιδο διότι πληρώνει τον κούκο αηδόνι και θα μπορούσε να πάει εκεί τον Απρίλιο ή τον Σεπτέμβριο που είναι τόσο όμορφα.
***
Τάκη, πολύ ενδιαφέροντα τα links, ευχαριστώ. Δυστυχώς τα λόγια φαίνονται αρκετά αχνά, αλλά θα τα βρω στο διδίκτυο.
***
parisbrouzos, έλα ντε, τους ρώτησαν αυτούς αν θα ήθελαν έναν γείτονα που κάνει τόση φασαρία και είναι συνέχεια στην τράκα και στα δάνεια;;; (χαριτολογώντας)...
doc
hasapi grammata, welcome and thanx!
ΑπάντησηΔιαγραφή***
ασκαρδαμυκτί, αν είναι να υποφέρει ο κόσμος για να βγαίνει ένας Πατριάρχης κάθε εκατό χρόνια, άστα να παν στο διάολο...
***
sxolio, οι εθνικόφρονες επανήλθαν και εξήλθαν εκ του υπονόμου της ιστορίας που είχαν μπει το 1974 και μας πουλάνε πατριωτισμό από το Μακεδονικό και μετά.
Και είναι (όπως σωστά γράφεις) οι τελευταίοι οι οποίοι θα πρέπει να ομιλούν...
***
σπίθας, είσαι ποιητής, τι άλλο να πω!!!
doctor
Song of the Athenians
ΑπάντησηΔιαγραφή(Atenarnes sång from the poem Dexipos by Viktor Rydberg, translation W. Wallace)
Splendid is death, when tou fallest courageous, leading the onslaught, fallest in war for thy land, diest for birthright and home.
Rise with thy strong arm furious, rise to fight for thy country, hasten to yield up thy life, life for the races to come.
Forward, striplings! Advance in columns inflexible, compact! Never the shadow of fear, never the panic of fight!
Shame shall brand that host, when the elders go forth to the death-stroke, fighting in front of the young, staining the van with their blood.
War comes well to a lad, 'tis well that he should foremost while in his hair are entwined blossoms and flowers of spring.
Goodly to women, stately to men in the pride of his manhood,. Fairer he seemeth in death, slain in the thick of the fray!
γιατρέ μου
ΑπάντησηΔιαγραφήαν δεν αλλάξει κάτι, το πρόγραμμα λέει τον Σεπτέμβρη "επίσκεψη" στην Ιμβρο (τόπος καταγωγής της μητέρας του συζύγου) όλης της οικογένειας....
Τώρα τα πράγματα είναι λίιιιιγο καλύτερα, μας λένε όλοι οι συγγενείς που μένουν εκεί 6 μήνες το χρόνο (από Μάη σε Οκτώβρη) και έχουν ξαναφτιάξει τα σπίτια τους πολύ όμορφα.
Κάποιοι γηραιότεροι φυσικά εγκαταστάθηκαν πάλι εκεί...
Συνδέονται 2 φορές τη μέρα με ένα καινούργιο φέρυ με την ακτή της Τουρκίας και προμηθεύονται ό,τι δεν μπορούν να βρουν στο νησί, σε πολύ χαμηλές τιμές...οπως επίσης και αν χρειάζονται γιατρό ή φάρμακα...
Φυσικά όλα αυτά που διαβάζουμε έγιναν ακριβώς όπως τα περιγράφεις.
Πολλοί απ τους ανθρώπους αυτούς σκόρπισαν στην Ελλάδα, κυρίως στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη,δούλεψαν πολύ σκληρά (ιδίως οι γυναίκες τους) μ ένα όνειρο να επιστρέψουν στο νησί τους και να ξαναφτιάξουν τα σπίτια τους (όσους βέβαια δεν τους τα πήραν) και πραγματικά τα κατάφεραν..
δυστυχώς εμείς δεν έχουμε δικό μας σπίτι εκεί, αλλά πολλά συγγενικά πρόθυμα να μας φιλοξενήσουν (lololol)
Βαλκάνια, παιδί μου, Βαλκάνια...
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο παράδειγμα από τις χώρες των Βαλκυριών δείχνει πόσο δρόμο έχουμε ακόμα να διανύσουμε.
Πολύ ωραίο πόστ δόκτωρ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ Σκανδιναβία είναι πράγματι ένα ιδιαίτερο μέρος, αποτελεί απο μόνη της μια εντελώς ιδιάζουσα πολιτιστική πρόταση. Η ειρηνική συμβίωση που περιγράφει το πόστ, οφείλεται βέβαια στην πιο ήπια ιστορία της περιοχής.
Εχω φίλους απο την Ιμβρο, με τουρκικά διαβατήρια. Ελληνες. Εχω ακούσει καταπληκτικές ιστορίες για την άρνηση της Ελλάδας να τους ελληνοποιήσει. Δεν βλέπω όμως και απο πλευράς Τουρκίας κάποιο ιδιαίτερο σχέδιο για τα νησιά. Ολοι οι επισκέπτες μιλούν για ερημιά.
takis alevantis, ευχαριστώ πολύ!
ΑπάντησηΔιαγραφή***
mtryfo, θα είναι μια σπουδαία εμπειρία ένα ταξίδι στην Ίμβρο.
Η Ίμβρος φαίνεται από τα παράλια του Ν.Έβρου και από την Σαμοθράκη φαίνεται πεντακάθαρα.
Θα μπορούσε το σύμπλεγμα νησιών Σαμοθράκη, Ίμβρος, Τένεδος και Λήμνος να αποτελέσουν τουριστικά μια σύμπραξη Ελλάδας Τουρκίας στο πλαίσιο μιας πραγματικής φιλίας.
Όμως η κατάσταση δίπλα αλλάζει πολύ αργά και το βαθύ κράτος παραμένει ισχυρό, αν και όχι πια πανίσχυρο.
Η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, και οι πιέσεις που θα δεχτεί για να μπει (αλλά και αφότου μπει) σε αυτήν, είναι προς όφελος της Ελλάδος και πολύ ορθά η πολιτική ηγεσία του τόπου στηρίζει την προοπτική αυτή.
doctor
Univers, το θέμα είναι να συναισθανθούμε ότι είμαστε λάθος, όλοι στα Βαλκάνια (άλλος λίγο, άλλος πολύ δεν έχει σημασία) και να επαναδραστηριοποιηθούμε σε πιο στέρεες βάσεις, με οδηγό κάποια απτά και ρεαλιστικά πρότυπα (π.χ. Åland), δηλαδή κάποια υπαρκτά πρότυπα, και όχι στα πλαίσια της ουτοπίας και του παραλογισμού (π.χ.της αταξικής ή της κομμουνιστικής κοινωνίας, του εθνικιστικού ρατσιστικού κράτους, ή της αόριστης και ασαφούς επίκκλησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που όταν πρόκειται για την χώρα μας μέσα σε αυτά βλέπουμε την Νέα Τάξη Πραγμάτων).
ΑπάντησηΔιαγραφή***
Locus, συνάδελφος με καταγωγή από την Πόλη, μου είπε ότι όταν πάει για την ανανέωση της άδειας διαμονής του, του συμπεριφέρονται λες και δεν είναι έλληνας.
Για να μην μιλήσω για την συμπεριφορά των εμπλεκομένων δημοσίων κηφήνων όσον αφορά την υποβολή των δικαιολογητικών από τους αλλοδαπούς για την ανανέωση των χαρτιών τους. Η αγένεια των δημοσίων υπαλλήλων που καθρεφτίζει το ελληνικό κράτος από την στιγμή που δεν αντιμετωπίζεται από την κεντρική διοίκηση, ίσως να αποδεικνύει ότι μέσω αυτής εκφράζεται η νοοτροπία του μέσου νεοέλληνα που φαίνεται στον τρόπο που οδηγεί, που αδιαφορεί για τα κοινά και το περιβάλλον κ.λπ...
doctor
Πλέον σήμερα ο καθένας μπορεί να έχει το γείτονα που θέλει. Το διαδίκτυο, οι γρήγορες μεταφορές, η διεθνής παιδεία, ο κινηματογράφος αλλοιώνουν τα σύνορα. Μόνο σύνορο είναι η γλώσσα, και μιλώ με τη γλώσσα με την ευρεία έννοια, συμπεριλαμβάνοντας τόσο τις λέξεις όσο και τις έννοιες που υλοποιούνται με τη βοήθεια της. Η εδώ παρέα δεν είναι παρά μια πρόγευση του μέλλοντος Διαφορετικοί άνθρωποι που δεν έχουν ποτέ γνωριστεί, δεν ξέρουμε που μένουν, συζητάν, διαφωνούν, συμφωνούν Αν αγαπάς τη χώρα σου απλά δεν έχει νόημα να τσακώνεσαι με το γείτονα για το χωράφι, αλλά να προσπαθείς να βρεις την ομορφιά που κρύβει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ καλή ιστορικά η δημοσίευσή σου. Ωστόσο, νομίζω πρέπει να τονίσουμε ότι τα νησιά πλήρωσαν απλά την αδιάφορη ελληνική πολιτική που μεσοπολεμικά είχε θεωρήσει δεδομένες πολλές καταστάσεις που τλεικά οδήγησαν στη μικρασιατική ήττα. Είναι λογικό σε μία χώρα που ο εθνικισμός είχε αρχίσει να εντείνεται να την πληρώσουν οι ελληνικοί πληθυσμοί των νήσων.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕνδιαφέρον ο παραλληλισμός. Είναι θλιβερό να βλέπουμε τέτοιου είδους γεγονότα να συμβαίνουν αλλού, και να τα χρησιμοποιούμε ως παραδείγματα , ενώ στο πίσω μέρος του μυαλού μας γνωρίζουμε ότι στην δική μας περιοχή αν ποτέ συμβεί αυτό, το πιθανότερο είναι να μην το δούμε εμείς.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ καλή η ιδέα για την τουριστική σύμπραξη και κατ’ επέκταση φιλία, Ελλάδας- Τουρκίας στο βορειοανατολικό Αιγαίο.
Ακριβώς, τι Λωζάνη τι Κοζάνη. Άσε που με βάση τα σημ,ερινά δεδομένα η Ίμβρος και η Τένεδος πολύ πιθανόν να είχαν ζητήσει εθελοντική προσάρτηση στην Τουρκία...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν υπήρχε θεός, που δεν υπάρχει, θα ήμασταν κι εμείς Σουηδία ή Φινλανδία. Επειδή δεν έχει, είμαστε αυτοί που είμαστε! Κι ας νομίζουν μερικοί ότι ο θεός ήταν …Έλληνας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈξοχο άρθρο, γιατρέ μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίχε δημοσιευθρεί κάποτε μία γελοιογραφία σε Ελληνική εφημερίδα που με λεζάντα "τι ωραία που θα ήταν..." έδειχνε χάρτη στον οποίο οι γειτνιάζουσες χώρες γύρω από την Ελλάδα έφεραν τα ονόματα "Σουηδία", "Νορβηγία" κλπ. (Αν θυμάμαι καλά στη χώρα που βρίσκεται προς ανατολάς έγραφε "Ελβετία".)
elias, σίγουρα οι αποστάσεις έχουνε μικρύνει. Η τεχνολογία και η πρόοδος έχουν ανοίξει τα σύνορα. Το ζήτημα είναι να φτάσει αυτό το ευεργετικό ρεύμα και προς τον απλό πολίτη που για την ώρα είναι ακόμη άβουλο υποκείμενο των λαϊκιστών πολιτικών που τον εξουσιάζουν μέσω των εθνικών μύθων και του φόβου του "άλλου".
ΑπάντησηΔιαγραφή***
Δείμε, το εθνικόφρον μετεμφυλιακό, το χουντικό, αλλά και το μετά το 74 δημοκρατικό κράτος, δεν ασχολήθηκαν σοβαρά με τους έλληνες της Ίμβρου και της Τενέδου.
Σήμερα τα κροκοδείλια δάκρυα όλων εμένα δεν με πείθουν.
doctor
pikos apikos, κάποια στιγμή ίσως πρέπει να αποφασίσουμε να θέτουμε ως πρότυπα απτές και υπάρχουσες λύσεις και όχι να σκεφτόμαστε στην βάση ουτοπιών.
ΑπάντησηΔιαγραφή***
patsiouri, το πρόβλημα των Ιμβρίων και των Τενέδιων "λύθηκε" με την αναγκαστική μετανάστευσή τους στην Ελλάδα. Έτσι το ελληνικό κράτος νόμισε ότι έλυσε το πρόβλημα. Δεν ρώτησε όμως και τους κατοίκους αυτών των νησιών που άφησαν την ζωή τους, τα σπίτια τους, τα όνειρά τους και έφυγαν πιεζόμενοι από το εθνικιστικό τουρκικό κράτος.
doctor
n.ago, ο Θεός αν υπήρχε δεν θα είχε εθνικότητα!
ΑπάντησηΔιαγραφή***
Διαγόρα, τα περί της γελοιογραφίας του ΚΥΡ τα συζητήσαμε εντός της παρούσας συζήτησης λίγο παραπάνω και κυρίως το ενδεχόμενο αν θα ήταν καλά και για τους άλλους να συνορεύουν με ...εμάς!
doctor
Ωχ, πιάστηκα αδιάβαστος... και σκέψου πως μπήκα στον κόπο να σαρώσω στα γρήγορα τα σχόλια πριν γράψω το δικό μου...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠληροφοριακά να αναφέρω, πως ο επι χρόνια Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ιάκωβος, ήταν απο την Ιμβρο, έλληνας κάτοχος τουρκικού διαβατηρίου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι άλλη... ποντικοπαγίδα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤώρα φταίω να σου στείλω καμιά πεντακοσαριά links (βασικά είναι περισσότερα) με τις φωτό και τα βιντεάκια που τράβηξα πάνω στο κατάστρωμα της Mariella;
Έμεινα κατενθουσιασμένος από την ομορφιά του μεγαλύτερου νησιωτικού συμπλέγματος στον κόσμο (Αρχιπέλαγο της Στοκχόλμης και Åland Islands) σε μια από τις ωραιότερες μέρες του ταξιδιού μου (κι ας μην είχε... μουσικοδήγηση) και αποφάσισα να εγκαινιάσω τότε τη νέα φωτογραφική μηχανή που είχα αγοράσει στο Βερολίνο.
Στο Mariehamn κάναμε στάση λίγο μετά το ηλιοβασίλεμα και την ανατολή ενός πανέμορφου και σχεδόν ολόγιομου φεγγαριού. Θα θυμάμαι την πρωτεύουσα των Åland για πάντα, αφού σηματοδότησε τη λήξη του ημερήσιου φωτογραφικού πειραματισμού και την έναρξη των... νυχτερινών εργασιών, στις οποίες συνέδραμαν προθύμως γηγενείς Φινλανδές (και ουχί "Φιλανδές" που λέει κι ο Σουηδός λουκανικοπώλης) σεμνές κορασίδες.
(ευτυχώς, ως... προνοητικός πόντιξ, είχα κλείσει διπλή πριβέ καμπίνα και έτσι μπόρεσαν να ξαποστάσουν απολαμβάνοντας την παραδοσιακή Ελληνική φιλοξενία)
Ποια σύγκριση με... Ίμβρο και Τένεδο; Αυτά είναι μέρη για... πουριτανούς, σαν τον Πατριάρχη :-))
Åland και πάσης Σκανδιναβίας!
(αν και μόλις λήξει το αποψινό ματσάκι θα καταλάβετε όλοι εσείς οι "υπεράνω" Σουηδοί, Φι(νννννν)λανδοί και... Ααλαντιώτες (ή μήπως "Ωλαντιώτες" με μακρόσυρτο "ω") πόσο βαριά είναι η... κούπα του Έλληνα Τσολιά)
Υ.Γ. Οι Φι(ν)λανδοί πάντως είναι το... αδελφό μας έθνος! Έχουν "τραγουδιστή" γλώσσα με πολλά φωνήεντα και είναι ιδιαίτερα "θερμοί" παρότι... Υπερβόρειοι (παίζει βεβαίως ρόλο και το ότι πίνουν με τη... μάνικα της πυροσβεστικής). Ενώ ονομάζουν τη χώρα τους Suomi, παρότι ο υπόλοιπος κόσμος την αποκαλεί... αλλιώς. Σας θυμίζει κάτι;
[250 λέξεις στο... 33]
Διαγόρας, δεν πειράζει, ήσουν εντός θέματος πάντως!
ΑπάντησηΔιαγραφή***
Locus, ναι, ο Ιάκωβος ήταν Ίμβριος. Το τι έχει γραφτεί γι'αυτόν και τις σχέσεις του με την CIΑ είναι μια μεγάλη ιστορία.
***
Παλιοπόντικα, επιτέλους τσίμπησες την φέτα (Καλαβρύτων έβαλα που σου αρέσει!)στη φάκα!
Εγώ πήγα στα Όλαντ (το γράμμα "Å" προφέρεται σαν ο που μπροστά του έχει ένα πολύ "μικρό" "ου" που ακούγεται ακαριαία)με το Cinderella και όχι με την Gabriela.
Για το σημερινό ματς το μόνο που έχω να πω είναι ότι έχασα 1,5 ώρα από τη ζωή μου και είχα τόσα πράγματα να κάνω από το να δω αυτό το αίσχος...
Ο δε ανεκδιήγητος Βερνίκος, με τις κοτσάνες που εκστόμιζε σαν πολυβόλο, έκανε το ματς ακόμη πιο βαρετό. Βέβαια ο Θεοφιλόπουλος χθες έσπασε το κοντέρ της βλακείας στο Ολλανδία-Ιταλία 3-0.
Δεν μπορώ να φανταστώ πως γίνεται και όλη η βλακεία του πλανήτη έχει συσσωρευτεί στους speakers της ΝΕΤ...
doctor
βρε βρε βρε καλώς τον πόντικα....
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλά βρε doc δεν έμαθες ακόμα να βλέπεις ματς με κλεισμένο τον ήχο...δεν αντέχονται οι μπριλάντε τύποι με τίποτε...τώρα για τα 2 τεμάχια δεν σχολιάζω...δεν έγινε και τίποτε σιγά τα ωά...
Γιατρέ μου, δεν είναι μόνο η αδιαφορία της χώρας βλ. φόβος και αμυντική στάση συχνότατα. Κυρίως είναι ότι η Ελλάδα πάντα σύρρεται από την ιμπεριαλιστική πολιτική των ΜΔ ελπίζοτνας στα ψιχουλά τους. Για αυτό έχασε τα νησιά και για αυτό δε διεκδίκησε-υιοθέτησε ποτέ κάποια πολιτική ενίσχυσης των εκεί Ελλήνων.
ΑπάντησηΔιαγραφήmtryfo, ακριβώς, σιγά τα ωά...
ΑπάντησηΔιαγραφή***
Min jävla vän Pölse, τέτοιο γκολ ούτε στο ...μπιλιάρδο μπαίνει!
***
yosemite, μπήκα στο λινκ (στο άρθρο της Καθημερινής) και τα πήρα αγρίως. Αν είναι δυνατόν!!!
***
Δείμε, οφείλουμε όμως να αναγνωρίσουμε στον Βενιζέλο ότι με την λήξη της Μικρασιατικής εκστρατείας κέρδισε πολλά περισσότερα από όσα είχε η Ελλάδα στην έναρξη των Βαλκανικών Πολέμων. Η εκ των υστέρων (δεν αναφέρομαι σε σένα φυσικά) δαιμονοποίησή του επειδή δεν κατάφερε το ανήκουστο (να προσαρτήσει στο ελληνικό κράτος όλες τις περιοχές όπου υπήρχαν ελληνικοί πληθυσμοί) αποτελεί μετά Χριστόν προφητεία.
doctor
Εμβόλιμο:
ΑπάντησηΔιαγραφήΈνα ενδιαφέρον site
http://www.godimitris.gr/
kossak, πολύ ενδιαφέρον το link. thanx!
ΑπάντησηΔιαγραφή