Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2008

H πιο μεγάλη χωματερή σε όλο τον κόσμο


Currents in the North Pacific move in a clockwise spiral, or gyre, which tends to trap debris originating from sources along the North Pacific rim.
Plastics and other waste have accumulated in the region, which includes the foraging areas of Pacific bird colonies, such as that of the Tern Island albatross, shown in blue, and that of the Guadalupe Island albatross, shown in green [1].
Στον... Ειρηνικό βρίσκεται η πιο μεγάλη χωματερή σε όλο τον κόσμο

ΗΜΕΡΗΣΙΑ 6/2/2008

Της Ντίας Ζάβρα

Ο μεγαλύτερος σκουπιδότοπος στον κόσμο βρίσκεται κάτω από την... επιφάνεια της θαλάσσης.
Μία «μάζα πλαστικών», διπλάσια ίσως των ΗΠΑ, που επιπλέει στον Ειρηνικό Ωκεανό, εκτείνεται από τις ακτές της Καλιφόρνιας, περνά τη Χαβάη και φτάνει έως την Ιαπωνία, σημαίνοντας συναγερμό και απειλώντας με οικολογική καταστροφή, όπως αποκαλύπτει η Independent.
Ο Τσαρλς Μουρ, ο Αμερικανός ωκεανογράφος που ανακάλυψε τη «Μεγάλη Χωματερή του Ειρηνικού», εκτιμά ότι περίπου 100 εκατομμύρια τόνοι από επιπλέοντα σκουπίδια βρίσκονται ακριβώς κάτω από την επιφάνεια της θαλάσσης -γι αυτόν τον λόγο δεν εντοπίζονται από δορυφόρους παρά μόνο από πλοία- και παραμένουν σε διαρκή κίνηση λόγω των υποθαλάσσιων ρευμάτων.

Η ανακάλυψη

Ο Μουρ ανακάλυψε αυτή την τεράστια μάζα σκουπιδιών το 1997, σε έναν αγώνα ιστιοπλοϊας από το Λος Αντζελες στη Χαβάη. «Κάθε φορά που ανέβαινα στο κατάστρωμα, έβλεπα γύρω μου να επιπλέουν απορρίμματα», δήλωσε χρόνια αργότερα ο Μουρ, ο οποίος τελικά αποφάσισε να εγκαταλείψει τις οικογενειακές επιχειρήσεις και να αφοσιωθεί στη διάσωση του περιβάλλοντος.
Τo 1/5 των απορριμμάτων -τα οποία περιλαμβάνουν τα πάντα, από ποδοσφαιρικές μπάλες έως τουβλάκια λέγκο και τσάντες- προέρχεται από πλοία ή πετρελαϊκές πλατφόρμες και τα υπόλοιπα από την ξηρά. Ένα συνονθύλευμα απορριμμάτων, άκρως επικίνδυνο για το θαλάσσιο οικοσύστημα αλλά και για οποιαδήποτε ακτή αγγίξει ο... κινούμενος σκουπιδότοπος. «Κινείται σαν ένα μεγάλο ζώο, δίχως λουρί.
Όταν αυτό το ζώο πλησιάσει την ακτή, τα αποτελέσματα είναι δραματικά...», δηλώνει χαρακτηριστικά ο ωκεανογράφος Κέρτις Εμπερσμέγιερ. Το πλαστικό πιστεύεται ότι αναλογεί στο 90% όλων των απορριμμάτων που επιπλέουν στους ωκεανούς.
Σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ, κάθε τετραγωνικό μίλι του ωκεανού εμπεριέχει 46.000 κομμάτια πλαστικού, ενώ τα πλαστικά απορρίμματα ευθύνονται για τον θάνατο τουλάχιστον 1 εκατ. θαλασσοπουλιών και 100.000 θαλάσσιων θηλαστικών τον χρόνο. Οι συνέπειες όμως δεν σταματούν εκεί... Αυτή η ανεξέλεγκτη μάζα σκουπιδιών εγκυμονεί κινδύνους και για τον άνθρωπο, προειδοποιεί ο δρ Μάρκους Ερικσεν, υποστηρίζοντας ότι οι τόνοι πλαστικού που καταλήγουν στη θάλασσα και δρουν ως μαγνήτες χημικών, εντάσσονται στην τροφική αλυσίδα[2].
***
Άκουσα σήμερα στον Μελωδία την παραπάνω είδηση και μπήκα στο διαδίκτυο να δω περεταίρω πληροφορίες.
Ομολογώ ότι αυτό που με εξέπληξε είναι το μέγεθος αυτού του σκουπιδαριού και κυρίως το ότι κανείς δεν ασχολείται με αυτό το θέμα.
Και να σκεφτείς ότι οι εμπλεκόμενοι (Η.Π.Α., Ιαπωνία) είναι πλούσιες χώρες...
doctor
_________________________________________
[1] Trashed Across the Pacific Ocean, Plastics, Plastics, Everywhere CHARLES MOORE : http://www.mindfully.org/Plastic/Ocean/Moore-Trashed-PacificNov03.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου